banner392

Tasarruflu Ampuller de kanser riski

Hükümetin 2008 yılında çıkardığı yasayla kamu kuruluşlarında dahi tasarruflu ampul kullanılması zorunluluğu getirilirken. Zeynep Unakıtan hemen şirket kurup tasarruflu ampul işine girmişti. Meğer bu ampullerde kanser riski varmış.

Tasarruflu Ampuller de kanser riski
ANADOLU AJANSININ BUGÜNKÜ GAZETELERDE ÇIKAN HABARLERİNE BAKALIM
 
Daily Telegraph gazetesindeki habere göre, İsrail'deki Hayfa Üniversitesinden biyoloji Profesörü Abraham Haim, mavimsi ışık yayan bu tür ampullerin vücudun melatonin hormonu üretimini bozduğunu ifade etti.

Melatonin hormonunun bazı meme ve prostat kanseri türlerine karşı koruma sağladığı düşünülüyor.
Söz konusu hormonun gece daha fazla salgılandığı ancak bu ampullerin gece yatak odasında yakıldığında hormon üretimini bastırdığı belirtildi.

Gece vardiyasında çalışan kadınların meme kanserine daha fazla yakalandığını gösteren araştırmadan sonra, gece ışığa maruz kalmakla meme kanseri arasındaki muhtemel bağlantı 10 yıldan fazla süredir biliniyordu.

Prof. Haim, ekibiyle yaptığı araştırmanın, gece yarısı yatak odalarında kullanılan ışığın seviyesiyle meme kanseri riski arasında daha güçlü bağlantı bulduğunu söyledi.
Chronobiology International dergisinde yayınlanan araştırmada, gece lambası yanarken uyuyan kadınlarda meme kanseri görülme riskinin, karanlıkta uyuyanlara oranla yüzde 22 daha fazla olduğu belirtildi. Bilim adamları bunun bir nedeninin de insanların uyurken enerji tasarrufu sağlayan lambalar kullanmaları olduğunu kaydettiler.

Bilim adamları, mavimsi, kısa dalga uzunluğuna sahip ampullerin akşam iki saat kullanılmasının sarı ışık kullanılmasına oranla melatonin üretimini daha fazla bastırdığını belirleyen bir başka araştırmaya da atıf yaptılar.
Mavimsi ışığın ayrıca insanı daha tetikte tuttuğu ve vücut ısısıyla kalp atışını artırdığına dikkat çekiliyor. Prof. Haim, bunun sebebinin tasarruflu ampullerin yaydığı ışığın gün ışığına daha fazla benzemesi olduğunu düşünüyor.
Prof. Abraham Haim, kendisinin de evinde "ışık kirliliği"ne neden olmakla suçladığı tasarruflu ampul kullanmaya son verdiğini söyledi. Prof. Haim, insanların tasarruflu olduğu için evlerinde daha fazla ışık yaktıklarına da işaret etti.(AA)
 
(Birde 2008 tarihinde internethaber.com sitesinin haberini okuyalım)
 
Unakıtan'ın kızı ampul işinde
02 Ekim 2008 Perşembe 08:29
 
2008 TARİHİNDE ÇIKAN HABER
Hükümet devlet dairelerinde tasarruflu ampullere yöneldi. Unakıtan'ın kızı da tasarruflu ampul işine girdi.
Başbakanlık genelgesiyle kamu kuruluşlarındaki tüm ampullerin tasarruflu ampullerle değiştirilmesi istendi. En az 5 milyon YTL’ye malolacak karar 13 Ağustos’ta çıktı.

Kemal Unakıtan’ın kızı Zeynep Unakıtan da 3 Eylül 2008 tarihinde tasarruflu ampul ithalatı ve satışı yapacak ZİA Enerji’yi kurdu

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kızı Zeynep Unakıtan’ın, ailesiyle birlikte soyunduğu 600 milyon dolarlık asgari yatırım gerektiren termik santral girişimi yürürken, bir yandan da kamudaki tasarruflu ampul pazarını hedeflediği ortaya çıktı.

Vatan gazetesinde Gülümhan Gülten'in haberine göre, Unakıtan’ın 3 Eylül 2008 tarihinde kurduğu ZİA Enerji Ltd. isimli şirketin ana sözleşmesiyle, santral kurabilme ve elektrik satabilme yetkisi alırken, bir başka maddeyle de “tasarruflu ampul” imalat, ithalat ve müşavirliği yapacağı anlaşıldı.

Unakıtan’ın girişiminin Başbakan Erdoğan’ın tüm kamu kurumlarının mevcut ampullerinin değiştirilerek, tasarruflu ampule geçilmesi genelgesiyle aynı döneme rastlaması da dikkati çekti.
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2011, 00:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER