banner392

17 Ağustos 1999 depremini yeniden hatırla

Tam 13 yıl önce Marmara Depreminde yaşananları o günkü belgelerle ve anlatımlarla sizlerle paylaşmak istiyoruz.

17 Ağustos 1999 depremini yeniden hatırla
İŞTE 17 AĞUSTOS 1999 DEPREMİ VE O GÜNLER
Merkez üstü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki depremin başta Kocaeli olmak üzere Sakarya’da da ölümlere maddi hasara neden olması üzerinde İstanbul da ki Sakaryalıların duygu, düşünce ve hareketlerini günün dergisi üzerinden aktarmak istiyoruz.
Bizim Pendik dergisinin deprem sonrası özel sayısından alıntılar da birçok gerçeği görmek mümkün.
1999 da İstanbul Pendik de yeni kurulmuş Tüm Sakaryalılar Derneği 17 Ağustos depreminde başına gelen bu felaket karşısında olağan üste gayret ve örnek davranışlar sergilemiştir. Ayrıca dernek depremden kısa bir süre sonra gece yarısı bir komisyon kurarak önce Sakarya ile iletişim kurma çalışmaları başlatmış, bölgeye gönderdiği ekiple Sakarya da neler olduğunu, neler yapılması gerektiğini öğrenerek açilen gerekli olan gıda, ilaç, kan gibi malzemelerin tedariki çalışmaları başlamıştır. Pendik bölgesinde çok sayıda vatandaş derneğe akın ederek kan, gıda, giysi, çadır gibi benzeri yardımları adeta derneğe akıtmışlar ve bazı dernekler araçları ile yardım ekiplerinin gözetiminde Sakarya yollarında düşmüşlerdir.
İstanbul Sakarya arasında karayolunda depremden dolayı meydana gelen köprü çökmeleri, asfaltın kırılması nedeni ile ulaşımın bile zorlukla sağlandığı karayolunda bölgeye yardım götüren araçlara izin gecikmelide olsa verilebiliyordu. İnsanlar şaşkın yakınlarını kaybettikleri binalar altında ararlarken bir kısım bölgeye hırsızlık için gelmiş insanlarda binaların altından çıkacak değerli eşyaları aramakla uğraşıyorlardı. Zaman zaman basın bu görüntüleri veriyordu. Kurtarma çalışmalarına katılan Sakaryalı gençler ellerinde sopalarla bu hırsızlık olaylarına müdahil oluyor buda yazılı ve görsel basına konu oluyordu. Kısacası 17 ağustos depremi etkileri insanları tam bir kaosa sevk etmişti. Yine gazetelerde bölgeye yardım için gitmiş bazı görevlilerin çadır çaldıkları görüntülerini veriyorlardı.
Güvenlik güçlerinin yardım almak için sırada bekleyenler arasında çıkan kargaşasını batırmak için joplarını göstermeleri bile o günün şaşkınlığını gözler önüne seriyordu.
(Bizim Pendik Dergisi Pamukovahaber.com internet sitesinin ilk yayın hayatına başladığı yayın olan dergisidir. Kurucusu Mehmet Yavuz’dur)
Mehmet Yavuz
İŞTE O GÜNLERDEN KALAN GÖRÜNTÜLER.



TÜM SAKARYALILAR DERNEĞİNİN 1999 DA YAPTIĞI DEPREM DUYARLILIĞI



1999 DEPREMİ İNSANLARDA NASIL BİR ETKİ BİRAKMIŞ OKU ANLARSIN

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2012, 15:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER