banner392

“Tüm ADAYLARA başarılar”.. dilerim.

 Yazıma başlamadan önce tüm internet sitelerini gezdim. Hala Vatan Partisi dışında hiçbir partinin adayları açıklanmamıştı.

Böylesine bir anda siyasi haber yazmak hatta yazıları netleşmemiş bir listeler üzerinde toplamak gerçekten zor iş. Kinin hangi sırada olduğunu ise tahmin etmek belki de en zoru.

Bizler gazeteci gözü ile siyaset meydanlarından partileri ve adaylarını ancak onların aday adayı tanıtımı sırasında meydanlarda gösterdikleri performansla ölçmeye çalıştık.

Nitekim en çok aday adayı olan AKP meydanlara (73) aday adayı ile çıktı. Bu aday adaylarının çoğu zaten sıralamaya giremeyeceğini biliyordu. Bilenler milletvekili olma hayaliyle, en seçkin meslek olan dokunulmazlığı olacak olan ve farklı bir sınıfın adamı olacağı duygu ve formatı ile meydanlara çıkmışlardı.

Aday olamayacağını bilen ve bile bile başvuru yaparak erkek aday adaylarının 7.500 tl gibi bir para ödeyerek partisine destek olarak gördü ve desteğini yaptı. Böylece iktidar partisi bu yolla bütçesini önemli bir ölçüde şişirdi. Türkiye genelinde AKP 6 bin dolayında aday adayı başvuru yapılan en baş parti oldu.

Olsun; Aday adaylarının aday olamayacağını bilerek neden başvuru yaptıklarına gelince; onlar ileride bir üst makam veya mevkiye adım atmak istediğinde, çocuklarının geleceği konusunda güçlü bir iktidarın neler yapacağını bildiklerinden meydanlarda olmayı ve aday adayı olarak bile görünmeyi tercih ettiler.

Benim yazımın yayınlandığı saatlerde Sakara da her partinin 7 haziran da milletvekili için her partinin 7 adayı kesinleşmiş olacak.
Biz gazeteciler aday adaylarının başvurularını yaptıkları tarihten itibaren yeri geldikçe hele bölge anlamında düşünürsek ilçelerimize geldikçe onları haber yapmaya çalıştık. Ben Pamukova’ya gelen aday adaylarını pekte yazmadım. Çünkü akp den 73 aday adayı her hangi bir zamanda ilçeye gelmiş oluyor. O anlarda da basına bilgi verilmediği gibi daha sonradan msn üzerinden bizlere haber servisleri yapılıyor. Bu haber sevisi yapan kişilerin ne amaçla haber servisi yaptıklarını daha sondan anlamış bulunuyoruz.

Meğer piyasa da 5 yılda bir çıkan kendisini çok önemli bir mevki ye taşıyacak Milletvekilliğine geçebilmek için her türlü duyuru ve tanıtımı yapmak gerektiğini bilen aday adayları kendilerine birer tane de danışman tutmuşlar.

Aday adaylarının danışmanları yaptıkları çalışmalar sonunda alacakları hizmet bedelleri (Paralar) olarak çok ta önemli miktarlarda paralar almışlar.

Aday adayına da sen merak etme ben senin her hareketini, her çalışmanı ve köy gezilerini, köyde kimlerle nasıl iletişim kurman gerektiğini de görüntülerle anlatmaya gayret ederim. Tabi bu arada saha çalışmalarında yapılan senaryolar ve bir yaşlı teyze ile yapılan konuşmalar, hatta yaşlıların elini öpmeler hepsi danışmanın görsel olarak yakalayacağı kareler arasında oluyor.

Partilerin aday adaylıkarı süresinde yapılan çalışmalar yanında çok sayıda internet sitesinde de yine daha aday olacağı kesin olmayan çok sayıda aday adayının internet sitelerinin bir köşesinde parlatılmış bir fotoğrafı yanında partisinin amblemi ve birde slogan olan görüntü internet sitesine girildiğinde görülebilecek yere konmuş ve o görüntüler bu güne kadar o yerlerde reklam olarak kaldı ve onlara 3-5 kuruş reklam parası ödendi.

Ancak danışmanlar parayı toplu aldılar. Şimdi bu danışmalar ne kadar danışman o tartışma konusu, Çünkü o danışmanım diyen kişilerin ona buna toplu mailler atarak yazdığı haberleri yaymaya çalışırken hatırına haberleri yayınlatarak müşterisi olan aday adayına ne kadar çok yerde tanıtım yaptığını gösterme çabası ve alacağı toplu paralar (bir adaydan 20-30 bin tl. vb) alıp aday adaylarını aday yaptırabilmek için, adayları da seçtirebilmek için çalışırken, haber diye yazı yazan ilçelerde, köylerde habercilik yapan internet siteleri arada ne oluyor dersiniz. Kullanılan haberciler, ya da uyanıklara hizmet eden gazeteciler. Gerçi böylesine hatırına haber yapan, hatırına onun bunun tanıtımını yapanlar bakın sonunda demokrasiyi nasıl da katlediyorlar.

Şimdi aday adayı olan ve kendisi için bir danışmanla sahaya çıkan bir aday adayını düşünelim. Bu kişi her gittiği ilçeden danışmanında yardımı ile ses getirdi diyelim. Ancak bu gün kendi partisinden aday olamadı. (zaten partilerin başta iktidar partisi olmak üzere çoğunda adamın adamı seçimi yapıldığı için. Ön seçim olmadığından üyelerin yerine üstekilerin adamı aday oldu.) Sakarya da sadece ön seçimle vatan Partisi adaylarını belirledi. Üyeler vatan Partisinin 7 adayını Pazar Pazar günü yapılan ön seçimle belirledi.

Atama yolu ile belirlenen AKP adayları, CHP adayları, MHP adayları bugün açıklanacak.

Şimdi en güçlü parti iktidar partisi olan AKP’nin dediği dedik olan ülkede aday adaylarının köy köy, mahalle mahalle, gezip çalıştıkları boşa mı gitti dersiniz?

Hayır. AKP’nin aday seçilemeyen aday adaylarının çalışmaları boşa gitmedi. (İnternet denin çağın en derin arşivi olan arama motorları içinde çok sayıda haber bir tuşla bele olarak beklemekte) Şimdi onlar gazetelerde boy boy “Biz bir büyük aileyiz” diye poz veriyorlar. Bu büyük aile eğer 7 Haziranda da sandıktan çıkıp iktidar olursa, Cumhurbakanı’nın isteklerinden olan “Ülkeyi şirket gibi yönetmek istiyorum” demişti ya işte o aday seçilemeyen aday adayları kurulacak olan yeni şirketlerin elemanları olacaklar, müdürleri olacaklar, çocukları ise yeni şirketlerin taşeronları olacaklar, bazılarının yatları, bazılarının katları olacak, ama oyları düşük kalmış seçimde başarı gösterememiş diğer partilerin aday adayları da AKP’nin kurduğu şirklerinde boş kalan düşük ücretli, düşük profilli taşeron işlerinin çalışanları, hizmetkarları olacaklar.

İnternet sitelerinde daha aday adayı iken tanıtımını yapan internet siteleri de müdür olmuş, taşeron işlerini kapmış yeni şirketlerin yeni reklamlarını alarak yeni Türkiye düzeninde yaşamlarına devam edecekler.

Ancak şunu da belirtmek isterim. Ben aday adaylarının haberlerini yazmadım. Çünkü onlara alet olmak istemedim. Bir dernek başkanı olarak onlara temayül yoklaması için oy kullanmadım. Hatta orda oyu kullananlara da karşı çıktım. Temaylül seçimini savunanların oyları hala açıklanmadı. Onlar sandıkta kaldılar.

Ben sandıkta kalmadım. Şimdi adaylar belirlendi. Her partinin adayı meydanlarda konuşunca benim için haber olacak. Bende elimden geldiği kadar ile seçmeni bilgilendirmek için onların çalışmalarını yazmaya çalışacağım. Gerekirse hiç de ayrım yapmadan onların zamanları olursa derneğimde ağırlayacağım. Pamukovahaber.com sitemde ve gazetede haber yapacağım.

Hiçbir parti ayrımı yapmadan, Her adaya başarılar diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.