banner392

Eskiyayla Havzası da nerden çıktı

Pamukova Eskiyayla Havazası na baraj yapma ön çalışmaları Cuma günü Eskiyayla köy kahvesinde bir toplantı ile resmen duyurulmuş. Ancak gelişmelerden ilgili köyün daha tam bilgisi olmadan SASKİ basına bir demeç vererek köylüler bilgilendirildi diyebiliylor.

Eskiyayla Havzası da nerden çıktı
Eskiyayla Havzası demek için söz konusu bölgeyi iyi tanımak lazım. Bir kere bahse konu olan bölge Eskiyayla köyü sınırları dışında kalan Akçay deresi üzerinde, Gümüşdere nin, Domuzdere nin, Sarısu deresinin birleştiği (Eskiden Semercinin Değirmeni) denen bölge.
 
Ayrıca Akçay deresinin birleştiği havza şu an Kazimiye köyü sınırları içinde kalmakta (Sınır anlamı orman envali dağıtımlarında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenmiş ve adlandırılmış) bölgedir.
 
Akçay havzasına sular kuzeyden gümüşdere (Kartepe nin güneyinden suların derecikler halinde birleşerek Akçay a doğru akması ile oluşan) büyük deredir..
 
Domuzdere: Eskiyayla köyü sınırlarından çıkan Öküzyatağı, Nanepınarı dereleri, Kaldırak bölgesindeki derelerin birleşerek Domuzdereyi oluşturması ve Gümüşdere ile Akçay ın birleştiği yerde Akçay vadisinde toplanmasıdır. Domuzdere suları Eskiyayla için elzem olduğu halde derenin doğu bölgesine akması sonucu Eskiyayla bu sulardan yararlanamamaktadır.
 
Sarısu Deresi: Kırca bölgesinden çıkan Kaymakam suyu mağarası yanından geçerek Akçay deresiyle birleşmesi sonucu Akçay vadisinde çoğalarak değirmenlerin yanından güneye doğru ikramiye deresine akan bir sular silselesidir.
 
Zaten Gümüşdere, Domuzdere, Sarısu dereleri yıllardır ADASU denen birlik tarafından Sakarya’nın köylerine içme suyu olarak verilmekteydi. Sular büyük borularla Akçay deresinde yeraltına alınması sonucu dereler Sakarya ya ulaşmakta ve Sakarya köylerine hayat vermektedir.
 
Şimdi SASKİ genel müdürü tarafından basına dağıtılan ve suların toplanması sonucu Sakarya ya yıllarca yetecek Eskiyayla havsazı oluşturacakları köyleri bilgilendirdikleri ve sıranın ihaleye geldiğinden bahsedilmekte.
 
Bir kere Eskiyayla köyünde Cuma günü saat 2.00 da yapılan toplantı fotoğraflarını görünce şaşmamak elde değil. Toplantıda resim verenler, Köy muhtarı haricinde üç tane köylü var. Diğer konuklar ise, Kazimiye köy muhtarı, Teşvikiye köy muhtarı, ve toplantı ile görevli memurlar.
Eskiyayla köyünde muhtarlığı yanında Eskiyayla Köyü Derneği üye ve yönetimi hiç resimde görülmüyor. Eskiyayla köyü Orman Köyleri Kalkındırma Kooperatifi resimde görünmüyor.
Tabi SASKİ genel Müdürü Rüstem Keleş basına şunları beyan olarak söylüyor.
“Çalışmalar kapsamında yönetmelikler gereği vatandaşları bilgilendirmemiz gerekiyordu. Bakanlık yetkilileri ve uzman ekibimiz konu ile alakalı olarak vatandaşları bilgilendirdiler. Bu konuda vatandaşlarımız dan da desteğin olması bizi sevindirdi” diyor.

 
Ancak bir şey eksik söyleniyor. Ya da eksik olan bilgilendirme olduğunu onlarda görüyorlar. Tophlantıda topu topu 10 kişi var. Peki diğer vatandaşlar nerdeler? Ya da diğer sivil toplum yetkilileri nerdeler?
 
Eskiyayla köyü öncelikle Geyve ye bağlı değil. Eskiyayla köyü Pamukova ilçesinin 30 köyünden bir tanesidir. Basına verilmiş bu eksik bilgiler ve bölge ile ilgili tam bilgi edinilmeden Sakarya yı kurtaracak projeden bahsedilmesi apar topar bir işin yapıldığını gösteriyor.

Günümüzde HES lerin (Hidroelektirk Santralleri) kurulmaya çalışıldığı bölgelerde (Karadeniz bölgesi bunların başında geliyor) doğal hayata zarar verdiği gerekçesi ile İdare Mahkemeleri tarafından durdurdular. Acaba Eskiyayla Havzası diye bir yerde baraj yapımından bahsedilirken Hesler benzeri suların toplanması bölgemizde ne gibi eksi gelişmelere sebep olacaktır. Tüm bu detaylar köyülere anlatılmışmıdır. Eskiyayla köyünde yaz ayları yetersiz gelen içme sularının dahi köye getirilememiş olması Eskiyayla ya buyük baraj yapacağız diyerek köylüleri ikna edebilecekmidir.
Şimdilik basında çıkan bu haberi biraz daha okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz.
 
Bakanlık talimatı gereği köylüyü biligilendirdik diye geçiştirilen köylere yakın kaynakların birleştirilerek Sakarya ya doğru akıtılacak olması acaba susuzluk çeken başta Eskiyayla, Ağaççılar, Kazimiye, Teşvikiye, Bayırakçaşehir, Hatta Pamukova ilçesini ne kadar ilgilendirecek merak ediyoruz.
 
Eskiyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı
Mehmet Yavuz
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 20:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ibrahimmemişoğlu
ibrahimmemişoğlu - 13 yıl Önce


böylesine önemli bir konuda alel acele karar vermeye çalışılıyor.
insanların fkirleri alınmadan nerden türediği ve projelendirilmeye çalışıldığı ve doğmadan sakat iş olduğu belli olan bu ucube işi kınıyorum.

GAZZELİ
GAZZELİ - 13 yıl Önce

ADAMLAR ÇILGIN PROJECİLER SAKARYA NEHRİNİ TERSİNE AKITIRLARSA ŞAŞIRMAYIN BUNLARIN NE YAPACAĞI BELLİ OLMAZ.

haluk tanga
haluk tanga - 13 yıl Önce

düşün bir kere baraj veya hes yapılıcak denilliyoreskiyaylaya hendek sapanca,akyazı,söğütlü dururken nerden çıktı bu eskiyayla tıpkı bundan senelerce önce suyumuzu aldılar abalı grup diye şidide bunu neden....

fgklşgd
fgklşgd - 13 yıl Önce

ne ilginçtir ki pamukova ve köyleri sondaj kuyusu suyu içiyor. Suyunu önce bölgesine verin

dfj
dfj - 13 yıl Önce

aynı sudan gökgöz, cihadiye ve turgutlu da yararlanıyor es geçmeyelim

SIRADAKİ HABER