banner392

RTÜK'ten Akit TV'ye ceza geldi

10 Kasım'dan bir gün sonra RTÜK ceza kesti. Akit TV'ye para cezası verilirken, yayının tekrarı halinde lisans iptal ile karşı karşıya gelecek.

RTÜK'ten Akit TV'ye ceza geldi

"TOPLUMUN MİLLİ VE MANEVİ..."

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıldönümü olan 10 Kasım'ı televizyon ekranına "Zulüm 1938'de son buldu" alt yazısıyla taşıyan Akit TV'ye ceza kesti. RTÜK, Akit TV'ye devletin varlık ve bağımsızlığına, bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yaptığını, toplumun milli ve manevi değerlerini zedelediği gerekçesiyle para cezası verdi. Akit TV benzer bir yayın yapması halinde bu kez yayın lisasını iptali ile karşı karşıya kalacak. Karar, kurulda iktidar ve muhalefet partilerinin kontenjanından seçilen bütün üyelerin oybirliği ile alındı.

10 Kasım'da, Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılırken, Akit TV'nin ekranlarında çirkin bir provokasyona imza atması gündeme damgasını vurmuştu. Akit TV, 10 Kasım'ı ve Atatürk'ü 'Zulüm 1938'de son buldu' altyazısıyla ekranlarına taşımıştı. Akit TV, bu yayınının ardından sosyal medyada tepkileri üzerine çekmiş, Twitter'da başlatılan kampanya ile Akit TV, '#AkiteLanet' etiketiyle en çok konuşulan listesine girmişti.

RTÜK ise sözkonusu yayın için açıklama yapmak zorunda kalmış ve AKİT TV’nin Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik yayının titizlikle takip edildiğini, ihlallerle ilgili raporların üst kurula sunulduğunu bildirmişti.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

İşte bu gelişmelerin ardından, bugün, 11 Kasım'da toplanan RTÜK Üst Kurulu, AKİT TV'nin yayınının kabul edilemez olduğu kanaatine vardı.

Uzman raporlarını inceleyen Üst Kurul, Akit TV'nin RTÜK mevzuatının "yayınlar, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz" ve "yayınlar Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükümlerine aykırı buldu. İktidar ve muhalefetin oy birliği ile aldığı bu karar doğrultusunda Akit TV'ye para cezası kesildi.

TEKRARLARSA LİSANS İPTAL

RTÜK Üst Kurulu ayrıca Akit TV'nin böyle bir nitelik taşıyan yayını tekrarlaması halinde lisansının iptal edilmesi yönünde işlem yapılmasına da hükmetti. 
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2015, 00:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER