banner400

Ceviz Yetiştiricileri bu haberi mutlaka okumalı.

Son yıllarda ülkemizde moda haline gelen Ceviz yetiştirme çalışmaları, sohbetleri ve reklamları, teşvik söylentileri ile desteklenen Ceviz Fidesi satışı ve tanıtımı sonunda Tüm hayallerini Cevize bağlayan Cevizcilerin beklentileri karşılandı’mı acaba?

Ceviz Yetiştiricileri bu haberi mutlaka okumalı.

Türkiye de Yerli cevizi geride bırakan ABD markalı Chendler Marka cevizinin 5 yıl geçmişi var.

Beş yıldır geçmişi olan ABD Menşeli  ithal Ceviz Chendler fideleri  artık meyve vermeye başladı. Meyve vermeyenler ise çakma ceviz fideleri çıktığı için üreticisini hayal kırıklığına uğrattılar.

Bu yazımızda gerçekten hayal ürünü olan Ceviz tutkunlarından olan bende bu işe başladığım 8 yılın hikayesini acı ve tatlı anıları ile birlikte paylaşarak Ceviz Üreticisine bir katkım olur düşüncesi ile kalema aldım.

İŞTE BENİM CEVİZ HİKAYEM.

Doğduğum köyde Emekli olduktan sonra kendime ait tarlamda ceviz yeteşitme çalışmalarına başladım.

Yıllardır kafamda oluşan ceviz yetiştirme düşüncerimi hayata geçirmek için kolları sıvayıp gece gündüz çalıştım. Hazırlaklara başladıktan 2 yıl sonra toprağa gömdügüm ceviz fidelirim büyüdü  ve ilk mevyelereni  bu sene verdiler. Acı tatlı tam bir maddi ve manevi savaş içinde geçen 8 yıl sonra artık ürün almaya başladığım Ceviz Hikayem gerçekten tam bir doğa ile kavga, zor şartlarla savaş, hatta bölgede yeni oluşturmaya çalıştığımız bahçemizde ayılarla ve domuzlarla yan yana yaşayarak yaptığımız birbirimizden uzuk durma tedirginliği içinde canımızı ve ürünümüzü korumaya karşı sürekli bir dikkat içinde geçerdiğimi söylesem yalan olmaz.

İŞTE 8 SENEDE YAPILAN ÇALIŞMA VE SONUÇLARI.

İlk önce aytyapı çalışmaları yaptım. (tarlanın işlenmesi, koruma altına alınması, dikilecek fidelerin kuyalarının açılması, su havuzlarının yapımı, konaklama alanmalarının oluşturulması v.s)

2014 yılı Kasım-Aralık ayında ilk ceviz fidelerimi toprağa gömdüm. ( dikim işini tamamen kuyuların derin 80x60 cm çaplarında kazılarak dikimlerini yaptığımığı söylemek isterim)

 “Devlet Teşviki ve Etiketli Fide temin edilmesi gerekli

Ülkemizde yapılacek işlerin mutlaka resmi statü ve duyusallıktan uzak gerçekleşmesi gerektiğine inanlardanım. Bu yüzden ceviz fidelerimi tamamen Tarım Bakanlığı menşeli Barkot yöntemi ile 1. Sınıf fide olarak temin ettim. (Aldığım 160 adet ceviz fidesinin 160 tane barkotu hala kayıtlarımızdadır.)

Türkiye de Ceviz yetiştiriciliği için devletin verdiği izin ve teşvik söylentileri öylesine tatlı masala dönüşmüş ki. Gerçek pekte öyle değil. Ceviz için devletin veridği teşvik şudur. Sadece temin edilen fidelerin bedeli olan parasal tutarın Yüzde 40’ı devlet tarafından ödenmekte. (Bende bu teşvikten yararlandım) Ancak bir arazinin hazırlanması, (zor araziler için bu çok daha yüksek meblalar tutmakta) için tüm harcamalar üretecinin kendine ait olan şeylerdir. Örnek: Bir arazinin hazırlanması için tahmini harcama ( arazinin düzeltilmesi, çevresinin kapatılması, konaklama yerinin yapımı, her türlü işçilik giderleri vs gibi) tutatları on binlerce tl yi bulabilir. Bunin içinde benim 160 ceviz için aldığım tevşik ( O günlerde 1. Sınıf 1adet ceviz fidesi 15.00 tl, 2. Sınıf ceviz fidesi de 13.00 tl olduğuna göre) tutarı 2400 tl toplam ın yüzde 40’I = 960.00 tl tutar.

(Bu arada ceviz sohbetlerini de arada yazmam lazım.)

Ceviz reklamları Yazılı, Görsel basında ölyesine sık yayınlarla ceviz fidesi  reklamlarını yaptılarki, yayıncılar mutlaka iyi paralar kazanmıştır. Söylentiler içinde genelde fidelerin tüp olması gerektiği Televizyon reklamlarından, habarlerinde sık sık anlatıldı.  Tüp fidesinin neden tarcih edildiği ise tüp fideler sözde yere dikine gidiyorlar ve tuttukları zaman ise daha güçlü ve verimli oluyorlar diye anlatıldı ve hala öyle anlatılıyor.

Türkiye de Chedler ceviz dikimi tevşik edildi.

Ülkemizde yerli ceviz bir anda görmezden gelindi. Hatta küçümsendi. Yerli ceviz fidesinin dikimi yerine daha yüksek ve bol, kalite ve hasatıklara karşı dayanıklı denen ABD Menşeli Chender marka ceviz tavsiye edildi. Hiç yerli üzer olan şimdilik aklıma gelen Şebin, Bilecik, Kaman, Sapanca Cevizi gibi cevizlerin adından söz edilmedi.

Amerika markalı Chendler Ceviz, 5. yılında iyi bakıldığıysa ( 20 – 25 kg ) ceviz verdiği anlatıldı.

“Chendler Ceviz Fidesi 5 Yil içinde tam verime yatar her bir ağaç 20 ile 25 kg ceviz verir. İnce kabuki ve beyaz ceviz olan Chendler her her yerde yetişir. Isteyenlere posta adresine korgo ile 3 adet alanlara 100 tl olan fideler yanında birde kök gübresi hediye verilir “şeklinde reklamlar yapılırdı.  

Bu tanıtım yıllardır yerli cevizden meyve alamamış üretici için öyle tuttuki, bir iki adet tüp fide almış olanlar bile ilk yılda ilkbahar aylarında diktiği ceviz fidelerinin üzerinde çicek görmeleri sonunda hayalleri de arttı ve seneye bahçelerine daha çok fide siparişi verip çoğaltmak için çalıştılar. Ancak unutmamak gerekirki. Satış reklamını oluşturanlar birde peşinden söylenti ile ilk yılda ceviz verirler ama ağaçların büyümesi için çiçek ten sonra çağla olan ceviz leri koparmaları lazım şeklinde söylenti yaydılar. Bu yüzden her fide diken çiçekleri ilk yıllarda koparttı ve 5. Yılında her agaçtan 20-25 kg ceviz alacalağı günü beklemeye başladı.  BENDE 5 YIL BEKLEDİM.

Başarı ile ilgi bir bağlacı da arada okumanızı tavsiye ediyorum.

Not: Yıllar önce "Dünya Gazetesi'nde" çalışırken bir arkadaşımın başarılı olmuş bir karadenizli iş adamı ile yaptığı reportajını okumuştum. Başarılı iş adamı şunları söylemişti. “ Eğer işin varsa başında, Tarlan varsa içinde, Takan varsa kıçında olmazsan başaramazsın” ben hep işimin başında oldum. Tarlamın içinde oldum, Takamın kıçında oldum. Öyle başarılı oldum demişti.

“BEN DE TARLAMIN İÇİNDE OLDUM SANIRIM BAŞARDIM”

Köyümde çok yıllar once çocukluk dönemlerimde Benim doğduğum köyde (Eskiyayla köyü) bildiğimiz bir iki hanede Ceviz Yetiştirilirdi, O ceviz bahçelerindeki cevizlerde sonbaharda olgunlaşıp yere düştükten sonra toplanır ve geri kalanlar köylü tarafından, çobanlar tarafından büyük ceviz ağaçlarının diplerinden toplanıp yenirdi. Biz o günlerde sadece ceviz bilirdik. Öyle erkek ceviz ve dölleyici ceviz bilmezdik. Ceviz tek olarak bilinir ve dipleri bakılmazdı. Ceviz ağaçları kendi kendine büyür meyve verirlerdi.

“CEVİZDE DE ERKEK DİŞİ OLUYOR”

Bazı meyvelerde erkek-dişi oayını bende biliyordum, ancak bu ceviz işine girdikten sonra öğrendim ki Ceviz de de Erkek-Dişi oluyormuş. 5 yıldır ülkemize ithal edilen ABD menşeili Chendler Cevizleri dişi olmakla birlikte mutlaka çiçek açma döneminde yanlarına yakın Fernor gibi erkek cinslerde gerekmekte. Eğer Chendler yalnız dikilirse çiçek döneminde döl tutmayacağı için çiçekler dökülüyor ve hiç meyve vermiyor. Fernor gibi dölleyiciler olmassa yapılan tum emekler boşa gidebiliyor.

“Ceviz yetiştirecek olan meraklılar şunu da bilmeli”

Ceviz türlerine göre yer (iklim) seçmekte, Bir köknar ağacı gibi tek tip olmayan ceviz türleri Altay cevizi gibi çok yüksek yerleri sevmekte, Chendler gibi ABD manşeli türler ise rakımı düşük yerlerden 1000 m yüksekliğe kadar olan yerlerde verimli olabiliyor.

Chendler yerli cevizlere gore daha geç açmakta ve ilk bahar da kar, kıra gibi sisli havaların olumsuz etkisinden kurtulabilmekte hastalıklara karşı daha farklı tepki göstermekte.

5 YILSONRA BEKLENEN İYİ CEVİZ BAŞKA CİNS ÇIKARSA NE OLUR ?

Güzel reklamlar, algı reklamları ile büyük bir hayal kırıklığı yaratacak olan ceviz yetiştirme hikayesi sonunda birçok insana hayal kırıklığına uğramış durumda. Hatta büyük ölçüde paralar ödeyerek oluşturdukları vaad edilmiş cins cevizlerin yetişmesi için geçen süreçte beklentileri karşılamayan yanıltılmış fide verilmiş olanlar, ya da anlatılan yanıltıcı hikayeler sonunda sattıkları fidelerin yıllar sonra (5 yıl) sonra görülecek olan meyvelerin bekledikleri cins değilde başka bir çeşit olmaları sonrasında hayal kırıklığına uğrayan çok insan var.

Bir Fıkra: Yurtdışında yaşayan Bir karadenizli ülkesine gelirken bir markete girer markette ilk gördüğü şey kapı girişinde misafirleri karşılayan Papağanın marifetleri olur. Hatta papan bizim karadenizliye “ Hoş geldin” bile der.

Karadenizli bu papağanıı satın almak için kasiyerle konuşur, Ancak kasiyer papağanın pahalı olduğunu söyler onun yerine papağanın yumurtalarınrdan almasını yumurtaların daha ucuz olduğunu söyler. Karedinizli ikna olur ve 20 adet papağan yumurtasına papğan fiatının onda biri para ödeyerek satın alır.

Memleketine gelen karanedizli, papağan yumutralarını bir gorg tavuk altına koyar ve izinli olduğu Tarbzon da yavruların çikması kadar kalır ve çıkan yumurtaları görür. Ancak yumurtalardan çok farklı çivcivler çıkmıştır. Bazıları tavuk, bazıları kuş, bazıları papağan, bazıları ördek olan bu yavruları görünce çok kıza. İzini biter bitmez yurtdışına gittiği an ilk işi o papağanın olduğu markete gitmek olur. Marketin Kapı girişinde kafesinde duran papağan kahkahalarla gülmektedir. Karadenizli kandırıldığından dolayı papağana kızgın şekilde yaklaşır ve neden güldüğünü sorar. Papağan ise “Senin bir aptal oluğunu tüm dünya öğrendi” der ve gülmeye devem eder.  Karadenizli ise biraz daha papağana yaklaşarak “Senin de bir orospu olduğunu ben tüm Trabzon’da anlattım” der.

Bu fıkra biraz ağır oldu ama, Gerçekten ülkemizde ceviz konusunda aldatılan çok ceviz meraklısı var. Sahte ceviz fidesi verilmiş kandırılmış üreteci yanında, para vermeden fide alma peşine düşen kandırılmış olan üreticilerimiz de var.

"Maalesef Çiftçinin Sahibi yok"

Ceviz üreticisi veya yeni başlayan meraklı ceviz yetiştiriciler aldatılabiliyor.

Televizyonlardan, gazetelerden güzel reklamlara bakarak ceviz yetiştirmeye karar verenlerin bir kısmı hala aldatılmaya devam ediyor.

Beş yıl once ceviz bahçesi oluşturan bir tanıdığım bahçesini yıllar once birileri gelip oluşturmuşlar. Pamukova merkezinde değerli bir araziye 150 dolayında ceviz diktiren bu insan bu seneye kadar ümit ve güzel hayallerle beklediği cevizlerinin başka bir cins ceviz çıkması sonucu hayal kırıklığına uğramış. Tabiki artık yapılacak bir iş yok. Cakma Ceviz Ağaçlarını kesip yeniden bilinen bir yerden yada garantili bir ceviz fidesi dikmesi, yada bahçeyi oluşturan insanları bulup zarar, ziyan tespiti yaptırması gerekiyor. Tabi ki garantisiz olması buna engel.

Şimdi yapılacak iş sineye çekip yeniden iyi cins ceviz için kolları sıvaması lazım. Ama 5 yıl gitmiş, şimdi bir 5 yıl için yeniden başlaması çok zor.

Bu gibi insanlara devletin yardımı ve desteği lazım. Ama ülkemizde çiftçi gerçekten sahipsiz,

Tüm bu anlatılan gerçek çeviz hikayeleri ardından benim yetiştirdiğim Cevizlerden örnekleri de paylaşarak Cevizlerin cinsleri ve görünumlüreni paylaşmak istiyorum. Hikayemin son bölümünde görüntülerle paylaştığım ceviz örnekleri umarım yararlı olur.

CEVİZ İÇİNDEN DIŞINA KADAR HER YERİ PARA EDİYOR

(üreticilerin mutlaka üretim-kalite ve pazarlama konusunda hazırlıklı olması lazım)

1-Kaliteli ve ekomomik değeri olan en iyi ceviz türü Chendlerlar 5. yılından sonra gerçekten iyi bakılmış ve yerini sevimişse 20 kg dolayında (1 ağaç başına) meyve vermeye başlar. Başka ceviz türlerine gore ceviz meyveleri dalların üzerinde filizler ucunda ceviz vermekte. Hava şarrtları uygun bulursa ağaç yıl geçtikçe dahada fazla ürün vemeye devam eder.

İŞTE CHENDLER (DİŞİ) CEVİZLERİN MEYVELERİ.

İŞTE FERNOR (ERKEK-DÖLLEYİCİ) CEVİZ MEYVELERİ.

İŞTE BU DA YERİL CEVİZ SAPANCA

BUDA YERLİ CEVİZ ŞEBİN.

2-Cevizin yeşil yaprakları da kozmetik te kullanıldığı için mutlaka pazarlanmalı

(Ceviz kaliteli olması için bakım ve ilaçlama zamanında yapılmalı, Gübre ve su zamamında verilmeli, Toplama zamanı ise atalarımızın bildiği şekilde değil. Cevizin olgunlaşma dönemi olan (chandler türü ceviz genelde yerli cevizlere göre geç olacağı gibi bölgeye göre de değişmekte) Bemi bölgemde 15 eylül- 1 ekim) zamanı daha yere düşmeden kabukta çatlama döneminde toplanmalı ve yeşil kabukların makine yerine elle açılarak çıkarılması gerekiyor. Toplam dönemi cevizin çatlayıp yere düşme zamamından 1 hafta once toplanmalı) Yaş kabuklar bu sene 1km 5 tl gibi fiyata alıcı buldu.

İŞTE YERE DÜŞMEDEN 1 HAFTA ÖNCE TOPLANMIŞ CEVİZLER.

3-Cevizler toplandıktan sonra bazı üreticiler kendileri yada tüccarlar ürünleri soğuk hava depolarına koyuyorlar.

(Taze cevizin tüketimi ve kaletisi iyi olur diyen bir üreteci. Toplanan cevizlerin kurumaya bırakılmadın soğukhava depolarına konması gerektiğini söylüyor.)

3-Cevizin tüketilmeye başlandıktan sonra kabuğunun kırılması ve o kabuğun da cope atılmadan bir yerde toplanması gerekiyor. Çünkü ceviz in kuru kabukları da para ediyor. Kuru Kabuk alan tuccarlar topladıkları kabukleri izgara altında kömür gibi kulanan sektöre pazarlıyorlar. Sert olan ceviz kabuğunun yanması yüksek kaloriyi oluşturudğu için kimyasal eritme alanında da kullanıldığı söyleniyor.

İŞTE CEVİZİN KURU KABUKLARI.

(Chendler cevizi kabukları ince olduğu için kirması kolay ve daha büyük parça olarak çıkıyor.)

CEVİZ ZARI AKÇİĞER YOLLARININ AÇILMASINDA KULLANILIYOR.

(Ince kabuk cevizlerden çıkan ceviz içi kelebek şeklinde ve beyaz renkli ve lezzetli bir ceviz olarak piyada tutuluyor) Ceviz zarı ise kelebek gibi açılan içleri birbirinden ayıran akciğerlere benzeyen zarları toplayıp pazarlamak mümkün

ÇEVİZ İÇİ KOLESTROL DÜŞRÜCÜ OLARAK KULANILMAKTA.

(Ceviz içleri kolestrol düşürücü olarak’ta tüketilmekte. Akşam bir su bardağı içine 2, 3 adet cevizin içi su doldurulup sabaha kadar bekledikten sonra sabah aç karınla suyu içilip cevizi yenmesi tavsiye ediliyor)

İŞTE CEVİZ İÇİ

Not: Bu yazım sonunda belki en önemli notum şudur. Ceviz üretmek isteyenler mutlaka cevizi türü ve yetiştirmek istedikleri yer. Konusunda çok detaylı bilgi alıp ona göre ceviz yetiştirmek için adım atmalı. Çünkü benim bölgemde bile yer ayrımı yapan cğevizler bazı yerlerde yanmakta. Rakım çok önemli. Belli rakımlardan sonra Chendler türü olmayabilir. Mutlaka ön araştırma yapıldıktan sonra bu işe girmeli derim.

Eskiyayla Köyü Dernek Başkanı.

Emekli öğretmen,

Mehmet Yavuz

Mail.yajans54@hotmail.com

Mail.yajans54@hotmail.com

www.pamukovahaber.com

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2018, 23:15

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER