banner392

Pamukova Ayvasından Ay Keki Neden olmasın?

Pamukova Kavunundan Ay Keki olur mu?

Türkiye Meyveleinden Ay Keki olur mu?

Mesela Hamsili Ay Keki de olur mu?

Mısır Unundan yapılan Ay Keki olur mu?

Olursa Pamukova Dört Köşe olur mu? Neden olmasın?

Bugün uzun zamandır Köşe yazısı yazmaya zaman bulamadığın itiraf ederek yeniden yazmaya karar verdim.

Köşe yazı konuları öyle kolay bulunmuyor. Ben bugün öyle bir konu buldum ki. İnanıyorum sizlerde okuduktan sonra çok beğeneceksiniz.

Bu bir Efsane, Masal da diyebiliriz. Ben bir öğretmen olarak bu efsaneyi nasıl duymadım diye biraz hayıflandım. Biraz da kendimi az okuyan olarak suçladım.

DÜN 1.5 MİLYAR NÜFUSLU ÇİN VE BİRÇOK ASYA ÜLKESİ BU EFSANEYİ BİRLİKTE YAŞADI. NOEL BAYRAMINI BİLEN BÜYÜKLERİMİZ VE BİZ SANIRIM

ÇİN DE DÜN KUTLANAN GÜZ BAYRAMINI, GÜZ FESTİVALİNİ ŞİMDİ BENDEN DUYACAKSINIZ.

Pamukovalı olarak belkide bizde bu bayrama katılsak mı diye içinizden geçireceksiniz. Ya da bu bayramda harcanan milyardan Pamukova ya biraz para düşer mi diye düşünmeye başlayacaksınız.

Güz Fstivalinde harcanan 3.1 Milyar Dalarlık harcama yapılan kekler arasında Türk Keklerininde olduğunu söyleyen Cevdet Kadri Kırmlı, Bu pastadan pay alan ve daha çok alması gereken Türkiye payı içinde Pamukova Ayvası, Pamukova Üzümü de Ay Keki yaparak Çin’e ihraç edebilir mi diye biraz kafa yormamız gerekiyor.

Cevdet Kadri Kırımlı nın yazdığı bir makalede “Güz Ortası Festivali’ni “ şöye anlatıyor.

“Günümüzde Güz Ortası Festivali ailelerin bir araya gelip vakit geçirdikleri önemli bir sosyal olay niteliğinde geçiyor. Evde ya da restoranlarda uzun uzadıya yenen mükellef yemekler ya da birlikte oynanan bizdeki okeyin hısımı majang (麻将) gibi oyunlar en önemli aktivitelerden. Tabii aile ziyaretleri nedeniyle yapılan yolculuklar ve maaile toplanmalar neticesinde ortaya çıkan çöpçatanlık faaliyetleri de bunlara eklenebilir

Bir varmış bir yokmuş…

Çok eski zamanlarda, ben diyeyim 2800 siz deyin 3000 yıl önce… Çin'de Hou Yi (后羿) adında attığını vuran bir okçu varmış. Güzeller güzeli karısı Chang'e (嫦娥) ile mutlu bir hayat sürerlermiş. Gel zaman git zaman gökte 10 güneş belirivermesin mi? Bu kadar çok güneş küresel ısınma etkisi yaratınca imparator hemen Hou Yi'ye emir vermiş tez elden bu işi hallet diye. O da kaptığı gibi okunu bir tepeye tırmanmış. Sonra da tek tek 9 güneşi vurup indirmiş. Bir iklim felaketinden kurtuldukları için ziyadesiyle memnun kalan imparator da ödül olarak ölümsüzlük iksiri armağan etmiş. Hou iksiri aldığı gibi evin yolunu tutmuş. Güzeller güzeli karısına "al bunu kaldır bir kenara (Çin ay takvimine göre) Ağustos'un 15'inde birlikte içeriz" demiş.

Hou Yi eve gelince durumu öğrenmiş. Derin üzüntülere gark olmuş. Karısına olan özlemi her an büyümüş. Onun sevdiği yiyecekleri hazırlamış, onları bahçede masanın üzerine koymuş, ola ki gelir diye. Onun için adaklar adamış.

Gel zaman git zaman onu gören etraftakiler de Hou Yi ve Chang'e'ye sempati duyduklarından 15 Ağustoslarda benzer şeyler yapmaya başlamışlar, kendilerini kutsaması için yiyecek sunarak aya hayranlıklarını gösterir olmuşlar. Adil ve güzel olduğuna inandıkları Chang'e'nin, kendisine tapanlara güzellik, sevgi ve refah bahşettiği söylenir olmuş…

Ancak ayın 15'i olduğunda sabah erkenden evden çıkıp ava gitmiş. O gider gitmez olaydan haberdar olan kötü çırak Peng Meng eve girip iksiri almak istemiş. Chang'e bakmış durum kötü iksiri ona vermektense kendi içmiş ve tabii iksir kanatlandırmış, hemen göğe uçmuş. Lakin gönlü kocasından çok uzağa gitmeye elvermediğinden ay da karar kılıp orada ikamet etmeye başlamış.

Bu arada bir gün ölümsüzlerden biri gelip Hou Yi'e 15 Ağustos'ta yuvarlak kekler yapıp bunları evin Kuzeybatısına yerleştirip karısının adını yüksek sesle söyleyip onu çağırırsa kavuşacaklarını söylemiş. Hou Yi' denileni yapmış, nitekim kavuşmuşlar da. Onlar ermiş muradına…

Festival ilkin Shang Hanedanlığı (MÖ 1600–1046) döneminde hasat kutlaması olarak başlamış Tang Hanedanlığı döneminde yaygınlaşmış (618–907). Ay keklerinin ortaya çıkışı ise Moğolların hakimiyetindeki Yuan Hanedanlığı (1271–1368) döneminde olmuş. Hatta rivayete göre Moğol hükümranlığına son verip Ming Hanedanlığını kuran Zhu Yuanzhang ay keklerine gizlediği isyan mesajı ile ayaklanmayı başlatıp Moğolları devirmiş.

Çin dışında bazı doğu ve güneydoğu Asya ülkelerinde de kutlanan bu festivalde adı geçen Chang'e'nin Çin Mitolojisinde ay tanrıçası olduğunu belirtmekte yarar var.

Ancak her şey bir yana ay kekleri bir yana. Güz Ortası Festivali denince ilk akla gelen Ay Keki olur. Öyle ki festivalin diğer adı "Ay Keki Festivali'dir.

Festival döneminde akrabalara, büyüklere, eş dosta, şirket çalışanlarına bir paket ay keki hediye etmek şarttır. Bunların bizde bayramlarda hediye götürülen çikolatalar gibi "dolaşıma" girdiği de olur. Yani kendisine hediye olarak ay keki gelenlerin bunu tekrar başkalarına hediye olarak götürmesi epeyce yaygın bir pratiktir. Hatta "satın alanlar yemez, yiyenler satın alanlar değildir (买的不吃,吃的不买)" diye yaygın bir söz bile var.

Tahmin edilebileceği gibi ay keki çok pahallıya mâl olacak nitelikte bir ürün değil. Maliyetleri iç dolgusuna göre 0,30 ila 0,8 ABD doları ile arasında değişiyormuş. Ama çok cafcaflı kutularda oldukça yüksek fiyatlara satılıyorlar. Kutuların maliyeti ortalama olarak içindeki keklerden iki kat daha fazla.

Giderek artan ay keki satışları geçen yıl 3.2 milyar ABD Doları'na (21.8 milyar RMB) ulaşmış.

Pazarın cazibesinden dolayı Starbucks, Pizza Hut gibi uluslararası gıda zincirlerden Dior, Gucci gibi üst segment moda markalarına kadar pek firma ay keki satmaya girişmiş durumda.

Öyle ki bugün bir kutusu cep telefonundan daha pahallıya satılan ay kekleri bile var.

Artık kesenize göre…

Ay keki satışları aslında Güz Ortası Festivali'nden 2 ay kadar öncesinde başlıyor. Festival tarihi yaklaştıkça her yerde daha bir görünür oluyorlar.

Ay keki pazarı o kadar cazip ki neredeyse bu pazara girmeyen marka yok.

Geleneksel ay kekleri kalori bakımından hayli zengin ve oldukça tatlı. Bundan dolayı özellikle şehirli gençler tarafından pek tercih edilmiyor. Yeni nesilin hem damak tadı değişmiş, tatlıyla pek arası yok hem de kalori konusunda hassaslar. Bu nedenle son yıllarda daha "light" yeni ay keki çeşitleri ortalıkta gözükmeye başladı.

Değişik lezzetler arayanlar için de iç olarak kullanılan malzemelerde farklı meyva ve kuru yemişler deneniyor. Örneğin son yıllarda Çinde çılgınlık derecesinde tüketilen Durian meyvesi bunlardan birisi. Durianlı ay kekleri epeyce ilgi görüyor.

Çin'in kuzeyindeki Habei Eyaletinde Shijazhuang'da bir köydeki Ay Keki fabrikası.

Fındık gibi Çin için alışılmadık olan kuruyemişler de iç malzemesi olarak kullanılmaya başlanmış gözüküyor.

Piyasanın önde gelen ay keki üreticilerinden biri olan Suzhou Daoxiangcun'ın başkanı Zhou Guangjun ürün kalitesinin yüksek olması nedeniyle kuruyemiş tedarikinde Türkiye'yi tercih ettiklerini açıklamıştı.

Belki gerisi de gelir.

Pamukova Ayvasından Ay Keki neden olmasın?

Pamukova Üzümünden Ay Keki neden olmasın?

Pamukovahaber.com

Mehmet Yavuz

İNGİLİZCE OLARAK OKU

read english

Moon Cake from Pamukova Quince Why not?

Can there be Moon Cake from Pamukova Melon?

Can Turkey Fruits Be A Moon Cake?

For example, is there an Anchovy Moon Cake?

Is there a Moon Cake made from Corn Flour?

If so, will Pamukova be Four Corners? Why not?

Today, I want to show you that I have started to write again by admitting that I have not had time to write a column for a long time.

Column topics are not so easy to find. I found such a topic today. I believe you will like it after reading it.

This is a Legend, we can also call it a Fairy Tale. As a teacher, I regretted how I had not heard of this legend. I also blamed myself as a little reader.

YESTERDAY, 1.5 BILLION POPULATION CHINA AND MANY ASIAN COUNTRIES LIVED THIS LEGEND TOGETHER. I BELIEVE OUR GRAND FATHERS AND WE KNOW HOLIDAYS

NOW YOU WILL HEAR THE FALL FESTIVAL AND FALL FESTIVAL WHICH WAS CELEBRATED YESTERDAY IN CHINA.

As Pamukova residents, maybe you will wonder if we should join this holiday. Or you will start to wonder if Pamukova will get some money out of the billion spent on this holiday.

Cevdet Kadri Kırmlı, who said that Turkish Cakes are among the cakes spent 3.1 Billion Dalars spent in the Fall Festival, said, .

In an article written by Cevdet Kadri Kırmızılı, he describes the "Mid-Autumn Festival" as follows.

“Today, the Mid-Autumn Festival is an important social event where families come together and spend time. Some of the most important activities are the elaborate meals that are eaten at home or in restaurants, or games such as majang (麻将), the kin of the okey, played together. Of course, the matchmaking activities that occur as a result of family visits and family gatherings can also be added to these.

Once upon a time…

Mooncake sales actually start about 2 months before the Mid-Autumn Festival. As the festival date approaches, they become more visible everywhere.

The moon cake market is so attractive that there is almost no brand that does not enter this market.

Traditional mooncakes are very rich in calories and quite sweet. For this reason, it is not preferred by urban youth. The new generation's tastes have changed, they are not very fond of sweets, and they are sensitive about calories. For this reason, more "light" new moon cake varieties have started to appear in recent years.

For those looking for different tastes, different fruits and nuts are tried in the ingredients used for the interior. For example, Durian fruit, which has been consumed wildly in China in recent years, is one of them. Durian moon cakes attract a lot of attention.

Moon Cake factory in a village in Shijazhuang, in northern China's Habei Province.

Nuts, which are unusual for China, such as hazelnuts, seem to have started to be used as a stuffing.

Zhou Guangjun, the chairman of Suzhou Daoxiangcun, one of the leading moon cake producers in the market, announced that they preferred Turkey for the supply of dried nuts due to the high quality of their products.

Maybe it will come back.

Why not Moon Cake from Pamukova Quince?

Why not Moon Cake from Pamukova Grapes?

Pamukovahaber.com

Mehmet Yavuz

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.