banner392

Pamukova’nın acı gerçekleri

Eskiden kavunu ile daha sonra soğanı ile meşhur olan Pamukova’yı yakından gören tanıyan bilen ve bir süre Pamukova’dan uzak kalanlar şimdi sanırım benim yazıma başlarken kullandığım başlığı kullanırlar. “Pamukova’nın acı gerçekleri” derlerdi.

Eskiden Pamukova’nın adı Akhisar’dı. Akhisar şu anki yerleşim yerine göre daha batı bölgesinde kurulmuş küçük bir kasabaydı. Nüfusu 2 binleri bile geçmiyordu. Akhisar’da bugünkü gibi sadece Çarşamba günleri Pazar kurulurdu. O zamanlar adları başka köylerde vardı. O günlerdeki bazı köylerin adları şöyleydi; Dana köyü, Everenli köyü, Tespene köyü, Katırözü köyü, Konca köyü. Şimdi bu adlı köyleri ancak 68 kuşağı hatırlayabilir.

Dana daha sonra Turgutlu adını aldı. Evrenli=Cihadiye, Tespene=Fevziye, Katırözü=Çilekli, Konca ise Mesruriye adını aldı.

Birde Urana köyü vardı. Urana şimdiki adı Teşvikiye olan köyün ilk harcını oluşturmuş, otoban kenarında kurulmuş gün geçtikçe nüfusu artan bir köyün parçalarından biri olmuştu. Birde Sondul vardı. Sondul da şimdilerde merkezi Hayrettin olan Pınarlı-Bacı köylerinin birleştiği yere daha yukarılardan ilhak ederek asimile olan, Şimdiki o bölgede Hayrettin-Pınarlı-Bacı köylerinin yerleştiği 3 mahalleli D-650 kara yolu kenarında kalan Pamukova’nın 30 köyden bir tanesidir.

Şimdi ise Pamukova yoğun bir şekilde göç alan bir ilçe konumuna gelirken. Plansız ve programsız gelişmenin sancıları da parallel şekilde sorun olarak karışımıza çıkmaya başladı.

Sorunlar yerleşim alanlarının genişlemesinden tutunda, Tarım arazilerinden daha çok ürün alma beklentileri ile aşırı ilaç kullanımı sonucu hastalıklarda arttı.

Bölgede yine teknolojinin parçası olan cep telefonlarının çalışması için kurulan baz istasyonlarının çevreye yaydığı dalgalar insanların sağlığını bozdu; çiftçiyi tarım arazileri üzerine kurulan kiralık demir parçaları bekçileri yaptı.

Pamukova’nın acı gerçekleri içinde en kötü olanı ise bölge kanser riski altında kalmasıdır. Ancak kimse bu vebaya karşı nasıl mücadele edeceğini bilmeden, kansere karşı toplumsal bilinç çalışmaları içine girmeden kendi çevresindeki hastaları ile haşır-neşir olmaya devam etmektedir. Vebayı ortadan kaldırıcı karşı direnç, karşı çıkış yollarını araştırılmıyor.

Bölgemizde gerçekten ölümlerin çoğunun kanser olduğunu biz gazeteciler olarak haber çekimi yaptığımız insanların ölüm bilgilerinden alıyoruz.

Demem şudur ki, Pamukova ya bir de bu gözle bakılsın. Geleceğimiz sağlıksız plansız yatırımlara heba edilmesin.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.