banner392

Sivil Toplumu torbaya soktular.

Bir ülkenin gelişmişlik ölçüsünümü gösteren en önemli kurumlardan biri de o ülkede Sivil Toplum Örgütlerinin çokluğudur.

Sivil Toplum Örgütleri, bazı ülkelerde doğayı koruyan topluluklardan tutun da daha fazla demokrasi isteyen oluşumlara kadar devam eder. Ancak bizim ülkemizde cami yaptırma dernek ve vakıflarından, kuş severler derneklerinden, horoz dövüşü yaptıran derneklerden, doğayı mahvedici maden arama dernekçiliğine, hemşeri derneklerine kadar çok değişik alanlarda faaliyet gösteren STK lar kurulur ve bazıları sadece üzerlerinde tabelası yazık öylece dururlar.

Eskiden sadece dernek diye bildiğimiz başta gelen sivil toplum örgütleri son yıllarda adları topluca STK (Sivil Topluk kuruluşları) adı ile lanse edilmeye başlandı. Bunlarda (Dernek, Vakıf, Sendika ve Odalar) olarak faaliyet göstermekteler.


Türkiye de toplam 105 bin 945, Sakarya da ise 1728 dernek var.
Sivil Toplum Örgütleri: Devletin gücünün yetmediği konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak devlet işlerindeki açığı kapatmakla görevli kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Sadece yardım istemek için, başvuru yapılan derneklere dün o kadar önem verildi ki. Dernek yöneticileri kendilerine AKP aday adaylarından gelen SMS mesajlarıyla adeta şok oldular. Sakarya ve bölgesinde dernek başkanı, ya da sendika başkanı, yada oda başkanı ve ya vakıf başkanıysanız size en az 50 dolayında telefon SMS i gönderildi.

AKP gelen merkezi tarafından her ile gönderilen talimat doğrultusunda aday adayları içinden o bölgede çıkacak olan vekil sayısı kadar adayın kim olmasını isteminiz üzerine kurulmuş bir tiyatro oyunu gibiydi. Siz o partiye üye olup olmamanız önemli değildi. Gidip AKP aday adayları arasından 7 tane sini aday olarak işaretleyip sandığa bir nevi oy kullanarak sanki o parti üyesiymiş gibi tercih yapmanız gerekiyordu. Ve de yapılan çağrılar sonucu katılanlar oldu. Oylarını kulandılar. Ancak oylar sandık kapandıktan sonra bir türlü açılıp sayılmadı. Hani seçimde oy kullanım bitikten sonra belli bir heyet ile sandık açılıp sayılması gerekiyordu. Demek ki kullanılan oylar önemli değil. Önemli olan sizleri o sandık çevresine getirip sizi sandığın içine çuvala koymaktı ve onu başardılar.

Tabi ki önce Türkiye de faaliyet de bulunan STK’lara aday adaylarının ulaşabilmesi için İç İşleri Bakanlığı dernekler Dairesi internet sitesi üzerinde bulunan STK lara ulaşımı web sitesi üzerinden sağladılar.

Milletvekili adayı olabilmek için yanıp tutuşan aday adayları ise bir anda bölgesinde bulunan dernek, vakıf, sendika, oda ne varsa onlara ulaşabilmek için dernekler başkanlığı sitesi üzerinden STK ların tel ve mail adresini alarak onlara döktürmeye başladılar. Öyle nameler düzdüler ki. Şiirlerden, dualardan, manilerden, tutunda kendi kariyerlerini tanıtmaktan, öz geçmişlerini (CV) lerini aktarabilmek için defalarca mesaj göndermeye başladılar.

Dün Sakarya’da da AKP den aday adayı için başvuru yapmış 73 aday adayı kendilerini STK temsilcilerine beğendirebilmek için her türlü gösteriyi yapmaya çalıştılar. Tabi sonuçta dünkü oy verme işine katılımın az olduğu söyleniyor. Zaten Sakarya’da 1728 STK var. Onların başkan ve yönetim kurulu birlikte oy kullanmak için davet edildiğini düşünürsek Sakarya’da her STK 1 başkan en az 5 yönetici olduğunu göre 1728 X 5 = 8640 kişi katılması gerekirdi. O kadar sayıyı Sakarya’nın en büyük miting alanlarının dahi alması mümkün değildir.

Ne oldu şimdi, Türkiye de 105 bin üzerindeki STK da en az 500 bin yönetim kurulu başkan ve ondan daha fazla milyonları bulan üyeleri ile önemli bir kesim olan ve her partiden üyesi olan STK lar, yöneticileri aracılığı ile AKP aday adayları için temayyül yoklaması bahane edilerek çuvala sokulmak istenmiştir. Oraya girenlerde olmuştur. Anacak girmeyenler çoğunluktadır.

Bundan sonra üç günlüğüne STK ları internet üzerinden açık hale getirip onların bilgilerini alan art niyetli kişiler hatta günümüzde reklam pazarlaması yapmak için harıl harıl adres arayanlar yanında. Birde gazetelerde çok sayıda örnek habere rastladığımız dolandırıcıların tuzağına düşecek dernek, vakıf, sendika, oda yöneticileri telefon ve mailler yolu ile kendilerine gelecek davetlere karşı uyanık olmaları gerekecek.

Dün bir gün önceden çok sayıda kendilerini aday adayı olma konusunda benden de ricada bulunan destek isteyen aday adaylarımızın birde sandıklar kapandıktan sonra attıkları o güzel mesajlarından bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum İnşallah bu attıkları adresten kazananlar da seçim boyunca bayramı, kandili bahane ederek mesaj atmazlar. Ben bir dernek başkanı ve yönetim olarak sandığa gitmedim.

Gelen son mesajlardan bir örnek: Selamünaleyküm, Değerli başkanım. Temayülde vermiş olduğunuz desteklerden dolayı siz ve yönetiminize en kalbi duygularla teşekkür eder, şükranlarımı sunarım. Selam ve dua ile…
A.A adayı, .A.A
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.