banner392

Zeytinlerin Kaderi Madencilerin İnsafına bırakılıyor.

115 inci madde ile “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak… içine diye çıkardıkları yeni uygulama maalesef Zeytin ağaçlarının kesilmesine yol açacak gibi.

Zeytinlerin Kaderi Madencilerin İnsafına bırakılıyor.

"Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur."

Maden sahasının denk geldiği zeytinlerin kesilmesi, taşınması, yeni bahçe tesisi ve diğer tüm işlemlerden madencilik şirketi veya madeni işletecek kişi sorumlu olacak. Yani devlet sorumluluk kabul etmiyor. Zeytin alanları, zeytin üreticileri madencinin insafına bırakılıyor.

İŞTE O YASA ŞÖYLE:

Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

Madde: 1- 21/9/2017 Tarihli ve 30187 Sayılı Resmi Gazete’de yayamlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapu da mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan analanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirileceğini taahüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçeci tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.

Zeytin Sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebelmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun faaliyet yürütecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahüt etmesi zorunludur.

Bu fıkra kapsamında sahanın taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyetleri yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur.

Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü ayınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca Belirlenir.

MADDE: 2-Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE-3-Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yürütür.

İŞTE O YASA

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2022, 14:28

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER