banner392

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında halk bariyerleri kaldırttı.

Cumhuriyetin 89 yılı kutlamalarını Ankara da 1. Meclis önünde kutlamak ve oradan da Anıtkabire gitmek için yurdun her yerinden akın eden vatandaşlar yasaklama dinlemediler. 1. Meclis önünde toplanan kalabalıkların bir bölüne polis biber gazı attı ve su sıktı. Bariyerleri aşan vatandaşlar daha sonra Anıtkabire yürüdüler.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında halk bariyerleri kaldırttı.
1,5 milyon yürek Atatürk'e yürüdü
 
Yüz binler Büyük Cumhuriyet Buluşması için Ankara Ulus Meydanı'na aktı. Birinci meclis önünde buluşan yüz binlerin sayısı, kısa sürede bir buçuk milyonu aştı. Polis, millete biber gazı sıkarak engellemeye çalıştıysa da TGB Başkanı İlker Yücel'in "yüzünüzü polis değil bize dönün" çağrısı sonucu, kargaşanın yerini kardeşlik ve barış türküleri aldı. Yine polisin, Cumhuriyet güçlerine tazyikli su sıkması da barikatların yıkılıp yürüyüşçülerin Anıtkabir'e akmasıyla sonuçlandı.
 
Ankara'da Birinci Meclis önündeki Büyük Cumhuriyet Buluşması bir buçuk milyon insanın katılımıyla gerçekleşti.

AKP'nin engellemeye çalıştığı Cumhuriyet bayramı coşkuyla kutladı. Ulus Meydanı "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sesleriyle inledi. Polisin müdahalesi sırasında ise “Faşizme karşı omuz omuza!” sesleri yükseldi.

Polis, sabah saatlerinde Ulus Meydanı'nın çevresini barikatlar ve panzerlerle kuşatarak alanda toplanılmasını engellemeye çalıştı. Alana çıkan caddelerin tamamı, ucu görünmeyen bir kalabalıkla doluydu. 5 bin polis bu kalabalığı engelleyemedi; çok sayıda Ankaralı erken saatlerde barikatlara dayandı.

Meydanda toplanan coşkulu kalabalık saatler ilerledikçe katlanarak arttı. Yüz binler, bir buçuk milyonu aştı.

POLİS, YAŞLI–ÇOCUK AYIRT ETMEDİ

Daha sonra TGB Genel Başkanı İlker Yücel de bir konuşma yapmak üzere mikrofonu aldı. Tam o sırada polis kalabalığa müdahale etti.

Polis, aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. 

Yaşlı bir kadın tazyikli su ile yere düştü. Bayrak taşıyan ve barikata ilerleyen vatandaşlar polisin tekmelerine maruz kaldı.

Daha sonra barikatları kaldıran yurttaşlar, önce 1'inci Meclis'in önüne ardından Anıtkabir’e yürüdü.

HÜKÜMET MÜDAHALELE EMİRLERİNİ HAVADAN VERDİ

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sikorsky tipi helikopterle Anıtkabir çevresinde yapılan yürüyüşü ve alınan önlemleri havadan denetledi. Ankara Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı arasındaki telefon trafiğinin ardından, AKM'deki töreni izleyen Başbakan Erdoğan'a bilgi aktarıldı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, protokol tribünündeki Erdoğan'a bilgi verdi.



MİLYONLAR ANITKABİR’E YÜRÜDÜ

Polisin tüm engelleme çabasına rağmen kalabalığın Cumhuriyet coşkusu üstün geldi. İki ayrı yoldan Anıtkabir’e yürüyüşe geçen halk, polisin devam eden müdahalesine rağmen Atatürk’e ulaşmayı başardı. Anıtkabir avlusu ve Aslanlı Yol’u dolduran bir buçuk milyon insan, Cumhuriyet’e sahip çıkacaklarını gösterdi.

OTOBÜSLERİ DURDURDULAR, MİLLETİ DURDURAMADILAR

ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan mitingde bir konuşma yaptı ve başka illerden gelen 110 otobüsün durdurulduğunu söyledi.

Cumhuriyet Bayramını kutlamak için Ankara'ya yola çıkan otobüslerin kalkması tüm illerde polis tarafından engellendi. Yurttaşlar yola çıkamayınca Seferberlik Buluşması yurdun dört bir yanına yayıldı. İstanbul'dan İzmir'e birçok ilde gece yarısı eylemler yapıldı.

1,5 MİLYON KİŞİ ULUS’TAN YÜRÜYEREK ANITKABİRE BÖYLE GİRDİ

Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak için Ankara'ya yola çıkan otobüsler polisler tarafından durduruldu.

İstanbul Taksim Meydanı'ndan kalkacak otobüslerin önleri sivil polislerce çevrilerek otobüslerin Ankara'ya gitmesi engellendi.

Bu gelişme üzerine Türkiye Gençlik Birliği üyeleri Taksim Meydanı'nda eylem başlattı.

Sanatçı Suzan Aksoy da Ankara'ya gitmek üzere TGB üyeleri ile birlikteydi. Aksoy "bu uygulama faşizmdir" diyerek tepki gösterdi.

Avcılar'dan kalkacak olan otobüslerin de hareketine izin verilmedi. Avcılar'daki yurttaşların bugün saat 14.30'da eylem yapacağı duyuruldu.

İzmir'de de Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere yola çıkan CHP İzmir milletvekilleri ve Türkiye Gençlik Birliği üyelerini taşıyan 10 otobüsün, Ankara'ya gidişi engellendi. TGB üyeleriyle birlikte CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven ve Birgül Ayman Güler gece yarısı İzmir çıkışında basın açıklaması yaptı.

Gaziantep'te ise Ankara'ya giden Türkiye Gençlik Birliği otobüsleri polis engeli ile karşılaştı. TGB üyeleri Gaziantep çıkışında polis tarafından durdurulunca Gaziantep-Adana karayolunda oturma eylemi başlattılar.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde de otobüslerin kalkmasına izin verilmedi.

Bunun üzerine Ankara'ya gitmek için yola çıkan yurttaşlar Burhaniye'yi sloganlarıyla inletti.

KILIÇDAROĞLU’NA ÖNCE BARİKAT, SONRA BİBER GAZI

Ulus Meydanı'na gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun alana girişi de polislerce engellendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Anıtkabir'deki törenin ardından saat 11'de Ulus Meydanı'na geldi. Ancak Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri barikatlarla karşılaştı. Bir grup milletvekili barikatı geçti. Kılıçdaroğlu için milletvekilleri CHP liderinin önünde barikatı açmaya çalıştı.

KORUMALARI KURTARDI

Kılıçdaroğlu önce barikatlara takıldı, sonra da biber gazına maruz kaldı. Bu sırada Kılıçdaroğlu’nun korumaları ve polis arasında sürtüşme çıktı. Yumruklaşmaya varan mücadeleden sonra CHP lideri korumaları tarafından Birinci Meclis'in arkasındaki TSK’nın erbaş gazinosuna alındı.
Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2012, 16:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER