banner392

Rezalet!.. Üzmez gibilere örtülü af geliyor

TBMM Komisyonu, çocukları cinsel yönden istismar edenlerin alacağı ceza miktarını düşürdü.

Rezalet!.. Üzmez gibilere örtülü af geliyor
TBMM Komisyonu, çocukları cinsel yönden istismar edenlerin alacağı ceza miktarını düşürdü.
Kayseri'de kaybolan çocukların katil zanlısının, bu çocuklardan birine tecavüz etmesi üzerine harekete geçen TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda 'hadım' olarak nitelenen düzenlemeyi yaparken çocukları cinsel yönden istismar edenlerin alacağı ceza miktarını düşürdü.

TBMM Alt Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeye göre, çocukların cinsel istismarı durumunda ruh halinin halinde 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını öngören ceza maddesinin kaldırılması öngörülüyor.

TBMM Alt Komisyon'da kabul edilen düzenleme yasalaşırsa Bursa'da 14 yaşındaki B.Ç.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 13 yıl 1,5 ay hapis cezasına mahkum edilen, ancak cezası Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından bozulan Hüseyin Üzmez de bu yasadan yararlanacak.

Cinsel istismara maruz kalan çocukların ruh halinin bozulması halinde verilecek ceza miktarını artıran yasa maddesinin kaldırılması halinde pek çok kişinin de tahliye olması gündeme gelecek.

TCK'NIN MİMARI SÖZÜER İSYAN ETTİ

Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, söz konusu düzenlemenin kısmi bir af olacağını ve çocuklara cinsel saldırı suçunu işleyenlerin ödüllendirileceğini belirterek şunları söyledi:

"Cinsel suçlarla ilgili maddelerde yapılması düşünülen değişikliklerde çok ciddi sorunlar var. Cezalar arttırılıyor deniyor ama kaldırılan ve değiştirilen maddelerle cezalar indirilip dolaylı af getiriliyor. Cinsel saldırı suçunun sarkıntılık düzeyinde kalması halinde ceza indirimi öngörülüyor. Bu durumda 102/1 Madde'den mahkum olanlar lehe degişiklikten yararlanıp, cezalarında indirip yapılıp serbest bırakılabilecekler. Cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçunda ruh sağlığı bozulması halinde cezayı arttıran hükümler de kaldırılıyor. Çocukların cinsel istismarı sucundan 103. maddenin beşinci fıkrasına gore on beş- yirmi yıl hapis cezası alacaklar veya almış olanların cezası üç yıla kadar inecek. Çünkü burada da lehe kanun geçmişe etkili olarak uygulanacak. Eğer cezalar artırılmak isteniyorsa, sadece ceza miktarları yükseltilebilir. Ancak maddeler değiştirilir ve bazıları kaldırılırsa, bunun sonucu bir çok kişinin örtülü olarak affedilmesidir. Bir yandan cezaları artırıyoruz diye söyleyip diğer yandan cezaları indiren düzenleme getirmek bir çelişkidir. Kastrasyon vs. söylemleriyle kamuoyunun dikkati buna yoğunlaştı. Ama yapılmak istenen degişiklik özellikle çocukların cinsel istismarı suçunda ciddi sorunlara yol acacak. Kamuoyu haklı olarak 'belli kişiler kurtarılıyormu? sorusunu soracak."

GÖZLER, ADALET KOMİSYONU'NDA

TBMM Alt Komisyon'da kabul edilen düzenleme Adalet Komisyonu'ndan geçip TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edilirse, çocuklara cinsel istismar suçunu işleyenlerin tek tek tahliye olması gündeme gelebilecek.

YASEMİN GÜNERİ/Habertürk .
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2011, 22:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER