banner392

Pamukova’nın ilk sportif Havacılık Pilotları Eğitimlerini Tamamladılar

THK (Türk Hava Kurumu) İnönü Türk kuşu Eğitim Kurumu tesislerinde üç ay süren eğitimlerini tamamlayan Uğur ER, Cemil ŞAHİN ve Emre ÇİÇEK eğitimlerinin ardından yapılan Sınav ve Kontrol uçuşlarından sonra UPL (Ultralıght Pilot Lisansı) almaya hak kazandılar.

Pamukova’nın ilk sportif Havacılık Pilotları Eğitimlerini Tamamladılar

Pamukovahaber.com editörü Mehmet Yavuz’un Sorularını Cevaplayan Uğur ER ve Cemil ŞAHİN şu bilgileri verdiler;

Bu aldığımız lisanla, Pamukova’nın ilk Sportif Havacılık Pilotu oluyoruz. Herhangi bir (x) noktasından kalkıp herhangi bir Havaalanına veya i bir noktadan lokal uçuş  yapabilecek bir lisansa sahip oluyoruz.

Havacılıkta Microlıght olarak isimlendirilen bu hava aracı ile herhangi bir tarladan, düz bir arazinden. Havanın şartına göre, 100 metre ile 300 metreden havalanıp, 100 metre gibi bir alana iniş yapabiliyoruz. Hava aracımız  Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından TC-U ** kuyruk ismiyle de tescil ediliyor  ve aynı zamanda DHMi sistemine plan çekilip uçabiliyoruz.

Nerden ve nasıl merak saldınız?

Herkesin içinde bir uçma hevesi vardır. Çocukken heves ediyorsun, bir takim engeller aşıldıktan sonra isteklerin ve hayallerin önüne geçilmiyor. İster istemez yaşımız gereği hayat mücadelesi içinde ertelediğimizin hayallerimizin farkına varıyoruz, İmkanı fırsatı bulduğun zaman bunu gerçekleştirme isteği duyuyor insan.  

2017 yılında yine THK İnönü eğitim kurumundan ücretsiz olarak motorsuz yelken kanat eğitimi ve ardından başlangıç pilotu lisansı aldım. Eğitimler bittikten hemen sonra ufak bir sağlık sorunu geçirdim. İçimdeki heves bitmemişti, devam etmek istedim. Yelkenkanatın motorlusu vardı. Motorlu Yelken Kanat eğitim almak istedim ve aşağı yukarı 3 yıldır da bunun araştırmalarını yapıyordum. Benimle beraber esnaf arkadaşım Cemil Şahin ve İsmail Turan Yamaç Paraşütüne ve Paramotora istekliydi .Onlarda Sakarya da Yamaç paraşütü (P1,P2,P3) eğitimi aldılar. Daha sonra Cemil ve ben Michrolıght 'a devam etme kararı aldık. Bu esnada Sakarya'da Mimar olan Emre ÇİÇEK ile tanıştık. O'da havacılık meraklısıydı aynı zamanda Yamaç paraşütü ve paramotor pilotuydu, beraber eğitim almak için bir süre araştırma yaptık. Maalesef Türkiye'de bu işin eğitimini alabileceğiniz çok seçeneğiniz yok, Bizde bir şekilde eğitim kurumunu ve öğretmenini bulduk ve Nisan ayında eğitime başladık ve Haziran 12 de bitirdik.

EĞİTİM UÇUŞLARINDAN CANLI GÖRÜNTÜ (ALTTAKİ VİDEOYU TIKLAYIN)

HAVA ARAÇLARI KAÇ TÜRLÜ OLABİLİYOR?

Hava araçları kalkış ağırlıklarına göre sınıflandırılıyor. Havadan ağır ve havadan hafif Motorlu ve motorsuz, balon, döner kanat ve sabit kanat olarak özel sınıflandırmaları var. Mıchrolıght Çok Hafif Hava Aracı (ÇHHA)  sınıflandırması içinde Sabit kanatlı olarak değerlendirilir.

EĞTİMLER NASIL OLUYOR?

Eğitimler iki safhada gerçekleşiyor Teorik ve uygulamalı. Önce teorik eğitimini alıyorsunuz. Hava Hukuku, Meteoroloji, Uçak Genel Bilgisi, Uçuş performansı, Seyrüsefer,Haberleşme ,aerodinamik ,Genel Uçuş Emniyeti ve ilk yardım derslerini aldıktan sonra sınava giriyorsunuz. Sınavda başarılı olduğunuzda pratik eğitimlere geçiliyor. Bu pratik eğitimlerde de:  uçağın başında uçağı tanıma, motoru tanıma, Kalkış ve iniş teknikleri, emegency inişlerde bu tıp şeyleri öğreniyorsunuz. Bu Eğitim 25 uçuş saati olmak zorunda. Fakat bizler daha fazla süre uçtuk. Uygulamalı eğitim sonunda yine sınava tabi tutuluyorsunuz başarılı olduğunuzda, SHGM görevlendirdiği Kontrol Pilotu İle Ortalama bir saatlik uçuş gerçekleştiriliyor. Başarılı olduğunuzda da Eğitim aldığınız Sınıfınıza uygun Pilot lisansı almaya hak kazanıyorsunuz.

Eğitimlerinizi Neden Pamukova' da bulunan Hava Alanında Almadınız?

Buradaki pisti kullanarak bu eğitim alma imkanı sağlanmış olsaydı bizlerde çok memnun kalacaktık. Girişimlerde bulunmamıza rağmen teknik imkansızlıklarını bildirerek olumlu sonuçlar alamadık. Umuyoruz ki ileriki günlerde altyapılarını tamamlayıp bu imkan tanınacaktır.

Yükseklik Korkunuz yok mu?

Herkes gibi bizlerde yüksekten korkarız, lakin uçmaya başladıktan beş on dakika sonra alışıyorsunuz. Bu araçlar yüzde 99 güvenli bir araç. Neden güvenli bir araç: Bir kere kanadı kopmadığı, kırılmadığı sürece hiçbir şekilde yere düşme imkanı yok. Öyle bir  olasılıkta bile yedek paraşüt var. Mikrolıght gövdesine sabitlenmiş olarak duruyor ve gerektiği zaman tek bir küçük kolu çekme hareketiyle açılıyor. Microlıghtlar aslında birer yelken kanat dönüşümü araçlardır. Motorsuz olarak kullanılabilen kanatları olduğu için motor kullanmadan iniş yapılabiliyor. Kalkışta, uçuş esnasında  motor durması  veya teknik arıza olsa, bile güvenli bir şekilde iniş yapabiliyor.

Ne kadar yükseğe çıkıyor  ?

Microlıgt hava aracı ile Eğitim esnasında 6100 fite çıkabiliyoruz. Yani bu 1800 metre (1,8 km) demek.  Daha da yükseğe 10.000 feet (3,3 km) meteorolojik koşullar uygun olduğu sürece çıkılabilir. 

Hava Trafiği Nasıl işliyor?

Devlet Hava Meydanları İşletmesine plan çekiyorsunuz. Kalkış noktanızı gideceğiniz mesafeyi, rotayı  ve  amacı belirtip, Uçacağınız uçağın yakıt durumu, uçak üzerindeki teknik ekipmanı, rengi ,üzerinizde giydiğiniz montta dahil olmak üzere  beraber seyahat ettiğiniz kişinin adına kadar tüm detayları bildiriyorsunuz.Rota üzerindeki NOTAM lı bölgeleri inceliyor ve okuyorsunuz. Bildirimden sonra DHMİ sisteminden onay veriliyor bir yerden kalkıp başka bir yede gidebiliyorsunuz veya bulunduğunuz bölgede lokal uçabiliyorsunuz.

Bizler bu işe iki kişi başladık ama bölgedeki havacılarla da tanışınca camia büyüdü ve birde dernek kurduk.  “Pamukova Havacılık Kulübü” Derneğimizin kısa adı da PAMHAVK. Derneğimiz yeni olunca daha pek faaliyetimizde olmadı kuruluş sürecini yeni tamamladık. İleride İlçemiz için faydalı ve tanıtıcı faaliyetler yapma düşüncelerimiz var.

Bizim amacımız uçmak ve bizim gibi hayalleri olanları Pamukova Havacılık Klübü çatısı altında toplamak, havacılık organizasyonlarına katılarak İlçemizin tanıtımını yapmak ve gençlerimizi çocuklarımızı geleceğin gözde mesleği olan havacılığa özendirmek, Derneğimiz bünyesine hava araçları kazandırarak  dernek üyelerimizin kullanımına sunmak  istiyoruz. Havacılık aktiviteleri sayesinde ilçemize havacılık turizmi imkanı oluşturabiliriz.

Ayrıca yerel yönetimlere havadan çevre ya da trafik denetleme kontrollerine yardımcı olabiliriz.  

Çok hafif hava araçları ile ilgili Türkiye de az öğretmen ve eğitim kuruluşu var. konu ile ilgili bilinirlik ülkemizde çok az. Havacılık, ister hobi olsun, ister ticari faaliyet veya ulaşım aracı olsun ulaşılmaz yapılamaz ve pahalı olarak görülen bir şey olmadığını işin içine girince değişik yollarının olduğunu gördük. İlerde konuyla alakalı öğretmenlik eğitimleri alıp Pilot öğretmen olma imkanımız da var.

Havacılığa meraklı hemşerilerimiz olursa ellerinden tutmaya çalışırız. Gerekli yardımı yapmaya çalışırız. Yol gösterici oluruz. Bizim derneğimize herkes üye olabilir. Bizlerde bir yerden başladık hiç bir bilgimiz tecrübemiz yoktu, başlangıç pilotu seviyesindeydik. Motorsuz Hava Aracı Yamaç paraşütü kullanıyorduk. Pamukova hem, coğrafi olarak, meteorolojik olarak çok müsait bir yer. Burada Havacılık Faaliyeti gelişebilir. Daha da iyi olabilir. Bizde bunun içinde ve öncüsü olmak istiyoruz. Yerel yönetimin ve diğer karar kurumlarının faaliyetlerimize gereken desteği vereceklerine inanıyoruz. Çünkü biz bu ilçenin atılımlarına ve güzelliklerine kanat açmak istiyoruz.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2021, 00:13

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER