banner392

Sakarya Milli Anayasa formunun 103. sine ev sahipliği yaptı.

Cumartesi günü AFA da düzenlenen toplantıya CHP Milletvekili Kamer Genç, Eski Maliye Bakanlarından Ufuk Söylemez, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kabasakal, İşçi Partisi Genel Başkan yardımcısı Av. Mehmet Cengiz ve TGB Genel Sekreteri Cemil Göze konuşmacı olarak katıldılar.

 Sakarya Eski Baro başkanı Vacit Öktem’in başkanlık ettiği toplantıya Pamukova dahil diğer ilçelerden de çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Türkiye’nin değişik illerinde yapılan Milli Anayasa Formunun 103. sünün gerçekleştiği toplantıda konuşmacılar Anayasanın ne zaman yapılacağını ve hangi durumlarda yapılacağını anlattılar.
 
Günümüzde yeni Anayasa yapma çalışmalarının devam ettiği ancak bugün yeni bir Anayasaya ihtiyaç olup olmadığının tartışıldığı anlatıldı.
 
İlk konuşmacı Ufuk Söylemez Yeni Anayasa yapma çalışmalarının iktidar partisi ve meclisteki üç parti tarafından yapılmaya çalışıldığını; ancak dışarıda kalan sivil toplum örgütleri ve partilerin yeni bir çatı altında birleşerek bölücü anayasalara karşı çıktıklarını söyledi. “Yeni bir anayasa yapmak için 3 temel şart olması gerekir. Bu şartlar ya yeni bir devlet kurmadır, Yada karşı devrimdir, yada ihtilaldir. Bugün acaba hangi şart vardır da yeni anayasa yapma çalışmaları yapılmaktadır. Gerçek şudur ki ortadoğu eş başkanlığı için yeni bir anayasa gerektiği hasıl olmuştur. Aksi taktirde BOP projesi yürümez. Buda emperyalistler tarafından bir paket proje olarak millete dayatılmaktadır” dedi.

 

İkinci konuşmacı Av. Mehmet Cengiz ise daha çok ülkenin BOP projeleri ile parçalanmak istendiğini bunun içinde iktidarın yeni bir anayasa yapma peşinde olduğunu söyledi. Projenin bir paket proje olduğunu söyleyen Cengiz:
“Bu preje Türkiye’yi parlaçamak isteyen bir projedir. İşte Irak, İşte Suriye. Bütün bunları görüyoruz. Bir Kürt koridoru diye bir şey çıkarttılar. Kuracakları ikinci İsrail, sözde kukla devleti Akdenize açabilmek için Kürt koridoru projesidir. Açıkça ifade ediyorlar, dillendiriyorlar. Bu dillendirdikleri şeydir. Bugünkü anayasa tartışmalarına vücut veren ve temel teşkil eden şey. Laikliğin altını oymak isityorlar. Laiklik Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yaptığı son derece önemli şeydir. Kim yapıyor bu anayasa değişikliğini, kim öneriyor, kim dayatıyor, laiklik karşıtı hareketlerin odağı olduğu Anayasa Mehkemesi tarafından hükmen saptanmış, boynunda o ilam, o hüküm asılı olan akp hükümeti yapıyor. Akp hükümetinin yapacağı bir anayasada Kemalist, laiklik anlayışı varmıdır. Mustafa Kemal ve arkadaşları layikliği din ile dünya işlerini bir birinden ayrılmasıdır diye fade etmiştir. Bugün yapmak istedikleri karşı devrim anayasadır. Bugün yeni bir anayasaya ihtiyaç varmıdır. 12 Eylül anayasasının yüzde 70 i zaten değişmiştir. Ülkede olan işsizlik ve teröre bu yeni anayasa mı çözüm olacaktır. Bu yeni anayasa çalışmaları BOP eş başkanlığının gereği gibi yerine getirilmesi için yapılmak istenmektedir. İstedikleri idolojisiz bir anayasadır. Türk  kimliğini yok etmek istemektedirler. Üniter devlet yapısını ortadan kaldırıp milletsiz bir devlet yaratmak istemektedirler.”diyen mehmet Cengiz “Milletsiz devlet olmaz.” Dedi.


 
Gecenin programında olmayan ancak son anda konuşmacı olarak Sakarya Milli Anayasa formuna katılan Dünyanın en büyük barolarından olan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal günümüzde özgürlük. Demokrasi gibi kavramların içlerinin boşaltılarak yanlış anlamlar yüklenerek kullanıldığı üzerinde durdu.
 
Kocasakal: “Benim yüksek siyaset yaptığımı söylüyorlar. Bende onalara diyorum ki ben yüksek siyaset değilde alçak siyaset mi yapayım. Bizler hukukcuyuz, ülkemizde 103 tane hukuk fakültesi var. Yetişmiş aydınların bir kısmı organik, bir kısmı ise gedolu aydınlar. Bugün o kadar aydını olan ülkede onlara bilim adamı diyorlar. Konuşmayan kendi çıkarları peşinde koşan bilim adamı ve aydın olmuş ama adam olamamışlardır. Onlara yazıklar olsun. Bu ülke tam bir aydın ihaneti yaşıyor. Ülke zihinsel işkal altında. Renkli dizilerle hipnoz yapıyorlar. Halbuki bizim siyah beyaz dizilerimiz var. Zeki Mürenler, Belgin Dorukların filmleri var. Kendilerini muhafazakar diyenler tam da muhatazafkarlar lar. Bu renkli dizilere karşı çıkmıyorlar. Bakarsanız biz onlardan daha muhafazakarız.
 
Ben inananlara ve kapalı giyinenlere hiç karşı olmadım. Eğer kendilerini inanan diye milleti kandıranlar Irak da kadınların ırzına geçen işkalci askerler için dua eder mi?
 
AKP iktidarında ihale kanunları değiştirildi. Kurucu değil kurgulu iktidar dönemi başladı. Yandaşlar zengin edildi. Valiler siyasi iktidarın valileri haline geldi. Parti devleti kuruldu. Burada halkın hiç sucu yok. Türk halkı aldatılmıştır. Narkoz verilmiştir. Ama artık halk uyanmaya başladı. Kabahatli olan kim derseniz onlar Gedolu aydınlardır.”diyen Kocasakal kendilerinin dik durduklarını bildiklerini halka anlatmak için çalşıklarını ve çalışamaya devam edeceklerini söyledi.
 
Gecenin son konuşmasını TGB (Türkiye Gençlik Birliği) genel sekreteri Cemil Göze yaptı.
“Bu toplantıyı Atatürk in sivas kongresine. Erzurum kongresine benzetiyorum diyen”
Göze “Türkiye Gençlik Birliği olarak 29 Ekimde, 19 mayıs ta, Silivri de akp nin önünü kestik. Artık savunma dönemi bitti. Şimdi taaruz dönemine geçiyoruz. Silivri önümüzdeki dönem iktidar olacaktır. AKP nin anayasasına karşı bizim Ulus Anayasamız var” dedi.
 
Saat 18.00 de biten toplantıdan sonra salonun soğuk oluşu şikayetlere konu oldu. Salon yetkilileri ise Kültür Bakanlığına konu ile ilgili bilgi verdiklerini ancak hala yeni ısıtıcı çalışmalarının yapılmadığından kendilerinin şikayetçi olduklarını söylediler.  
Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2012, 23:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER