banner392

Mekeceli kadınlar köyü ikiye bölen yola geçit istediler

Mekece köyünü ikiye bölen hızlı tren ve duble yoluna karşı kadınlar yolları keserek tepki gösterdiler.

Mekeceli kadınlar köyü ikiye bölen yola geçit istediler
Pamukova’nın Mekece köyünden geçen Hızlı Tren yolunun ve Duble yolun köylerini ikiye bölmesi köy kadınlarını ayağa kaldırdı. Erkeklerinden destek göremeyen kadınlar önce Pamukova Kaymakamına giderek tepkilerini dile getirdiler. Daha sonra hızlı tren yolu ve duble yola topluca çıkarak, bir an önce iki mahalleyi birleştirecek alt geçit yada üst geçit yapılmasını istediler.

2004 yılında Mekece’de meydana gelen hızlı tren kazasında 41 kişinin ölmesi ve 89 kişinin de yaralandığı yere yakın köyün içinden geçen hızlı tren yolu çalışmaları sonunda Pamukova’nın en büyük köylerinden olan Mekece nin ikiye bölünmesi köy kadınlarını ayağa kaldırdı. Aşağı mahallede kalan kadınlar topluca tren rayları üzerine gelerek tepkilerini gösterdiler.
Köyün iki parçaya bölündüğünü söyleyen kadınlar köy içinden geçen duble yoldan sonra şimdi de hızlı tren yolunun yapılması sonucu “köyümüz iki parçaya bölündü” dediler.

Erkeklerin kahvede oturması ve yolun açılması için tepki göstermediği gözlenirken,



kadınların öncüsüyüm diyen Şehit Annesi Eda Büyükgöl “Yolumuz açılana kadar tepkilerimiz devam edecek. Kaymakam beye gidip derdimizi anlattık. Eğer olmazsa Vali beye, oda yapmazsa Ankara ya kadar otobüsler tutup gideceğiz.”dedi.



Eda Büyükgöl ün çevresinde toplanan kadınlar ise alkışlar yaparak “Hep beraberiz.”dediler.
Alt mahalleden hep birlikte yürüyüşe geçen kadınlar. Hızlı tren yolunda tepkilerini dile getirdiler. İki yıldan beri çok zorluk çektiklerini söylediler. Ulaştırma bakanlığı önce Sakarya – Mekece duble yolunu yaparken aşağı mahalleye geçit bırakmadan yolu sonlandırdığını söylediler. Şimdi ise aynı yola paralel hızlı tren yolu çalışması yapıldığını, hızlı tren yolunun da aşağı mahalleye ne alt, nede üst geçiş bırakılmadığını söyleyen kadınlar;
“Okulumuz üst mahallede kaldı, camimiz ise aşağı mahallede kaldı. Marketler ve dükkanlar üst mahallede kaldı, biz alışveriş için üst mahalleye geçtiğimizde geriye gelirken 500 metre ilerde yapılan yoldan geçmek için taksi tutmak zorunda kalıyoruz. Okula gidecek çocuklarımız için servis tutmak durumunda kalıyoruz” diyerek bir önce yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istediler.

Kadınların topluca eylem yaptığını gören köy muhtarı olay yerine gelerek yolu kesmelerini engelledi ve izinsiz gösteri yapmanın suç olacağını söyledi.
İkna olan kadınlar oto yolu kesmekten vazgeçtiler. Muhtar Mevlüt Kaba olayla ilgili şunları söyledi:
 “Köyümüz içinden önce duble yol geçti, Çalışmalar bittikten sonra köyün ikiye bölünmesi sonucu alt mahallede kalan köylülerimize geçiş verilmedi. Şimdi de hızlı tren yolu geçti defalarca yetkililere sorunu ilettiğimiz halde bir türlü iki mahalleyi birleştirecek bir geçiş yapılmadı. En son olarak söz verdiler. Asansörlü üst geçit yapılacak dediler ama hala yapılmadı. Vatandaşlarımız mağdur durumdalar. Okul ve marketler üst mahallede kaldı. Cami ise alt mahallede kaldı. Her fırsatta yetkililere durumu iletiyoruz. Biran önce geçit yapılması için elimizden geleni yapıyoruz.”dedi.

Muhtarı dinleyen kadınlar yolun yapılması için tepki vermeye devam edeceklerini söylediler olay yerinden ayrıldılar. 
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2013, 16:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ismail hakkı kaya
ismail hakkı kaya - 11 yıl Önce

konyadan selamlar sonuna kadar arkanızdayız ne lazımsa burdan da yapmaya hazırım ;)

SIRADAKİ HABER