banner392

Acısu Mağarası tehdit altında,

Pamukova Acısu Mağarası, bölgede faaliyet gösteren taşocağı nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Acısu Mağarası tehdit altında,

Özel Haber: Nurettin Eryılmaz / Akşam Haberleri

2008 yılında dönemin Sakarya Valisi Nuri Okutan tarafından kültür ve turizm hayatına kazandırılan Pamukova Acısu Mağarası, bölgede faaliyet gösteren taşocağı nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Milyonlarca yılda oluşan sarkıtları ve içinden akan soğuk pınarı ile dikkat çeken mağara şimdilerde bölgede bulunan taş ocağının hammadde kaynağı haline gelmiş durumda. Çevreciler, mağaranın yok olmaması için çırpınsa da bu doğa harikası yetkililer tarafından gözden çıkarılmış durumda.

Ağır Bedel

Pamukova Eskiyayla havzasında inşası süren Akçay Barajı, doğa harikalarının bir bir yok olmasına neden oluyor. Binlerce ağacın katledilmesiyle başlayan baraj inşaatı bölgedeki ekosisteme büyük darbe vurmuş durumda. Akçay Barajı’na malzeme sağlayan taşocağı da bölgede bulunan Acısu Mağarası’nı yok olmanın eşiğine getirdi.

Nereden Nereye

2008 yılında eski Sakarya Valisi Nuri Okutan tarafından çevre düzenlemesi yapılarak içi ışıklandırılan Acısu Mağarası, turizm potansiyeli ile bölge için umut olmuştu. 300 Metre derinliğindeki mağara; milyonlarca yılda oluşan sarkıtları, içerisinden akan soğuk pınarı ve doğal yollardan oluşmuş odacıklarıyla o yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştu. Ulusal basında yer alan haberlerle mağara tüm Türkiye’ye tanıtılmıştı.

Gözden Çıkarıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin şehirdeki alternatif su kaynaklarını artırmak amacıyla Pamukova Eskiyayla Havzası’nda inşasına başladığı Akçay Barajı, bu doğa harikasına büyük darbe vurdu. Acısu Mağarası, yatırımlar devam etmeyince bir süre sonra unutuldu. Mağaranın bulunduğu bölgede faaliyete geçen taş ocağı bu doğa hazinesini adeta hallaç pamuğu gibi bir köşeye attı.
Çevreciler Tepkili
Mağaranın son durumunu görmek için bölgeye giden bir gurup çevreci mağaranın kapısına dayanan iş makinelerini görünce büyük bir üzüntü yaşadı. Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Doğasever Eczacı Niyazi Atasoy, Ultima Doğa Sporları Derneği Başkanı Mehmet Tafo ve çevreci Abdullah Tarakçı, taş ocağının faaliyetleri nedeniyle 10 metre yukarıda kalan mağara girişine güçlükle tırmandı.

Ağlanacak Manzara

Doğanın tahrip edilmesine karşı yıllardır büyük bir savaş veren Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkan Kamuran Tan, Acısu Mağarası’nın son halini görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Karşılaştığı manzarayı orada bulunan ekibimize büyük bir üzüntüyle anlatan Tan; “Ağlanacak bir manzara ile karşı karşıya geldik. Baraj yapımı için yüklenici firma buradan dolgu malzemesi çıkarıyor, sanki başka malzeme alacak yer yokmuş gibi. Çıkarılan taşlar nedeniyle mağaranın kapısı ulaşılamayacak bir seviyede kalmış. Bir gurup çevreci olarak mağarayı gezmeye gelmiştik; maalesef mağaraya çıkmayı başaramadık. Bu aşamadan sonra buraya ancak dağcılar çıkabilir” dedi.

Vali Coş’a Çağrı

Mağaranın bölge için taşıdığı öneme de değinen Tan, “Burası Soğuk Su ya da Acısu Mağarası adıyla bilinen 300 metre derinliğe sahip bir mağara. İçerisinde milyonlarca yılda oluşmuş sarkıtlar var. Mağara dönemin Valisi Nuri Okutan tarafından turizme kazandırılmıştı. Ancak yatırımlar daha sonra devam etmedi. Tarihi değeri olan bu mağaramızın yok olmaması için Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş’un bu talana dur demesini istiyoruz. Gözden çıkarılamayacak kadar değerli olan bu mağaranın yeniden turizme kazandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Sakarya’nın Değeri

Mağarayı gezmeye gelen doğaseverlerden Eczacı Niyazi Atasoy da, bu doğa harikasının yok edilmemesi için yetkilileri acilen önlem almaya çağırdı. Atasoy, ”Burası eskiden cennet gibi bir yerdi. Taş ocağının aldığı malzemeler nedeniyle mağaranın girişi çok yakında kapanacak. Eskiden mağaraya yürüyerek rahatlıkla girebiliyorduk. Şimdi bu mümkün değil. Milyonlarca yılda oluşan bu mağara yok olup kaybolacak. Bu hepimizin varlığıydı, dünyanın varlığıydı. Birilerin menfaati doğrultusunda maalesef bu zenginliğimiz olan mağarayı kaybedeceğiz” diyerek yetkilileri uyardı.

Doğal güzelliklerde tehdit altında. Baraj başlamadan önce bölgeden çekilen görüntüler böyleydi. Pamukova ya su verecekleri vaad edilmişti şimdi ise Pamukova ya içme suyundan söz eden bile kalmadı.

İŞTE O GÜNLERDAN KALAN GÖRÜNTÜLERDEN BİR İKİ KARE





Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2016, 08:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER