banner392

CHP’li vekillere ölüm tehdidi!

CHP milletvekilleri Hurşit Güneş ve Süleyman Çelebi, Suriyelilerin kaldığı çadırkente AFAD yetkilileri tarafından alınmadı. Kamptan bir kişi ‘Bunları doğrayabilirsiniz’ diye bağırdı.

CHP’li vekillere ölüm tehdidi!
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile beraberindeki heyet, Suriye'den gelen subayların barındığı Hatay'ın Apaydın köyündeki çadır kente alınmadı. Askerlerin geniş güvenlik önlemleri aldığı kampın kapısına gelen Güneş ve Çelebi'ye "kampın ziyarete kapalı olduğu" gerekçe gösterildi.
Suriye ordusundan kaçan ve muhalifleri destekleyen general ve subayların kaldığı kampın önünde bir açıklama yapan Hurşit Güneş, Türkiye'deki bir çadır kampa alınmadıklarını ve kendilerinin de içeride ne olup bittiğini göremediğini söyledi.
Güneş, "Bu kamp hakkında Avrupa basınında çeşitli iddialar var. Kampa gelen muhalif askerlerin eğitilerek, silahlandırılarak tekrar Suriye'ye gönderildiği yazılıyor. Biz de Hatay'a gelmiş iken, bu kampa görmek istedik. Ancak görüldüğü gibi kampa girişimize izin verilmiyor. Ankara'ya döndüğümde bu kamp hakkında gerekli açıklamaların yapılmasını isteyeceğim. Bu kampa neler oluyor onu görmek istiyoruz" diye konuştu.

CHP
heyetine tehdit
Suriyeli muhaliflere “askeri eğitim” verildiği iddialarıyla gündeme gelen Hatay’daki Apaydın kampına CHP milletvekillerinden oluşan heyetin girişine izin verilmedi. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş’in başkanlığındaki heyetin inceleme istemine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından “İstediğiniz kampta inceleme yapabilirsiniz ama bu kampa giriş yasak” diyerek izin verilmedi. Güneş, buna rağmen kampın önüne kadar gittiklerini, içeriden çıkan birinin Arapça kendilerine “Bunları kıtır kıtır doğrayacaksınız” diye bağırarak tepki gösterdiğini belirtti ve “Bu kamp üzerinden ABD’nin Suriyeli muhaliflere silah sevkiyatı yaptığı, muhaliflere burada eğitim verildiği idiaları dış basında yer aldı. Kampa girişimize izin verilmemesi bu endişe ve kuşkuları artırıyor. Belli ki kampta kamuoyunun bilmesini istenmediği bir şeyler saklanıyor” dedi.
CHP’li Hatay Yeşilpınar Belediyesi’nin düzenlediği “barış” etkinliğine katılmak için Hatay’a giden CHP milletvekillerinden Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’nin içinde yer aldığı heyetin Apaydın kampında inceleme yapma istemine vize çıkmaması gerginliğe yol açtı. Önceki gün inceleme talebini Hatay Valiliği’ne ileten Güneş, buradan izin çıkmayınca, kamplardan sorumlu olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay’la görüşerek inceleme talebini iletti. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e bilgi veren Güneş, AFAD Başkanı’nın kendilerine “istediğiniz kampta incelemede bulunabilirsiniz” dediğini anlattı. Kendisinin Apaydın kampıyla ilgili incelemede bulunmak istediğini bildirince AFAD Başkanı’nın, “O kampa giriş olmaz, istediğiniz diğer kamplarda incelemelerde bulunabilirsiniz” dediğini belirten Güneş, “Ancak Başkan, ‘Apaydın’a giremezsiniz, can güvenliğinz olmaz, orası yasaklı bölge’ diyerek izin veremeyeceklerini söyledi. Ben, ‘Basın girmesin, sadece milletvekilleri olarak biz girelim’ dedim. Ama buna da izin veremeyeceklerini söylediler” dedi.

‘Sınır tamamen açılmış durumda’
Kendilerinin buna rağmen kampın önüne gidip basın açıklaması yaptıklarını belirten Güneş, kamptan çıkan 18-20 yaşında bir gencin kendilerine Arapça olarak, “Bunları kıtır kıtır doğrayacaksınız” diye bağırdığını ifade etti.
Apaydın kampı ile ilgili çok ciddi iddialar bulunduğuna dikkat çeken Güneş, şunları söyledi: “Batı basınında, özellikle ABD’nin Türkiye üzerinden, bu kamp üzerinden Suriyeli muhaliflere silah sevkiyatı yaptığı, oradaki komutanların bir kısmının eğitildiğini, direniş güçlerinin Türkiye’den beslendiği yazılıyor. Şimdi, sınırlar tamamen açılmış durumda, Suriye’ye giriş çıkışlar serbestçe oluyor. Apaydın kampına girişin yasak olması da ciddi endişelendiriyor, tedirgin ediyor, bu kampta ne var, kimler var, niçin giriş yasaklanıyor? Anlaşılıyor ki, bu kampta ne yazık ki kamuoyunun bilmesini ve duymasını istemedikleri bir şeyler var. Milletvekili heyetinin girmesini uygun görmedikleri bir kamp oluşmuş. Apaydın aydınlatılmalı. Buradan Başbakan’a sesleniyorum. Apaydın’da ayrı bir Kandil mi var? Apaydın bu karanlıktan kurtulmalıdır. Bu hem Suriye halkına hem Apaydına yakışmıyor” dedi.
Suriye sınırına yakın Türkiye’ye ait bölgelerde sığınmacı kampları dışındaki çadırların dikkatlerini çektiğini anlatan Güneş, bunların kamplarda kalanlarla birlikte olmak istemeyen Suriyeliler olduğu bilgisini aldıklarını, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Hataylıların son derece endişeli olduğun belirten Güneş, “Hatay’da gerilla kılıklı birtakım insanlar dolaşıyor, bunlar kimdir, nereden gelmiştir, belli değil. Afganistan’dakine benzer görüntüler oluşturuyorlar” diye konuştu.

‘Kamplar tam bir kapalı kutu
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de milletvekillerinin bile bu kampa girişine izin verilmemesinin gelinen noktayı ortaya koyduğunu belirterek “Milletvekillerine bile izin verilmediğine göre bu kamplar tam bir kapalı kutu. Hataylılar son derece kaygılı, sadece kendi bölgeleri için değil Türkiye için kaygılılar çünkü olaylar çok yakın mesafede cereyan ediyor ve gelişmeleri daha rahat görüyorlar” dedi.

KAMP SORUMLUSU SURİYELİ
Kamp girişine gelen ve üzerinde askeri kamuflaj bulunan Suriyeli 35 yaşlarındaki Abu Hüseyin Niami, kampın sorumlusu olduğunu söyledi. Arapça açıklama yapan sakallı Abu Hüseyin Niami, "Biz Mısır’da kurulan Suriye hükümeti ile birleşmek istiyoruz. Bunun için bu kampta bekliyoruz" diye konuştu.
CHP’li milletvekilleri daha sonra Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı çevresinde Suriyelilerin giriş çıkış yaptığı bölgeleri gezdi.
Cumhuriyet Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2012, 10:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER