banner392

Akçay Baraj gölü kurumaya başladı.

Pamukova Eskiyayla Havzası Akçay Barajı kurumaya başladı. Suları çekilen gölde ise kurbağalar karaya vurmaya başladılar.

Akçay Baraj gölü kurumaya başladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarafından Adapazarına Tatlı Su götürme vaatleri ile CED raporu alınan ve Pamukova sınırları içinde kalan dere sularının Akçay denen Havzada toplanarak oluşturulan gölet geçtiğimiz yıl bitirilmiş ve baraja su tutulmaya başlanmıştı.

2019 yılı bitirileceği söylenen ve bugüne kadar 220 milyon (220 trilyon) para harcanan baraj ancak 2020 yılında bitirilebilmişti.

İHALEYE GİREN FİRMALAR TEK TEK AYRILDI.

Baraj çalışmaları için yapılan ihaleler 60 milyonla başlamış, ilk yüklenici firmadan sonra 2. Firma (Nuryol İnşaat ve Ak Gençlik insaat) işyeri bitirmeden bölgeden ayrılmış son yüklenici firma ise AKFen inşaat işin bitimi için ayrıca barajın Adapazarına gidecek tatlı su çalışmaları dışında da baraj kapaklarından sonra artan su ile 3 tane de Hidro Elektrik Santrallerin kurulması çalışmalarına başlamış 2020 de baraja ilk su veren Akfen İnşaat olmuştu.

Bu sene havalarında yer yer kurak geçmesi gölün biranda dip yapmasına neden oldu.

Projde Akçay havsazında ormanların içinde 72 metre derinlikte yapılacağı söylenen ve krokilerde de gösterilen Akçay Barajı bugün 20 metre gibi derinliklere inmiş durumda. Göl bugünler de tamamen sahipsiz. Yalnızlık günlerini yaşıyor.

Akçay – Köy yeri denen yerde çalışmaları yürüten Akefen inşaat şantiyesini kaldırmış bölgeden ayrılmış ve onlarca konteyner binalarla iş makineleri ve araçlar bölgeden ayrılmış ancak geriye sadace köpekler kalmış. Şantiyede yetişmiş köpekler ise şimdi ormanda sahipsin sekilde dolaşıyorlar. Karınlarını doyurmak izin suyu azlmış gölde balık ve kurbağa tutmak için Sakarya ya giden ve içme suyu olarak kullanılan gölde avlanıyor ve bol bol yüzüyorlar.

AKÇAY BARAJINDAN SON DAKİKA GÖRÜNTÜLER.

GÖL SU TUTMAZ DEMİŞLERDİ.

2011 yılında Eskiyayla Köy Kahvesinde toplanan Saski Genel Müdürü Rüstem Keleş ve muhtarlar Akçay Baraji için onay vermişlerdi. Ancak yapım çalışmalarına başlandıktan sonra ilginç gelişmeler yaşandı.

2011 YILINDA MUHTARLAR ESKİYAYLADA TOPLANMIŞLARDI

CED İÇİN YAPILMASI GEREKEN 1. DEVLET SU İŞLERİNDEN İZİN ALINMADI. 2- YERİN ZEMİN ETÜDÜ ŞAİBELİ

2011 yılında bölgemizde yapılan bu çalışma ile ilgili Devlet Su İşleri Eskişehir Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız elekronik haberleşme sonucu Eskişehir bölge müdürlüğü kendilerinden izin alınmadığına dair mail aldık. İkinci önemli olan belge ise Akçay havzısanda yapılan zemin etününün bir türlü halak açıklanmaması oldu. Çalışmalar başladıktan sonra Akçay havzasının içinde 40 ar metre derinlikte birden çok yerden alına zeminlerin su geçirgen olduğu iddiaları ortalıkta dolaştı. Ançak hiçbir basında zemin etüdü yapıldı diye duyan olmadı.

1.5 metre çapında borularla su alttan Adapazarına götürüldü. Dereler bu suyu dolduracak güçte değil. ayrıca yapıcak hidro elektrik satrallerini çevirecek güçte değil.

İŞTE O BORULAR BUNLAR. 

Baraj Çalışmaları eski başkan Zeki Toçoğlu zamanında başladı. Çalışamalar baraj çevresinde köylerle de duyuruldu. Köyler (Eskiyayla-Kazime dail) yapılan toplantılarda karşı çıkmadılar. Köy Muhtarları CED için onay verdiler.

Çalışmalar başladıktan bir süre sonra Zeki Toçoğlu şunları söylemişti.

"Pamukova Eskiyayla havzasında baraj gövdemiz hızla yükseliyor. Gövde şu anda 36 metre yüksekliğe ulaştı. 350 bin metreküp kaya dolgu yaptık. Tamamlandığında baraj gövdesi 75 metre yüksekliğe ulaşacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla şehrimiz için toplamda 40 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Barajımızda su seviyesi maksimuma ulaştığında yaklaşık 860 dönümlük alanı kaplayacak. Sapanca Gölü'nden temin ettiğimiz içme suyundan tasarruf sağlayacağız. Şehrimizin içme suyu geleceğini garanti altına alacağız."demiş,

3 TANE HİDROELEKTRİK SANTLAR KURULACAK…

"Yaklaşık 1,5 metre çapındaki hattın 39 kilometrelik kısmında montaj işlemleri tamamlandı. Çalışmaların devam ettiği hattın 3 farklı bölgesinde toplamda 12 mega watt elektrik üretim kapasitesine sahip HES'ler de inşa edeceğiz. İkramiye, Hacımercan ve Hızırilyas bölgelerinde kurulacak HES'ler ile şehrimiz için enerji üreteceğiz. Proje ile içme suyu sağlamanın yanında, şehrimizin enerji üretim kapasitesini iki katına çıkaracağız. Hem Sakarya'mız hem de ülkemiz kazanacak."demişti.

TOÇOĞLU ZAMANINDA HAVZA İLE İLGİLİ KORUMA TETBİRLERİ ULGULANIRDI.

Eski Başkan Zeki Toçoğlu zamanında baraj çalışmalarına fazlaca yer verilir, basında sık sık Akçay Barajı çalışmaları hakkında haberler çıkardı. Hatta başkan sık sık baraja gelir çalışmaları yakından izlerdi.

İŞTE SU HAVZASI İMAR YASAĞI OLAN BÖLGE

Ekrem Yüce geldikten sonra Baraj çalışmaları denetimi ve takibi yavaşladı. Hatta su havzası bölgesinde yasak olan konular bile vurdumduymaz hale geldi. Özellikle Eskiyayla bölgesinde Su Havzası sınırları içinde kalan ve koruma alanı olarak haritalara bile yerleştiritelen koruma bantları alanına uyulmamaya başlandı. Koruma bantı alanlarında kalan küy tüzel kişiliğine ait alanlar Pamukova Belediyesi tarafından satılmaya başlandı.

İŞTE SU HAVZASI BÖLESE İMARA YASAK BÖLGE.

Yasak mi? Serbes mi?

Belediye tarafından konulan duyuru tabelalar galeye alınmaz oldu.  Çerve Müdürlü ile görmedim duymadım rolleri yapmaya başladı.

Yavaş yavaş bu günlere gelindi.

Akçay Barajı Tatlı Su Havzası göleti böyle giderse ranta kurban gidebilir. Şimdi gündüzler gölde yüzen köpekler geceleri de gölde yüzen ayılar ve domuzlar sayesinde göl olabilir. Sakarya nın en borçlu beledeyise konumuna gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi de 220 Milyon (eski para ile 220 trilyon borcunu ödemek için herhalde yeni bir kaynak bulmak zorunda kalır.

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2021, 14:02

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER