banner392

4+4+4 ile ilgili kritik karar bugün

Anayasa Mahkemesi, 4+4+4 biçimindeki eğitim yasası için bugün kritik bir karar verecek. Mahkemenin alacağı olası bir iptal kararı sistemi sil baştan değiştirecek.

4+4+4 ile ilgili kritik karar bugün
Anayasa Mahkemesi, 4+4+4 biçimindeki zorunlu ve kesintili eğitim yasası için bugün kritik bir karar verecek. Anayasa Mahkemesinin CHP’nin başvurusu üzerine alacağı olası bir iptal kararı, yeni eğitim yılındaki uygulamalar açısından önem taşıyor.

CHP, İlköğretim yasasında değişiklik öngören kanun için iptal davası açmıştı. CHP, ilkokula başlama yaşını çocuğun 5 yaşını bitirdiği yaşın Eylül ayında başlatması ve 66 aylıkların zorunlu olarak okula gönderilmesi, zorunlu eğitimin 4+4+4 olarak kademeli hale getirilmesi, ortaokulların, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilmesi, imam hatip ortaokullarının kurulması, ortaokul ve liselerde Kuran ve Hz. Muhammed’in hayatının seçmeli ders olarak okutulmasına ilişkin hükümlerin iptalini istiyor.

CHP daha önce de yasanın yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruda yasanın Meclis Eğitim Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında milletvekillerine söz hakkı verilmeyerek maddelerin oylandığına dikkat çekilmiş ve bu durumun Meclis İçtüzüğü ile Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştü. AYM, ise sadece “Son oylamanın öngörülen çoğunlukla yapılmaması” halinde şekil bakımından iptal kararı verilebileceğine dikkat çekerek başvuruyu reddetmişti. Mahkeme şimdi yasayla ilgili esas açısından karar verecek.


Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2012, 03:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER