banner392

İnternet hızındaki yavaşlamanın nedeni ne?

İnternet hızlarında tüm bölgelerde geçen hafta ortasından itibaren büyük bir yavaşlama dikkat çekiyor. Torba Yasa içine sokulan internetle ilgili yeni düzenleme daha yasalaşmadan filtrelemenin başladığı bu nedenle bağlantı hızlarında büyük yavaşlama olduğu iddia ediliyor.

İnternet hızındaki yavaşlamanın nedeni ne?

Çoğu insan bunun kendi bölgesindeki yoğunluktan ya da işyerindeki, evindeki bağlantıdan kaynaklandığını düşünüyor, üzerinde durmuyor. Sosyal medyada ve teknoloji dünyasında ise bunun, "filtreleme" nedeniyle olduğu iddia ediliyor. Uzmanlar, "İnternet şebekesindeki trafik filtreleme uygulamaları üzerinden geçiriliyor ise kullanıcı tarafında yavaşlamalar kesinlikle kaçınılmazdır" diyor.

Bir gecede Torba Yasa içine sokulan internetle ilgili yeni düzenleme daha yasalaşmadan filtrelemenin başladığı bu nedenle bağlantı hızlarında büyük yavaşlama olduğu iddia ediliyor. Bunun özellikle paylaşım sitelerine yapılan filtrelemelerle yapıldığı söyleniyor. Paylaşım sitelerine koyulan ve hızla paylaşılan kasetlerin, belgelerin, tapelerin yayılmasını önlemek için filtreleme yapmış olabileceği belirtiliyor. Bu filtreleme nedeniyle Türkiye genelinde internet hızının yavaşladığı konuşuluyor. Türkiye internet hızında ortalama 3.7 Mbps ile dünyada 56. sırada yer alıyor. Yani dünyanın çok gerisinde.

İddiaya göre filtreleme nedeniyle internet hızı daha da yavaşlıyor ve bir sitenin ya da videonun açılması çok uzun süre alıyor. Böylece belgeler çok daha paylaşılmadan o siteye müdahale edilip kapatılıyor. Uzmanlar, örneğin çok yaygın kullanılan Facebook'a bile bir filtreleme konmuşsa, bunun tüm sistemi yavaşlatacağını söylüyor. Peki bu nasıl oluyor?

"İnternet şebekesi üzerindeki trafik bazı özel donanım ve yazılım uygulamalarına yönlendirilerek filtrelenebilir. Filtreleme uygulamaları en basit vekil (proxy) sunucular üzerinden sansürleme amaçlı yapılabileceği gibi çok daha komplike yazılımlar ile internet kullanıcısının takip edilmesine kadar gidebilir. Yani hangi kullanıcının hangi siteleri ziyaret ettiğini takibe kadar gidebllir" diyor uzmanlar. Ve şöyle açıklıyor: "Diyelim sadece Facebook erişimleri izlenmek isteniyor. (Örneğin Facebook'a hangi IP lerden kimler bağlanıyor diye loglama yapılmak istendiğinde), Facebook gibi popüler bir sitenin erişimlerini loglamak, loglama seviyesine bağlı olarak kullanıcılarında hissedilir yavaşlamalara neden olabilir. İnternet şebekesindeki trafik filtreleme uygulamaları üzerinden geçiriliyor ise kullanıcı tarafında yavaşlamalar kesinlikle kaçınılmazdır."

İnsanhaber.com 

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 21:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER