banner392

Çakallar ezan okunurken neden uluyorlar,

Çakalların ulumasının köpeklerin ise havlamasının ardındaki bilimsel sebepler neler? Aslında bir değil, birkaç sebepten ötürü köpekler ve çakallar bu tepkiyi gösterdikleri belirtiliyor.

Çakallar ezan okunurken neden uluyorlar,

Çakarlarında köpek familyasından oldukları için duyu hassasiyetleri insanınkinden daha uç sınırlara erişebiliyor. Yani köpekler ve çakallar bizim duyamadığımız tiz sesleri de duyabiliyorlar. Bu sebeple uzmanlar köpeklerin aşırı gürültülü seslerde kulaklarından rahatsız olduklarını ve buna tepki olarak havlayıp uluduklarını söylüyorlar. Bu aşırı gürültülü sesler de genellikle hoparlörler aracılığıyla güçlendirilmiş birtakım sesler, ambulans ve itfaiye gibi araçların sirenleri vb. seslerdir.

2. sebep ise klasik koşullanma. Pavlov’un köpeğini hepimiz duymuşuzdur. Pavlov köpeğine önce zil sesi çalıyor ve sonra et veriyordu. Bir süre sonra köpeğin zil sesini duyduğunda daha et verilmeden salya akıttığı gözlemlendi. Pavlov’un köpeği zil sesinden sonra daima etin sahibi olacağını zannedip kendini koşullamıştı. Sokak köpekleri de aynı bu deneydeki gibi gürültülü sesleri duyar duymaz kulaklarının rahatsız olacağını zannediyor olabilirler.

Yani köpekler de klasik koşullanma ile kulakları rahatsız olmasa bile duydukları herhangi bir sese tepki olarak anında havlayıp uluyor olabilirler.

PEKİ.. ÇAKALLAR İLE BİRLİKTE EZAN OKUNURKEN KÖPEKLER NEDEN HAVLIYOR?

Geçtiğimiz yaz Yaylalarda çektiğimiz çakal sesleri ile birlikte uluyan kepeklerin neden çakallardan sonra ulumaya başladığını araştırdık. Birçok defa akşam ezanı ile başlayan bu yakın takip çalışmalarımız sonunda akşam ezanı ile başlayan yatsı ezanı ve sabah ezanında da önce çakalların (alttaki katılarımızda görüleceği gibi) önce çakallar sonra kepekler ezan sesi ile birlikte uluyorlar.

Bunun bezdi tek bir açıklaması olabilirdi oda aynı familya dan olan Çakallar ve Köpekler tiz sesleri (insanın duyamadığı sesleri birlikte duyabilmeleriydi. Birde çakalların önce ulumaya başlaması ise yine onların içgüdülerinden olan bir duyguydu. Çakallar önce tepki veriyor. Kopekler ise çakal sesine daha çok uyarıcı olarak algılayıp ondan sonra tepki veriyor. Çakalların köpeklerle de çiftleştiği düşünülünce köpeklerin cinsel anlamda çakarların sesine tahrik olduğu da düşünülebilir.

İŞTE ÇAKALLARIN BU KONUDA ÜRÜME VE ÇİTLEMEŞME ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE

Çakallarda üreme ve çakallarda çiftleşme diğer memeli hayvanlar ile aynı özellikleri barındırmaktadır. Memeli hayvan grubuna giren çakallar, köpekler ile de çiftleşebilmektedir. Bu nedenle ortaya köpek ve çakal kırması yavrular çıkabilmektedir. Gebelik süreleri son derece kısa olan çakallar 60 ile 70 gün sonunda yavru çakalları dünyaya getirmektedir. En fazla 7 yavru verebilen dişi çakallar genellikle ağaç kabuklarına ya da oyuklara doğum yapmaktadır. 8-9 aya ulaşan yavru çakallar kısa bir süre içinde kendi başlarına yaşamaya ve avlanmaya başlayabilmektedir.

Çakalın Ömrü ne kadar

Çakal ömrü mevsimsel koşullara, beslenmeye ve iklime bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kendine İyi bakan ve sağlıklı beslenebilen çakallar 14 yıla kadar yaşayabilmektedir; ancak belli bakımevlerinde ya da hayvanat bahçelerine kapatılan ve doğal ortamından ayrılan çakallar yaklaşık 8 yıl gibi bir sürede yaşamlarını yitirebilmektedir. Leşçil hayvanlar olduklarından dolayı enfeksiyon kapma ve hastalanma gibi nedenlerden dolayı çok kısa sürede hayatını kaybeden çakal türlerinden de bahsedilebilmektedir.

Çakallar Hakkında İlginç Bilgiler

Çakallar hakkında ilginç bilgiler konusundan da söz etmek mümkündür. Çakallar Afrika, Asya ve Avrupa’ya özgü hayvanlardır. Aynı zamanda gece ya da alacakaranlıkta avlanmaktadırlar. Hindistan’da yaşayan çakal türleri tüm sene boyunca çiftleşebilmektedir. Tek eşli olan bu hayvanların en fazla yavru sayısı 7’dir. Çakallar saatte 50 kilometre gibi bir hız ile koşabilmektedirler. Çirkin bir surata sahip olmaları nedeniyle ise pek çok kişi tarafından hiç sevilmeyen hayvanlar arasında yer alırlar.

Pamukovaheber.com

Mehmet Yavuz

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2021, 16:38

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Nuray adlguzel
Nuray adlguzel - 4 ay Önce

Çakallar neden ulurlar geceleri diye öğrenmek istedim sizden

Nuray adlguzel
Nuray adlguzel - 4 ay Önce

Çakallar neden ulurlar geceleri diye öğrenmek istedim sizden

SIRADAKİ HABER