banner392

Pamukova Çiftçisine alternatif ürün Altın Çilek

Yer Kirazının Pamukova da ilk ve tek uygulayıcısı olan Öğretmen Vahdet Kuruvelioğlu “Pamukova çiftçisine yer kirazını alternatif ürün olarak tavsiye ediyorum” dedi

İki yıldan beri Gökgöz köyünde yer kirazı yetiştirmeye başlayan Vahdet Kurvelioğlu bu sene kapasite artımına giderek ikinci bir üretim alanında Yer Kirazı ekimi yaptı. Pamukova Pınarlı bacı köyü altında yeni alanda 7200 kök yer kirazı diktı.
 
Vahdet Kuruvelioğlu pamukovahaber.com sitesine yaptığı açıklamada Yer Kirazı yetiştiricilğine nasıl başladığını anlattı. Bahçeleri gezerek yerinde dinlediğimiz Altın Çilek (Yer Kirazı) ile ilgili bilgileri Vahdet Öğretmen nin kendi anlatımları ile dinleyelim.
 
İŞTE YER KİRAZININ NE OLDUĞU VE NASIL YETİŞTİRİLDİĞİ
Kurivelioğlu:
“Dinlenmek amacı ile araziye girmeye karar verdim. Alternatif bir ürün düşündüm. Üç yıl kadar önce pepino denen bir meyve ile başladım. Pepino fidesini satın aldığımda satın aldığım şahıs, o zaman adı yer kirazı olan bu fidelerden 15-20 adet hediye etti. Bunlarla önce ilgilenmedim, bahçeme çiçek gibi ektim. Daha sonra pepino mevsimi yetersiz geldiğinden vaz geçtim. Fakat bahçede yetişen bu yer kirazlarımı gören küçük bir çocuk annesine seslendi “aaa anne yer kirazı” dedi. Bende ona toplayıp bir avuç yer kirazı verdim. İki yıl önce bana bir zarf içinde 50 tl para verdiler.
Araştırdım. Köylüden 270 tl den çıkıyordu. Bende pepinodan vaz geçerek yer kirazına yöneldim. Geçen yıl 550 m2 alanda 600 kök yetiştirdim. Köylünün 10 dönümde elde ettiği geliri elde ettim.
80 bin fide yetiştirerek Türkiye’nin dört bir yanına dağıttım. Kendimde çiftçi arkadaşımla ortak olarak bu bahçede 7200 kök yetiştiriyorum. Ayrıca Gökgöz köyümdeki arazimde de 4200 kök fide yetiştiriyorum.
Bu işi yaparken bilimsel yapmak istedim. Organik tarıma başvurdum. Fakat çevre şartlarından dolayı organik tarım uygulayamayacağımdan dolayı, iyi tarım uygulamasına baş vurdum. Bahçelerimde insan sağlığına zararlı ilaç kullanılmamaktadır. Her türlü bakımı kontrol altındadır.
 
“BAHÇELERE TUVELET PROJEM VAR”
Şu anda ustalarım çalışmaları başlattılar. Tarlamda umumu tuvalet yapıyorum. Ziraai ilaç hazırlama yeri yapılmaktadır.
Ayrıca çiftçilerimiz yaprak gübresi kullanıyorlar. Yaprak gübresinin maliyeti olmakla beraber insan sağlığına zararlı toksinlerde bu gübrede barınmaktadır. Bunun yerine…
 
“ARI KOVANLARI KOYARAK ARILARA POLEN TOPLATIYORUM”
 
YER KİRAZI NIN FAYDALARI
Yer kirazı taze yenilebilmektedir, kurutulabilmektedir,
Bunun dışında reçeli, marmelatı yapılabilmektedir. Altın Çilek meyvesini başbakanımız tükettikten sonra popüler hale geldi. Birincisi çilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Çocukların diş eti gelişimi için çok yararlı. Yalnız altın çilek hapi ile ilgili ilaç satanların altın çilekle ilgisi yoktur. Altın çilek hapı diye zehir sattırılmıştır. Biz bunlara iki yıldan beri karşı çıkıyorduk. Sonunda Sağlık Bakanlığı da bu fırsatçıları engelledi.
 
İYİ TARIM UYGULAMASI
Aynı zamanda İyi Tarım uygulamasına örnek olmak istiyorum. Çünkü bilinçli tüketici, kültürlü tüketici artık fazla gübre ile fazla ilaçla doğallığı bozulmuş zebze ve meyveyi tüketmek istememektedir. Zaten iyi tarım uygulamalı tarım ürünleri daha yüksek fiyatlarla satılırken, diğer ürünlerin alacısı fazla para vermemektedir. Pamukovalı hemşerileriminde bu konuya duyarlılık göstermelerini rica ediyorum. Anlatıldığı kadar pahalı bir şey değildir iyi tarım uygulamaları.”dedi.
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2011, 01:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
FidangöR2
FidangöR2 - 13 yıl Önce

Güzel çalışma olmuş umarım devamı gelir.

FidangöR
FidangöR - 13 yıl Önce

Vahdettin hocam sizi tebrik ediyor ve çalışmalarınızın devamını diliyorum.

şerife
şerife - 9 yıl Önce

tebrikler hocam

seyfi ecir
seyfi ecir - 13 yıl Önce

Haziran başında takvimdeki değişiklik sebebiyle pamukovaya gelemedim. Bir aksilik olmazsa inşallah Ağustos ayındaki toplantıda görüşeceğiz..
Bende 1200 fide diktim ve bu konuda da size danışacağım şeyler var...
Yarın arayacağım..
saygılar.

Mehdi Eker
Mehdi Eker - 13 yıl Önce

Vahdet bey terik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

SIRADAKİ HABER