banner392

Çanakkale Deniz Zaferinin 99. Yılı törenlerle kutlandı.

Yurdun her yerinde olduğu gibi bu sene Çanakkale Deniz zaferinin 99. Yılı Pamukova da da coşkulu bir şekilde kutlandı. Tören alanında Atatürk Büstü önüne çelenkler kondu.

Çanakkale Deniz Zaferinin 99. Yılı törenlerle kutlandı.

Saban saat 9.30 da tören alanında düzenlenen çelenk koymalardan sonra Atatürk Kültür Salonunda günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı ve şiirler okundu.

Törene Kaymakam Tuncay Dursun, Belediye başkanı adına Osman Yılmaz, Garnizon Komutanı Mutlu Artan, Siyasi partilerin başkan ve yöneticileri, Pamukova daki okullardan öğrenciler öğretmenler ve vatandaşlarda katıldılar.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma günü geçen yıla göre daha bir coşku içinde anıldı.


ÇANAKKALE ZAFERİ…

Yarım milyon kişinin ölümüne sebep olan bu savaş Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Mustafa Kemal Paşanın önderliğini yaptığı askeri başarısıdır. 

Balkan savaşlarından sonra Mustafa Kemal 27 Ekim 1913'de Sofya ateşe militerliğine atandı. Daha sonra 20 Ocak 1915 tarihinde Tekirdağ'da bulunan 19.Tümen Komutanlığında görevlendirildi.

28 Temmuz 1914'de başlayan 1.Dünya Savaşı'na bir süre sonra, Alamanya müttefiklerini yanında Osmanlı Devleti de dahil olmuştu. Bu gelişme üzerine İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri olan Rusya'ya ekonomik ve askeri açıdan yardım etmek amacıyla büyük bir donanma ile Çanakkale önlerine geldi

İtilaf devletleri donanması büyük bir dirençle karşılaştı. Ordumuz Çanakkale Boğazı'nın iki yakasında top istikhamları yerleştirirken Nusret Mayın Gemisi de bir gecede Boğaz'a mayın döşemişti. Bu mayınlara çarpan itilaf devletlerine ait gemilerin önemli bir bölümü battı.İtilaf Donanması şiddetli direnme sonucunda geri çekilmek zorunda kaldı.(18 Mart 1915)

Çanakkale Boğazının denizden geçilemeyeceğinin anlaşılması üzerine karadan yapılacak bir harekatla Gelibolu Yarımadasını ele geçirme planları yapan İtilaf Devletleri yeni bir saldırı düzenledi. İtilaf Devletlerine ait ordu önce kıyıları ele geçirerek Türk ordusunu geri çekilmeye zorladı.

Düşman birlikleri, karadan saldırılarına devam ederken Mustafa Kemal, Anafartalar grup komutanlığına atandı. Mustafa Kemal düşman birliklerinin önce Conkbayırı hattını aşarak ilerleyeceğini tahmin ediyordu. Bu nedenle buradaki mevzilerin güçlendirilmesi için çalışmaları başlattı.

Mustafa Kemal Arıburnu, Conk Bayırı Anafartalar da itilaf devletleri birliklerinin ilerleyişini durdurdu ve bu birlikleri yenilgiye uğrattı. Türk ordusu aylarca süren savaş sonucu Çanakkale’nin geçilmeyeceğini gösterdi.

Mustafa Kemal Çanakkale zaferinin elde edilmesinde önemli görevler üstlendi. Bu başarılarından dolayı kendisine Albay rütbesi verildi... 

ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA ŞEHİT DÜŞEN PAMUKOVALILAR DA TÜM ŞEHİTLERLE BİRLİMKTE YAN YANA YATMAKTALAR.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 23:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER