banner392

Seçim Yasakları Başladı.

1 KASIM Seçim Yasakları Nelerdir? YSK Seçim ve Yayın Yasakları Ne zaman Başlıyor? Hangi Tarihte Bitiyor? - Seçim Yasakları Ne Zaman Kalkacak İşte hakkında merak edilen detaylar,

Seçim Yasakları Başladı.

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 1 Kasım'da yapılacak 26. dönem milletvekili genel seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıcı 31 Ağustos olarak belirlendi. Seçim yasakları ne zaman başlıyor? 22 Ekim 2015 Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

 

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 1 Kasım'da yapılacak 26.dönem milletvekili genel seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıcı 31 Ağustos olarak belirlendi. Buna göre, siyasi partiler aday listelerini 18 Eylül'de YSK'ya verecek, kesin aday listeleri 28 Eylül'de ilan edilecek. Yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 8 Ekim'de başlayacak. 22 Ekim 2015 Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Sandık seçmen listelerinin çoğaltılmasının bitirilmesi, İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılması. Seçim yasağı ne kadar sürecek? Ne zaman bitecek? Haberimizin devamında...

 

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

Seçim yasaklarının bittiği saate kadar genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile seçim kurulunca gösterileceklerin dışında kalan meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Açık alanlarda nelerde propaganda yapılabileceği ilçe seçim kurullarınca belirlenecek. Şayet belirlenen miting alanlarında aynı gün ve saatlerde sözlü propaganda yapmak için birden fazla siyasi liderin başvurması halinde, propagandanın süresi 2 saati geçemeyecek. Açık alanlarda, güneşin batışından doğuşuna kadar sözlü propaganda yapılamayacak. Aynı zamanda gümrüklerde de sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

 

Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından yapılacak her türlü propagandalarda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek. Seçim başlangıç tarihinden itibaren seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylara, katıldıkları seçim çevrelerinde seçim büroları açma izni getiren düzenlemelere göre, ticari faaliyeti devam iş yerlerinin aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılamayacağını hükme bağlıyor.

 

Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklar, özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan dernekler ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler de seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak.

 

Seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeler 31 Ekim 2015 Cumartesi günü en geç saat 18.00′de kaldırılacak ve faaliyetleri son bulacak. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçimin başlangıç günü olan 22 Ekim 2015 Salı gününden, oy verme günü öncesi 31 Ekim 2015 Cumartesi günü saat 18.00′e kadar, yazılı basında, ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak; sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Yurt dışında yayımlanan yazılı basında ilan ve reklam yoluyla yazılı veya görüntülü propagandanın yapılması ise yasak.

 

Seçime on gün kala anketler, tahminler herhangi bir şekilde bir vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayını ve herhangi bir suretle dağıtımı yapılamayacak.

Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya bağımsız adayın emrinde veya herhangi bir siyasi veya propaganda faaliyetinde çalıştırılmayacak. Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak.

 

SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR – BİTİYOR ?

Vatandaşlar seçim yasakları ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek, ne zaman bitecek en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. YSK tarafından belirlenen takvime göre seçim başlangıcı 31 Ağustos, kesin aday listeleri 28 Eylül 2015 tarihinde ilan edilecek. 2015 milletvekili genel seçim takviminde seçim propagandası ve yasakları 22 Ekim 2015 tarihinde başlayıp 31 Ekim saat 18:00tarihinde sona erecek.

1 Kasım 2015 Pazar oy verme günü. Seçim yasakları Saat 24.00’de sona erecek. 

 

SEÇİM YASAKLARI CEZALARI NELERDİR?

Seçim yasakları ne zaman başlayacak, seçim yasakları nelerdir anlattık. Bir de bunların yanında seçim yasaklarına uymayanlara verilecek cezalar hususu var. Yayıncı kuruluşların seçim yasakları ile ilgili seçim yasaklarına uyup uymadığına YSK karar veriyor. RTÜK ise bu cezaları kanuna uygun olarak uyguluyor. Seçimlerde çeşitli usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere çeşitli para ve hapis cezaları verilecek.

Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Oy verme sırasında seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy veren kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya veren kişi ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya vermeye teşebbüs eden kişiler de aynı şekilde cezalandırılacak.

Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek. Suç, resmi görevliler tarafından işlenirse ceza arttırılacak.

 

SEÇİM GÜNÜ ALKOL VE SİLAH YASAĞI

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak.

 

Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Seçim yasakları ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek, ne zaman bitecek gün ve saati, seçim yasaklarına uymayanlara hangi cezalar verilecek bu yazımızda anlatmaya çalıştık. Soru, sorun ve görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilir, haberin daha fazla kişi tarafından duyulması için sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. 
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 21:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER