banner392

Eskiyayla Mahallesi Tarihe kurban mı gidiyor?

Pamukova’nın en eski mahallelerinden olan Eskiyayla Mahallesi sakinleri dün heyecanlı günler yaşadı. Sebebi ise, Mahalle evlerinin tarihi yapısı ile ilgi yapılan inceleler oldu.

Eskiyayla Mahallesi Tarihe kurban mı gidiyor?

Eskiyayla Mahallesine gelenler evlerin içerden ve dışarıdan fotoğrfalarını çektiler.

ESKİYAYLA MAHALLESİ TARİHİ Mİ?

Pamukova’ya Balkan Savaşlarından sonra gelen Eskiyaylalılar Pamukova nın kuzey bölgesinde kalan Türbenin yakınlarında bir yere devlet tarafından yerleştirilmiş ve onlarda o bölgeyi yerleşim alanı yapmışlar, daha sonra mahalelelerinin bir bölümü yüksek yaylalara gitmiş ve Eskiyayla Köyüne yerleşmişler.  Birbirlerinden kopmayan köylüler bu mahalle ile de bağlarını koparmamışlar Pamukova'da kalalarda  bu mahalleyi meskan edinmişler.

Pamukova’nın diğer köylerininde büyüyen …

Pamukova’yı oluşturan diğer köylülerinde olduğu kenar mahalleler gibi (Kazimiyeliler, Kemaliyeliler, Hüseyin köylüler,  vs) onlarında yoğunlukta olduğu bir yer gibi Eskiyaylalılar da bir yerde toplanmışlar.

Pamukova tarihine bakılınca daha eski mahalleler ve daha eski tarihi binalar bulunduğu halde tarihi ev bulma işi Eskiyaylalıların Mahalesine düşmüş görünüyor.

Pamukova'nın Eskiyayla Mahallesinde şimdi 17 tane tarihi ev var diye yapılmaya başlanan inceleme ve onunla ilgili verilecek karardan sonra tabiki evler tarihi olacak yada olmayacak. Ondan sonra bu evlerin korunması ve denetlenmesi devlet tarafından yapılacak

Mahallede 2 kat ruhsatı ve imar izni olduğu için (eğer tarihi özellik bulunur ve karar verilirse Eskiyayla Mahallesinde artık inşaat para kazandırmayacak, Pamukova'da diğer Mahallelerde devam eden inşaat yapma furyası ve rantı zaman zaman 5 kata çıkarken, eskiyayla mahallesinde artık arazi rantı olmayacak. Bu anlamda Mahalle sakinleri endişeli.

TARİHİ YERLER NEDEN TESCİLLENMİYOR DA?

Pamukova da çok daha eski ve tarihi yapıların olduğu, hatta daha dün Pamukova da Roma dönemine ait mezarların çıktığı alanda oralarını tescilleme yerine okul yapma, cami yapma gibi bahanelerle kapatılan Roma Mezarları gibi. Yine Pamukova Tarihinde Karaca Ahmet Türbesi dedikleri şimdi (Babam Sultan Türbesi) dedikleri yerde tarihi öneme sahipken onun tescillenmemesi, tabiî ki Eskiyalaları endişelendiriyor.

Yine Pamukova geçmişinin çok eskilere dayandığı daha Eskiyaylalıların Pamukova'ya gelmeden oluşmuş tarihi geçmişlerinde, özellikle köylerde bulanan tarihi evler varken Eskiyaylıların evlerine tarihi incele gelmesi Eskiyaylalıları haklı olarak endişelendirmiş gibi görünüyor.

BELEDİYE BU İŞE NE DİYOR?

Pamukova Belediyesi bu konuda Anıtlar Kuruluna bu evlerin tarihi olmadığı yönünde teklif ve önerisini yapmış.

PAMUKOVA DA TARİHİ YAPILAR VAR MI?

Pamukova merkezinde çok eski evler var veya vardı. Ancak yakın tarihte yeniden yapılaşma ve rant birçoğunu yerle bir ettmiş. Pamukova'da şimdi 5 kat ev yapılmaya başlandı. Yeni camiler, yeni okullar yapılıyor.

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE DEĞİŞEN YAPI ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ.

Büyükşehir yasası ile değişen sistem artık tarihi yerle bir etmiş durumda, Sit alanları ve tarihi yapılar, yer altındaki eserler yerle bir ediliyor.

Pamukova'da daha dün Eskiyayla Mahallesine yakın alanda kalan Cumhuriyet Mahallesi ile komşu olan bölgede yerli mezarlıklar yanında Roma dönemine ait Mezarlar çaktığı halde onları kapatıp üzerlerine cami ve kuran kursu yapıldığını gördük. Görüntülerini de o tarihlerde çektik ve arşivimize aldık.

İŞTE ROMA MEZARLARI 

İŞTE MEZARLARIN ÜZERİNE YAPILAN CAMİ VE OKUL.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2021, 20:29

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER