banner392

Ecevit’in suya vermediği Türbe’yi AKP IŞİD’e teslim etti.

Ecevit-Bahçeli-Yılmaz Koalisyonu döneminde yapılan müzakereler gün ışığına çıktı.

Ecevit’in suya vermediği Türbe’yi AKP IŞİD’e teslim etti.

Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik operasyonla ilgili tartışmalar sürerken, bu konuda Ecevit-Bahçeli-Yılmaz Koalisyonu döneminde yapılan müzakereler de günışığına çıktı.

Suriye, türbenin bulunduğu alanın yakınında Teşrin Barajı’nı inşa ederken Ecevit-Hükümeti’ne, “Buranın bir anlamı kalmadı. Bize verin” diye talepte bulunduğu, Ecevit’in ise bölgeye gönderdiği heyet aracılığıyla “Aklınızın ucundan bile geçirmeyin” cevabı verdiği ortaya çıktı. Bu müzakerelerin Dışişleri tutanaklarında yer aldığı da öğrenildi.

 

Suriye “Başka yer verelim, buradan çıkın” dedi

Ecevit döneminde görev yapan ve baraj inşaatı sırasında Türbe’yi keşif amacıyla oluşturulan 15 kişilik sivil ve askeri heyet arasında yer alan emekli bir asker Sözcü’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emekli asker, şunları anlattı:

 

“Baraj yapılınca, bizim türbeyi su bastı. Nöbet tutan askerlerimiz, dizlerine kadar suyun içerisinde görev yapıyorlardı. Durumu yerinde görmek amacıyla heyetler oluşturduk. Dışişleri’nde bir yetkili başkanlığında Harita Genel Komutanlığı, DSİ ve daha birçok yerden temsilci heyette yer aldı. Türbeye gittiğimizde askerlerin su içerisinde görev yaptıklarını gördük. Suriyeliler bize, ‘Daha önce de Caber Kalesi’nden buraya getirmiştiniz. Artık buranın bir anlamı, i kalmadı. Size başka bir gösterelim türbeyi oraya taşıyın. Burası da baraj mahalline girsin’ dediler.”

Ecevit “Asla kabul etmeyin”

 

Emekli asker, Suriye’nin bu tekliflerini birkaç kez dile getirdiğini aktararak, “Ama biz Ecevit Hükümeti tarafından, ‘asla taviz vermeyin’ denilerek bu konuda kesin talimatlandırıldık. Gerekirse petrol platformu şeklinde orayı yükseltiriz ama terk etmeyiz, mesajını karşı tarafa ilettik. Aksinin bir savaş sebebi olacağını aktardık” dedi.

“Suriye, hinlik yapmaya çalışıyordu, onların bu teklifi, diplomaside ve askeri dilde ’toprak talebi’ olarak mütaala edilir” diyen yetkili, “Nihayetinde, Türbe’yi fore kazıklarla destekleyip Türbe’yi sudan kurtardık. Ama bugün Işid’den kurtaramadık” diye konuştu.

 

Yetkili, o dönemde Suriye heyetinin başında eski Devlet Başkanı Hafız Esad’ın yeğeni Kays el Esad’ın bulunduğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu bir Suriyeli mühendisin de Suriye heyetinde yer aldığını vurguladı.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

 

Sözcü.com.tr 
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 19:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER