banner392

Türkiye de 19 Mayıs böyle kutlandı.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. İstanbul’daki 19 Mayıs kutlamalarının ilk adresi Taksim Cumhuriyet Anıtı oldu. Törende, anıta çelenk konulması sırasında gerginlik çıktı. Isparta’da da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı.

Türkiye de 19 Mayıs böyle kutlandı.
Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamada sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Geçen yıl Taksim’de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da katılmıştı.

SAYGI DURUŞU İSTİYORUZ’, ‘ATATÜRK’E SAYGI İSTİYORUZ’
Tören Güzey’in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada bazı DSP’liler ‘ Atatürk’e saygı istiyoruz ‘ , ‘Saygı duruşu istiyoruz’ diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DSP’liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Bir DSP’li kadın ‘ Atamıza saygı gösterin ‘ diye bağırarak elindeki karanfilleri kürsüye vurdu. Bu sırada yaşanan gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNDULAR     
Yaşanan gerginlik sırasında bazı DSP’liler ellerindeki Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve karanfillerle bir süre Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bekledi. Ardından bazı DSP’liler diğer vatandaşları da saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Bunun üzerine törene katılan gaziler, DSP’liler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra DSP’li grup ellerindeki Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ve ellerindeki karanfilleri Cumhuriyet Anıtı önüne koydu. Bu sırada bazı DSP’liler ‘Bizden korksunlar ‘ diye bağırdı. Düzenlenen törenin ardından grup dağıldı.

TAKSİM’DE GERGİNLİK:
VALİ: MEVZUATA UYGUN
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’de düzenlenen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sırasında saygı duruşunda bulunulmaması üzerine çıkan gerginlikle ilgili soruları yanıtladı. Mutlu, “Herşey mevzuata ve kurallara uygun ” dedi.



CHP’LİLER 19 MAYIS’I CUMHURİYET ANITI’NDA KUTLADI
CHP İstanbul İl Örgütü, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı Beyoğlu Tünel’den Taksim’e, üzerinde ‘Bugün 19 Mayıs 1919. Durmaİstanbul yürüyoruz’ yazılı pankart ile yürüyerek kutladı.

GALATASARAY’DAN TAKSİM MEYDANI’NA YÜRÜYÜŞ
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nce, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla “Ata’ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi.
Galatasaray Meydanı’nda başlayan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey ile çeşitli kurumların temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı yürüyüş, Taksim Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüş sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bando takımı tarafından marşlar çalınırken, öğrenciler de dev Türk bayrağı taşıdı.
Yürüyüşün ardından, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nda İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey ile kamu kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Tören, öğrenciler tarafından halk oyunları ve spor gösterilerinin sunulmasıyla sona erdi.

İSTANBUL’DA DEV YÜRÜYÜŞ:



BAKANA ANTALYA’DA TEPKİ
Antalya’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na girişi sırasında kalabalık bir grup tepki gösterdi.
Aralarında CHP’li ve İP’lilerin de bulunduğu grup, Günay meydana geldiği sırada sloganı attı. Meydandaki kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle yarıda kesildi ve Atatürk Spor Salonu’na alınarak burada devam etti.
SAMSUN
Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk’ün Samsun’a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu’ndaki Bandırma Vapuru’nun simgesi iskeleden karaya çıkarıldı. Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı’na götürüldü.
Katılımcılar, daha sonra zamanında otel binası olan ve Büyük Önder’in Samsun’a gelişinde kaldığı Gazi Müzesi’ne yürüdü. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya, Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık vatandaş topluluğu da katıldı.
ANKARA
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Başkentte gençlik yürüyüşü ve şöleni düzenlendi. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri ile milli eğitim il müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi’nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu’nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus’taki Atatürk Anıtı’na yürüdü.
“Gençlik Yürüyüşü” sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı’nı söyledi, “En büyük Türkiye” ve “Atam izindeyiz” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı.
Yürüyüşe katılanların alana girdiği sırada, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak isteyen bir grup İşçi Partili ile buna izin vermeyen polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
İZMİR19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, İzmir’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs tarihinin “vatan toprakları işgal edilen, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmadan, aydınlık, güzel günlere inancının ve bu inançla verdiği üstün mücadelenin” başlangıcı olduğunu söyledi. Bağımsızlık mücadelesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başladığını kaydeden Kaplan, “Milletimizin bağımsızlık mücadelesine başladığı bugünün siz gençlere armağan edilmesi tesadüf değildir. Büyük önderimiz Türk gençlerine o kadar güvendi ki kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni sizlere emanet etti. Sizlerin de bu emaneti korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağınızı biliyordu” diye konuştu.
ISPARTA

ÇELENK KRİZİ 
Isparta’da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmelik nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarına izin verilmeyen CHP İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, slogan atarak önce yolu trafiğe kapattı, sonra Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.
Törene katılan bir grup CHP’li ve ADD’li, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak istedi. Yeni yönetmelik gerekçe göstererek çelenk koymalarına izin verilmedi. CHP ve ADD’liler, bu duruma tepki gösterdi. Valilik binasının karşısında toplanan grup, ’Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganı atmaya başladı. Sonrasında da protestocu grup CHP ve ADD çelenkleriyle birlikte Hükümet Caddesi’nden yürüyerek Isparta Belediyesi’ne kadar yürüdü. Zaman zaman trafiğin durmasına neden olan grup, ’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Ne AB, Ne ABD Tam Bağımsız Türkiye’, ’Vali İstifa’, ’Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek’, ’Yılgınlık Yok Direnişe Devam’, ’Kahrolsun Faşizm’, ’Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek’ sloganları attı. Grup, daha daha sona Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

KKTC’DE DE ŞENLİKLERLE KUTLANDI
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) törenlerle kutlandı.
Lefkoşa’daki ilk tören, Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, ile diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı.
Protokol sırasına göre anıta çelenk konulması ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Daha sonra Anıtkabir’den getirilen toprak bir subay tarafından anıta konuldu.
Anıttaki töreninin ardından Lefkoşa Atatürk Stadyumundaki törene geçildi. Protokol, buradaki törene de katıldı.
Stadyumdaki tören, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile gençlerin ve halkın bayramını kutlaması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, öğrenciler günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıp şiir okudu.
www.turknorthamerica.com
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2012, 01:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER