banner392

Elli Yılın En Sert Geçen Kış Mevsiminden Canlı Görüntüler.

Yeni yıla kar yağışı ile giren ülkemizde en renkli, en sert kış geçirdik sayılır. Mart ayının İlk Baharın başladığı ay olduğu düşünülür ve mevsim geçişinin ılık bir hava ile geçeceği beklenirken, havalar bir anda 18 derecelere çıktı. Kıştan kalan buzları eritmek için daha çok sıcak havaya ihtiyaç var. Pamukova’nın en yüksekleri olan Kartepe de 2 metreye yakın kar var.

Elli Yılın En Sert Geçen Kış Mevsiminden Canlı Görüntüler.

 Şubat ayının son haftasında cemrelerin düşmeye başladığı (20 şubat ta havaya düşen ilk cemreden sonra 27 sinde de suya düyecek cemrenin) günlerinde Pamukova’nın en yüksek yerleşim yeri olan İlçeye de 20 km uzaklıktaki köyü Eskiyayla Mahallesi (1924 yılında Köy Yasası ile kurulan bu köyler, 2016 yılında Büyükşehir yasası çıktıktan sonra değiştirilek mahalle yapılmıştı) nde hala kar var. Yer yer 2 metreleri bulan eskimiş kar kütlesi buz gibi yerinde durmakta. Bazı yerlerde ise (örnek: benim kendi evim ve tarlam olan yerde- 3 aydan sonra dahi ilk defa evime varabildiğim yerde ise daha toprak görünmeyen yerlerde de 2 metrelere varan yükseklikte kar var.)




Kartepe de ise tam kayak yapılabilecek bir hava ve birazda erimeye yüz tutmuş 1 metre ile 2 metre arasında kar var. Kartepe vericileri yakınlarını gösteren görüntülerini çekitğimiz bölgemizin en yüksek tepesi olan Kocaeli sınırları içinde kalan yerdeki Kartepe (daha önceki adı keltepe) bu aylarda kara hasret ken belki de 50 yılın en yüksek karlar altıda kalmış günlerini yaşıyor.

Yine Eskiyayla da köy içinde daha önce iş makineleri tarfından yol açılırken yol kenarına itilmiş buzlaşmış kar kütleleri altından eriyen karlar dereciklerden akmaya başlamış.





Yine Eskiyayla uzun yılardır bukadar yoğun kış yaşamadığı için köyde uzun süren kış yüzünden hayvan çıftliklerine sıkıntılar çekildiğini tahmin edebiliyoruz. Hayvancılık yapmayan, ayrıca ilçede ikinci evleri olan aileler ise kışın Pamukova da günlerini geçirdiler. Köyde 3 veya bir imamla birlikte 4 hane sürekli ikamet ettiği için 50 yılın kışının en zor anlarını onlar yaşadılar. Kış günleri kesilen elektriklerden, su kesintilerine kadar orada kalanlar etkilendiler, hatta derin karlar altında kesilen su borularını çıkarmkta zorluk çekenler, kar eriterek su üretip kullandılar.

‘HER ÇIKIŞIN BİR İNİŞİ VARDIR’,  ‘HER KIŞIN BİR DA YAZI VARDIR’

Bazı sözler vardır. Geçmişte yaşamış insanlar tarafından söylenmiştir. Bunlara ata sözü denir. Kimin söylediğini dahi bilmeyiz ama Atalarımız söyledi diye söze başlarız.

Şoförler için söylenmiş “ Her çıkışın biri inişi vardır” sözünü ben yıllar önce öğrenmiştim. Ve aklıma hep Ankara Kızılcıhamam yolu gelir. Kızılcıhamam inişi 5 km dir. Eski zamanda eski araçlarla ağır yüklü inişlerde 5 km de frenler kızardı. Biran önce iniş bitsin, tehlikeli olan bu yolda çıkış baslasın diye sabırsızlıkla beklerdik. İnişten sonra bu defa kargasekmez çıkışı başlardı. Şimdi de çıkış yine inişe denk 5 km falan devam eder, Sonra bu tempoda Uzun yola gidenler bir iner, bir çıkar ve sonra varacağı yere varırdı. Bu hikaye hep böyle devam eder. Ben ise her yolculuğumda bu hikayeyi bildiğim için yolda inişin, çıkışınıda hatırlar öyle seyehat ederdim, ve hala öyleyim.

“Her Kışın bir yazı vardı”; Mutlaka her kıştan sonra bir yaz geliyor. Her geceden sonra sabah oluyor. Mevsimler ise zor veya kolay geçip yine aynı yere geliyorlar.

İşte Bizim haber hikayemizde de Dört Mevsim olan 1 yıl içinde 50 Yılın en zor kışını geçirdiğimiz bu yıl sonunda Mart ayının ilk günlerinden karları eritip toprağa ulaşan güneş ışınları ve birde erimiş kar suları kardelenleri ve domuz elmalarını, çiğdemleri yeryüzüne çıkarmış.


Eskiyayla da karlar ucup giden yerlerinde toprak ta meşe ağaçları arasında kendilerini gösteren ilkbahar çicekleri İlk Bahar Müjdesini veriyorlar.

Kardelenler, eriyen kar sularının oluşturduğu derelerde çıkardıkları şırıltılı sesleri arasında duruna güzel görüntüleri hareketli ve sesli bir klip haline getirmiş,

‘KOYUN KUZU MELEŞİYOR’

Yine bu ilk bahar müjdecisi olan havaların ısınması ve yeni doğan kuzuların melemesi ile başlayın güzel günlerde kuzu sesi ve kuzuların meleşme görüntülerenide eskiyayla mahallesinde çektiğimiz bu ilkbahar mevisiminin ilk kuzu görüntüleri olacak.

Köyü seven ve bir süre şehirde yaşadıktan sonra köyüne dönen Habil Görmez kuzularının görüntülerini siz okuyucularımızla paylaşıyoruz. Bu güzel kuzulara sağlıklı ve bol sütlü bir bahar geçirmelerini temenni ediyoruz. .

‘HATFA SONU MUTLAKA KÖYLERE ÇIKIN’

2017 Yılılın Kış Mevsimi içinde vahşi ve sert, soğuk geçen kışından sonra 2017 ylının rengarenk gelen İlk Bahar mevisimini yakından görmek isteyenler hafta sonunu haberimizdeki yerlerde geçirmek isteyecekler. Eskiyayla ve Pamukova nın en yüksek yaylaları olan Kemaliye, Yaylasında mutlaKa karlarla kaplı bir doğal ortam bulacaklar, Kemamliye de Alabalık tesislerinde buz gibi sularda yetişen alabalıklardan yemek isteyecekler. Belkide Kış ve İlkbahar mevisimi ortasında sevdikleri ile günün anısana güzel görüntüler çekip hatıra olarak saklayacaklar ve uzaklardaki dostlarına ve tanıdıklarına bu görüntüleri paylaşacaklar,

Hüseyinli köyünda ve İnönü Yaylasında karla kaplı karpostallık görüntüler içinde karlar üzerinden piknik yapıp anılarına bu günleri ekleyecekler.

Çilekli köyünde aynı manzaraları bulabilecekler kışın en son görüntülerini tanıdık ve dostları ile birlikte geçirecekler.

Mesruriye köyünde açık olan yollarda giderken derelerin sesini duyup belkide görünteleri hafta sonu anılarına ekleyip. Güzel köyleri ve yaylalarının soğuk sularından içecekler.

Bakacak, Eskiyayla, Kazimiye, Kadıköy, Ağaçcılar yükseklerinden Pamukova’nın Osmaneli sınırından başlayıp Alifuatpaşa da kaybolan Sakarya nehrinin kıvrım kıvrım yol alışını seyredecekler ve günümüz akıllı telefonları ile selfi çekecekler.

Hafta sonu Güzel bir havada açık olan köy yollarında Uludağı, aratmayan görüntüler içinde hafta sonu tatili geçirmek isteyenlere iyi tatiller diyerek bu hikaye haberimize son veriyoruz.

Pamukovahaber.com

“İyi Haftasonları diler”

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2017, 01:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER