banner392

EYT liler Bölünüyor mu? EYT liler kimdir?

Bolu, Düzce ve Sakarya EYT liler Dernek Başkanı Mehmet Ali Çelik ile birlikte kurucu Başkan Sinan Korkmaz, Züleyha Aktaş ‘ın katıldıkları Pamukovahaber Kanalının Canlı Yayını başladıktan sonra katılan SGK Kurum uzmanı Çetin Ateş EYT lilerin sorunlarını konuştular.

EYT liler Bölünüyor mu? EYT liler kimdir?

Bolu, Düzce, Sakarya Başkanı Mehmet Ali Çeli,  “Emeklikte Yaşa Takılanların hakları için çalışıyoruz” dedi.

Kuruldukları günden beri “gece gündüz demeden çalışıyoruz” diyen Mehmet Ali Çelik; Bizler EYT lilerin hakları için çalışırken bazı çevreler tarafından mesnetsiz şekilde eleştirilerde yapılıyor” dedi.  

Mehmet Ali Çelik sözlerine şöyle devam etti.

Bizim şöyle bir sıkıntımız var:

Bizim içerimizde olmuş arkadaşlardan bilgi edinmemiz lazım. Ama biz belli bir kitleye hitap edebiliyoruz.

Örnek veriyorum: Bizim kitlemizde genlede SSK lı çalışan kısım var. Bağkurlular bu konuda çok bilinçsiz. Aslında Bağkurlular konusunda bizimde çok fazla isteklerimiz var. Bir intibak konusu var, Yetmedi 2008 inden daha öncesine varıncaya kadar o kardar çok konu var ki, EYT Mağduriyeti var ki, Genel Sağlık Sigortasına kadar varıncaya kadar bu işin içerisinde.

Örnek veriyorum: Staj Mağdurları Derneği Mağdurları bunun içinde. Bizle beraber bu platforma yer alan onunda hem Meslek Liselerine ivme kazandırma, hemde primin başlangıcı sayılması itibariyle sizde kabul eresiniz ki, stajın kabul edilmesi olayı varki. apayrı bir konu. Ana başlıklarıyla baktığnızda bizlerin

1. Yaş Problemimiz. (Bizlerin yasayla ortaya çıkan bizlere yaş haddi uygulaması yapıldı. Onun yanı sıra aylık bağlama oranı ellemeseler 3800 lira gibi en düşük bağlama olacaktı. Bugün çokan rakamlar çok komik rakamlar.

3. Bizlerin en büyük sıkıntılardan bir tanesi Genel Sağlık sigortasından bahsediyorum. Çalışmayan yaşını bekleyen her şeyini tamamlamış primini doldurmuş, işletmesi kapatılmış, o an iş bulamıyor, çalışmıyor, çalışamayan insanlara Genel Sağlık Sigortası Primi, Aslında şartları tamlanmamış birisinden dolayı sıkıntılarımız var.

4. Sizde az önce bahsettiğimiz Ferhat beyin de bahsettiği Staj Mağduriyeti ki bu çok geniş bir konu. Basit gibi görünen çok detay içeren bu dört ana kalemde bizler bu mücedeleyi yapıyoruz.

KONULARI DEVLETİMİZLE PAYLAŞIYORUZ

Tabi ki bu mücadeyi yaparken de problemlerimizi devletimizin gerekli mercilerine iletiyoruz. Kendileri de bizleri dinleme lütfunda bulundular bakan beyle. Grup Başkan vekilleriyle görüşüyoruz. Ve onlara problemleri bir dosya halinde sunmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de konunun uzmanlarıyla, (burada bulunan Çetin bey) gibi ve bizler gibi dernekler kurmuş kimseler arkadaşlarımızla bir birliktelik içerisinde ve bunlarıda bir araya toparlayıp plotform adı altında bütün dernekleri, bu konuyla alakalı herkesi bir araya toplayıp inşallah konunun çözümü içinde olmayı bu konuları devletimizin birimlerine iletip çalışmaları ilerletip en iyi şekilde sağlamaya çalışıyoruz.

Az önce yine sizde belirtiniz. Biz tüm siyası partilerin kapılarını açıyoruz. Bölgemiz de Türkiye’nin her yerinde, Hatta genel merekeze varıncaya kadar Genel Başkanlara kadar gidip, kendimizi  ifade edip konunun siyası olmadığını bu konununun devletin ve devletin birimleri tarafından çözülmesi gerektiğini, çözümün siyasi irade de olduğunu ve bununda iktidar tarafından yapılması gerektiği ve iktidarın da bunu yaparken muhalefetin de bize vereceği destekle daha çok daha güzel bir ortamda bu baskıy. Bu yapılaçak çalışması ortaya koyak çalışmaları icra ediyoruz.

EYT LİLER BÖLÜNÜYOR MU ?

Sorumuza Kurucu Başkan Sinan Korkmaz “ Sakarya da EYT bölünmez Sakarya da EYT bütünleşiyor” dedi.    

SG Uzmanı Çetin Ateş; ise Kurumlar arasındaki farkları anlattı.

Bağkur Sorunlu bir yapı, Başlangıç itibariyle 1972 de kuruldu ama şu ana kadar hep sorun üstüne sorun. Bir türlü Bağkuru oturtamıyorlar. Bağkur hem işverene esnafa maliyeti var. Yani her ay götürüp yatırmanız gerekiyor. Birde 9 bin gün istiyor. Kesintisiz. Ne kadar kesinti yaparsanız o kadar da emekliğinizi geçiktiriyor. Bu nedenle Bağ kurdan kaçiş diyebiliriz buna.

İnsanlar Bağkurdan niye kaçıyor.?

1-SSK ya göre çok uzun gün istiyor 9 bin gün

2-SSK maaşına göre düşük maaş veriyor.

3-Birazda maliyet Bağkurda insanlar 9 bin gün beklerken SSK da ise 4 bin, 4,5 gün de emekli primi ödüyor. 5,900 günde emekli oluyor. Bu işin mantıklı tarafıda bu

Birde 2018 örcesi ve sonrasıda da var” dedi.

Züleha Aktaş ise  …

Haberin tamamını izlemek için alttaki videoyu tıklayın lütfen.

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER