banner392

Referandum öncesi A.Sefer Üstün ne demişti?

Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün 25 Ağustos günü akşam Gökgöz köyünde referandum da evet verilmesini istemiş. Kurulacak Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili şunları söylemişti.

Referandum öncesi  A.Sefer Üstün ne demişti?
AYHAN SEFER ÜSTÜN BÖYLE SÖYLEMİŞTİ?
Anayasa Değişikliği paketinde yargının önünü açmak istediklerini kaydeden Üstün, suç işlemiş olan herkesin asker ve sivil ayrımı yapılmaksızın sivil mahkemelerde yargılanacağını belirtti.
Düzenlemeyle vatandaşların haklarını aramak amacıyla bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapabileceklerini ifade eden Üstün, 'Kamu Denetçiliği Kurumu da kurulacak. Meclise bağımlı olacak kurumun illerde temsilcilikleri olacak. Vatandaşlar üzerinde kamu gücünü haksız yere kullananlara karşı bu kurum görev yapacak. Hiç kimse vatandaşın üzerinde haksız şekilde kamu gücünü kullanamaz. Kamu gücünü kullananlar vali, kaymakam, belediye başkanı, muhtarlar gibi devlet görevlileridir. Bir belediye başkanı eğer vatandaşın üzerinde kamu gücünü kullanarak haksız yere ceza vermişse, görevli kişiler inceleyip, haksızlığı tespit edecekler' dedi.
Pakette toplu sözleşmelerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığına işaret eden Üstün, işçi ve emeklilerin söz konusu düzenlemeden yarar sağlayacağını söyledi. (26 Ağustos 2010 Perşembe günlü haberin tamamını okumak için taklayın…)
 
KURUM KURULDU. İŞTE KURUMUN YAPACAĞI İŞLER…
Güler'e büyük yetki
Güler'in başında bulunduğu Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, çok özel yetkilerle donatılıyor
’Operasyonel olmayacak, analiz yapacak’’ denilerek kurulan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarıldı. Muammer Güler’in başında bulunduğu Müsteşarlık, güvenlik ve istihbarat için ‘’Gizli İhale’’ ile malzeme ve teçhizat alabilecek.

‘’Operasyonel bir konumu olmayacak sadece analiz yapacak’’ denilerek kurulan Kamu Güvenliği Müsteşarlığına ‘’Gizli ihale muafiyeti’’ tanındı. Müsteşarlık, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri dışında kalacak ve Kamu İhale Kurumu bu ihaleleri incelemeyecek. İhaleler, Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili, gizlilik içinde yürütülmesi gereken konularda olacak.
Bakanlar Kurulu, ‘’İhalelerde muafiyet hakkı olan’’ Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğünün yanı sıra, Kamu Güvenliği Müsteşarlığını da bu kapsama aldı. Müsteşarlık İçişleri Bakanlığının onayı ile, diğer üç kurum gibi, ihale kanununa tabi olmadan şu teçhizatlardan, kendi ihtiyacına uygun olanları alabilecek:
‘’ Savunma, güvenlik ve istihbaratla ilgili; uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, roket, füze gibi araç, silah, silah malzeme ve teçhizatı ve sistemleri ile bunların araştırma-geliştirme, modernizasyon ile yazılım ve mühimmat ihaleleri ile devlet güvenlik istihbaratı kapsamında, hizmet, malzeme, teçhizat ve sistemler’’

‘’UCU AÇIK ÖRGÜTLENME’’
17 Şubat 2010 tarihinde kabul edilen bir yasayla kurulan Müsteşarlık için ‘’Amacı dışında çalışacak’’ yorumları yapılmıştı. TBMM’deki görüşmeler sırasında, CHP Konya milletvekili Atilla Kart, ‘’Bu Müsteşarlık, geçici ve sözleşmeli yerli ve yabancı uzman istihdamıyla, ucu açık bir örgütlenmedir. Abdullah Çatlı’ya da emniyet uzman kimliği verdi. “Yeşil” kod adlı kişinin illegal ilişkileri de bu şekilde himaye edildi. Bu düzenleme, kirli ve karanlık ilişkileri kurumsal hâle dönüştürecek’’ demişti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, Müsteşarlığın operasyonel görevi olmayacağını belirterek ‘’ Bu Müsteşarlıkta 94 kişilik uzman ekipler çalışacak. Güvenlik birimleri ve üniversite akademisyenlerinden ekip kuracağız. Terörün sosyal, ekonomik, psikolojik, uluslararası boyutu var. Bütün boyutları çalışmak için bu kuruluşu kuruyoruz. Araştırma, değerlendirme analiz yapılacak.’’ demişti. (Gazeteport)
Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2010, 15:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER