banner392

SGC: ‘Bayram değil, mücadele günü’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına Başkan Sezai Matur tarafından yapılan açıklamada “ 61 yıl önce kabul edilen 212 sayılı yasa ile gazetecilerin edindiği hakların geride kalan yıllar içinde tamamına yakınını kaybettiği bir tablo içinde kutladığımız bu günü bayram değil, mücadele günü olarak kabul ediyoruz” denildi.

SGC: ‘Bayram değil, mücadele günü’

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Görevi halka gerçekleri aktarmak olan biz gazeteciler için 10 Ocak, artık bayram olarak kutlayacağımız bir gün değildir.

10 Ocak 1961’de büyük bir mücadele ile kabul edilen 212 sayılı yasa ile gazetecilerin edindiği hakların geride kalan yıllar içinde tamamına yakınını kaybettiği bir tablo içinde kutladığımız bu günü bayram değil, mücadele günü olarak kabul ediyoruz.

Her yıl çok sayıda gazetecinin işsiz kaldığı, gazetecilerin haberleri ve yorumları nedeniyle ceza ve tazminat baskısı altında tutulduğu bir ortamda mesleğini icra etmeye çalışan biz gazeteciler; başka meslek gruplarının haklarını savunurken, kendi haklarımızı duyurmakta ve savunmakta zorlanıyoruz.

Bugün ülkede bir çok gazete, ekonomik zorluklar nedeniyle kapısına kilit vurma gerçeği ile karşı karşıyadır. Zordaki basın kuruluşlarında ilk tasarruf yöntemi olarak gazetecilerin işlerine son verilmektedir. Bu nedenle bir çok gazeteci yeni yıla işsizlik gerçeği ile karşılaşarak girmek durumunda kalmıştır.

Mahkemelerin hiçbir araştırmaya ve savunmaya gerek duymadan verdiği erişim engeli kararları, basın ve ifade özgürlüğüne darbe vururken, halkın haber alma hakkını engellemektedir. Ağır tazminat ve ceza baskıları gazetecilerin ve gazetecilik mesleği üzerinde büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Halk adına denetim görevini ifa eden gazeteciler meslek onurlarını koruyabilmek için halkın desteğine ihtiyaç duyuyor. Bugün özgür basının en büyük gücü, halkın yayın kuruluşlarına verdiği destek ve gösterdiği ilgidir. Gazete, radyo, televizyon ve internet sitelerine verilen destekle özgür gazetecilik, varlığını sürdürebilecektir.

Bu vesile ile tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Mücadele Gününü kutluyor, bu zor günlerin dayanışma ile geçeceğini duyurmak istiyoruz.

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER