banner392

Bölgemizde yetişen Kaldırak otunun faydalarını biliyor muydunuz?

Pamukova ve çevresinde bol miktarda yetişen Kaldırak, yada Kaldirik otunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok. Mart aylarında genellikle dere kenarlarında yetişen tam organik yemek olan Kaldırak otunu araştırdık ve pamukovahaber okuyucuları ile paylaşıyoruz.

Bölgemizde yetişen Kaldırak otunun faydalarını biliyor muydunuz?

İŞTE KALDIRAK, YADA KALDİRİK OTU FAYDALARI ŞUNLAR

Kaldırak otu; Doğada kendiliğinle büyüyen, insan sağlığı açısından yararlı olan bitki türüdür. Genelde kaldirik adı ile bilinen ve bizim yöremizde kaldırak denen ve turşusundan kızartmasına kadar birçok yemeği yapılan Kardırak bitkisi bölgemizde bol miktarda bulunuyor.

Pamukova ve yöresinde de genelde yüksek kesimlerde, Yaylalarda çok çıkar. Mart aylarında dere kenarlarında çıkan kaldırak otu çiçeklerini aralar da çok sever.

İŞTE KALDIRAK, KALDİRİK OTU böyle toplanıyor

Kaldırak otu, Kaldirik Otu-Hodan Otu Nedir? Hodan Otu Nasıl Kullanılır?

Kaldırak otu, Kaldirik otu; hodan otu, mancar otu, ıspıt, zılbıt, zirbit, burğı olarak da bilinen ülkemizde yabani alanlarda bolca yetişen doğal yeşil yapraklı sebzedir. Hodan otu İngilizce’de borage olarak bilinir. Ülkemizde özellikle Trabzon ve Düzce illerimizde bilinmektedir. Trabzonda tamara otu olarak da bilinir. Genel olarak mart ayında tezgahlara inen bir bitkidir. Fiyatı oldukça makuldür lezzeti ise inanılmazdır. Bir demetinin fiyatı demetin büyüklüğüne göre 5 TL ile 10 TL arasında değişebilir.

Hodan Otunun Faydaları Nelerdir?

Geleneksel olarak bilinen etkileri arasında; idrar söktürücü, iltihap atıcı, ateş düşürücü, ferahlatıcı, cesaret verici etkileri bulunur. Potasyum, kalsiyum ve doğal tuz açısından zengin bu nedenle pişirildiğinde ekstradan tuz atmaya gerek bulunmaz. Eski zamanlardan beri cesaret verici etkisinden dolayı kullanılmaktadır. Böbrek üstü bezlerini uyararak bu etkiyi sağladığı düşünülmektedir. Aynı zamanda olumsuz düşünceyi, siniri ve gerginliği azaltmaktadır. Ayrıca geçmeyen öksürük için de faydalıdır. Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.

Kaldırak otu, Kaldirik Otu Nasıl Kullanılır?

Kaldırak otu, Kaldirik otunun yemeği, salatası yapılabilir. Ayrıca; borage oil olarak bilinen hodan yağı da bitkisel takviye edici destek gıdadır. Özellikle romatizmaya karşı etkilidir.

Yarım Kilo Hodan Otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy kuru soğan
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke

Kök ve çiçek kısımları ayıklanır, gövde kısımları kullanılacaktır. Ayıklanan ot sirkeli suda 2 saat bekletilir. Ardından saplar yıkanarak küçük küçük doğranıp 1 bardak su ilave edilerek 1 saat kadar kısık ateşte haşlanır. Haşlanan ot süzülür. Bir tava içinde doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra doğanmış hodan sapları eklenir ve 10 dakika soğan ile birlikte kavrulur. En son üzerine üç yumurta kırılır. Tuz atmaya gerek yoktur çünkü kaldirik otu içinde doğal tuz bulunmaktadır

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER