banner392

Ceviz Yetiştiricileri mutlaka bu Doğal Kurutma Evini görmeli

Hayatımda gerçekleştirdiğim en beğendiğim ve özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin Ceviz Kurutma Ünitemi görmeleri onlara çok şey kazandıracaktır.

Ceviz Yetiştiricileri mutlaka bu Doğal Kurutma Evini görmeli

Gerçekten hayatımda gerçekleştirğim çok sayıda proje içinde en çok ilgimi çeken ve “iyiki yapmışım” dediğim benim üç bölümlü ve üstünde de torunlarım için tahtadan ev yaptığım Cevize Güneş göstermeden kurutulabilecek “Ceviz Kurutma Evimi” paylaşmak için bu haberimi yaptım.

Emekli olduktan sonra kendi köyümde babadan kalma orman içinde kalan tarlamda yetiştirdiğim Chandler türü cevizlerimden sonra onların kurutulması için neler yaparım, nasıl yaparım araştırmalarımında bana verdiği bilgi doğrultusunda tamamen kendi el emeğim ile ünitemi şöyle yaptım.

8 tane 10x10 çapında 4 metre uzunluğundaki ağçları yere dikip kenarlarını da betonla güzel sağlamlaştırdıktan sonra başladığım inşaatımda sabitlenmiş diraklerin zemine 1. katın başlanmasından sonra yerden 60 cm yüksekte 1. Katına ithal kafes (yeşil kabolu izole olan) telleri 40 cm aralıklarla zemine 5x10 a 4 metrelik ağaçları da döşeyerek (yalnız 5x10 ları dikine serdim. Çünkü ağırlık olacağı için ağaçların daha güçlü olasının gerektiğini düşündüm.

2 metre eninde 4 metre uzunluğunda kurulan ünitemizin en üst kısmına (çatıyı trapez saçla kapattım), (isteyen kiremit te döşebilir) ancak kremit daha ağır olacağı için ideal malzeme trapez ya da düz saç vb olabalir.

ÜNİTEMİZİ GÖRMEK İNCELEMEK İÇİN ALTTAKİ VİDEOYU tıklayın

CEVİZ PAZARINDA KALİTE ÇOK ÖNEMLİ

Ülkemizde yetiştirilen Ceviz son yıllarda dahada ilgi çekiçi ve devlet tarafından da teşvik edici oluşundan olmalıki Ceviz üreticileri çoğaldı.

Çevizin daha bilinçli yapılması için Ziraat Mühendisleri ve işi bilen insanlarda bu işe el attılar. Ceviz üretme işi birazda moda oldu.

Bende modaya uydum. Ancak bazıları sadece süs olsun diye ceviz yaparken bazıları da benim gibi hem üretmek hem kazanmak, hem de onu ömrünün sonuna kadar bir iş olarak, ya da emekli bir insana katkı sağlayacak iş olarak gördü ve başladı.

2012 yılanda emekli oldum ve kollarımı sıvayıp çocukluğumda da bu tarla benim dediğim daha o zamanlarda babam tarafından verilen hiç te tarlaya benzemez bir yerde çok büyük hayallerle başladığım yerim sonunda hayallerimi gerçekleştirmede banada kolaylık sağladı. Gerçekten babamdan Allah razı olsun. Mekanı Cennet olsun.

İşte benim tamda bir gazetecinin steslerini atabildiği. İçinde kurtlarla, çakallarla, ayılarla komşu olarak yaptığım ve başardığım bu Ceviz Üretim işi ile tarlamda şimdi özgürce projeler yapmaya devam ediyorum. Gazetecilikte yüklendiğim stresi hayatta oluşan tüm negatif enerjelerimi boşaltığım yerimde orman içinde hiç olmayan ağaçlar yetiştriyorum. Ektiğim her şey bana karşılık veriyor. İhlamurlar açıyor, cevizler büyüyor, güller her renk gül verim miş gibi kokulor saçıyor, Kuşlar her türlü müzikleri söyleyibiliyorlar, dağ çilekleri, böğürtlenler bal gibi tatlı reçerler veriyor.

ÜRETİMDE: 1- ÜRETMEK 2-KALİTE 3-PAZARLAMA

Şimdi şunu anlatarak yazıma devam etmek istiyorum. Ülkemizde artık yeni nesile kaliteyi markayı bilimsel çalışmayı öğretmemiz gerekiyor.

Bir kere üretim şart, Oda ememle oluyor. Yani uzaktan kumanda ile başka birlerini çalıştırma düşünceleri ile eksik oluyor. Burada Karadenizlinin bir fıkrasını dinlemiştim. O zamanlar Dünya Gazetesinde de çalışıyordum. Durumu iyi sayılır iş adamına “Nasıl Başırılı oldunuz, Başarılı olmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz” diye sorduğumuz soruya “Eğer işi varsa başında, tarlanı varsa içindi, takan varsa kıçında olmazsan hiçbir şeyde başarılı olamazsın” demişti. İşte üretim denen bölümün sırrıda burada yapıyor. Bendi diyorum ki eğer Çiftçiysen ellerinde nasıl yoksa senden başaramazsın. Derim.

ÜRETİMDE KALİTE:

Üretiyorsun ancak o kadar emek edip sana getiri sağlamayan bir ürüne emek harcıyorsan oda nafile yine kazanamazsın.

PAZARLAMA:

Ülkemizde en önemli konulardan biride pazarlamadır. Pazarlama aşamısana kadar üretimi ve kalitesi de iyi olan bir ürün eğer siz onu pazaralayamazsanız. Yani değerine satamazsanız oda nafile emeğiniz boşa gider ve kazanamazsınız.

ŞİMDİ ÇOK ÖMELİ BİR KONUYU PAYLAŞIYORUM.

Sizlere kendi yaptığım bir Ceviz Kurutma Ünitesini gösterirken şov olsun diye bunu paylaşmıyorum. Gören beğenen alsın oda yapsın.

Cevizlerin kalitesini yüksek tutmak için onları kuruturken günşten uzak tutmamız lazım. Çünkü Güneş cevizin yağını alacağı için gölgeli bir yerde cevizi kurutmalısınız. İşte bende bu işin böyle olmasına öğrendiğim için Ceviz Kurutma Ünitesi yaptım. Çok bu mütevazi görünebilir. Ancak benim gibi orta boylu bir üreticinin işini fazlasıyla görüyor. Çünkü 2x4 metrelik benim ünetem de şimdilik 1 haftada kuruyacak 1.5 tonluk ceviz kurtabiliyor. Gayet sağlık ve kaliteli kuruyan cevizlerin kalitesi bozulmuyor. Cevizlerim şu an 7 yaşındalar. Zamanla verimleri dahada coğalacaktır. Yeterki üretim olsun. Ürün olsun şu günlerde ve önümüzdeki günlede ülkemiz için çok üretime ihtiyaç olacak yeterki hepimiz üretelim, çiftçimiz üretsin. Kaliteli ürün olsun.

Mehmet Yavuz

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2021, 13:49

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER