banner392

34 yıl sonra Taksimde 1 mayıs kutlaması

İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kutlanacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ konfederasyonları, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütlerince çeşitli noktalarda kortej oluşturuldu. DİSK ve HAK-İŞ işçi konfederasyonlarınca ayrı ayrı oluşturulan kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

34 yıl sonra Taksimde 1 mayıs kutlaması
Prangalı işçi afişi AKM'ye asıldı
DİSK ve HAK-İŞ işçi konfederasyonlarınca ayrı ayrı oluşturulan kortej, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlanacağı Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Prangali işçi afişi Atatürk Kültür Merkezi'ne asıldı.
DİSK tarafından Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan kortejin başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.
Çelebi, yürüyüş öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en temel sorunun, işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirtti. Türkiye'nin işsizlikte Avrupa 2'ncisi olduğunu ifade eden Çelebi, şunları söyledi:
“Yoksullukta dünya 3'üncüsüyüz. Gelir adaletsizliğinde dünya 3'üncüsüyüz. İş kazalarında dünya 2'ncisiyiz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs'ın esas doğuş nedeni, 8 saatlik çalışma süresi elde etmektir. 8 saatlik çalışma süresi elde edilirse 1 Mayıs o zaman amacına ulaşır. Siyasiler de seçimden önce bu mesajları doğru şekilde alacaklardır. Tüm işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyoruz. Ağır bedeller ödendi. Gazlar yedik, coplar yedik ama bugün 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak bizim için ayrı bir önem taşıyor.”
Kortej, daha sonra sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe başladı.
Bu arada, Taksim Mete Caddesi üzerinde toplanan HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikaların üyeleri de “Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs” yazılı pankartın arkasında sıralandı.
Bu arada Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı ve bu meydana ulaşan tüm yollar araç trafiğine kapatıldı.
DİREKLER YAĞLANDI
Güvenlik kuvvetleri, Taksim Meydanı'nın çevresinde bariyerler kurarak yaya geçişlerini kontrollü hale getirdi. Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.
Meydanda oluşturulan kürsüden yapılan anonslarda, kutlamaya katılacak işçiler, konfederasyonların toplanma noktalarına gitmeleri ve hep birlikte alana gelmeleri konusunda uyarıldı. Buna rağmen alana girmek isteyenler, kontrol noktalarında üzerleri aranarak alana alınıyor.
ÇAPKIN: PROVAKATİF EYLEM BEKLEMİYORUZ
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, gece yarısı Taksim Meydanı’na gelerek 1 Mayıs kutlamaları için alınan önlemleri inceleyerek yardımcılarından bilgi aldı. Denetlemenin ardından basın açıklaması yapan Hüseyin Çapkın, "1 ’Mayıs Emek ve Dayanışma’ gününü şölen havasında kutlayacağımıza inanıyorum. Taksim Meydanında işçi bayramını bir şölen güzelliğinde geçmesi için her türlü tedbiri aldık. Polis her yerde olacak; ancak fazla göz önünde olmayacak" diye konuştu.
1 Mayıs kutlamaları çerçevesi’nde İstanbul’da 38 bin polisin görev yapacağını belirten Çapkın, "İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir’den güvenlik önlemlerine destek için 1200 polis memuru geldi. İşçilerin güvenliği için alana gelenler, yollarda oluşturduğumuz arama noktalarında didik didik aranacak. Her hangi bir provakatif eylem beklemiyoruz" dedi.
Anıtı korumak için gres yağı
Daha önce göstericilerin tırmanarak zarar verdiği Atatürk Anıtı için de önlem alındı. Anıtın üzerine çıkılmasını engellenmek için bariyerle çevrildi. Anıta çıkmak isteyenleri önlemek için de bariyerlere gres yağı sürüldüğü belirtildi.
Polis, gece yarısı 03.00’ten itibaren meydan çevresi ve arama noktalarında hazırlıklarına başladı. Kulaklıklı ve kamera kasklı çevik kuvvet polislerinin de arasında bulunduğu 17 bin polis bariyer çevresinde konuşlandı. İstanbul dışından getirilen 2 bin polis de çevre sokaklarda önlem aldı.
Meydan çevresinde uygun bir yerde 4 taburdan oluşan bir jandarma birliği de olası olaylara müdahale için hazır bekliyor. Ancak polis miting alanı içinde görev yapmıyor. Kutlama alanında Tertip Komitesi bünyesindeki sendika görevlileri bulunuyor.
2 kriz merkezi
Meydan ve çevre sokaklar MOBESE kameralarıyla takip edilirken, havadan da Ankara’dan getirilen Skorsky helikopterin de arasında bulunuduğu 4 polis helikopteri kameralı takip yapıyor. Meydan ve çevresine ek MOBESE kameraları takıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve The Marmara Oteli’ne iki kriz merkezi kuruldu. Bu merkezlerde kameralardan gelen görüntüler değerlendirilerek müdahale talimatı veriliyor.
Geçtiğimiz yıl 125 bin kişinin toplandığı meydanda bu yıl da benzer bir kalabalığın gelmesi bekleniyor. 4 arama ve kontrol noktasında fiili saldırı olmadıkça küfüre kadar giden sözle sataşmalara müdahale edilmeyecek. Bu kişiler görüntülerinden tespit edilerek daha sonra gözaltına alınacak.
Numan Kurtulmuş da yürüyüşe katılıyor
Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da kutlamalara katılacak. Kurtulmuş, Dolmabahçe’den Türk-İş konvoyunun arkasından yürüyecek.
Durakların camları söküldü
Taksim Meydanı’na giden bütün sokak ve caddeler sabah saat 06.00’da araç trafiğine kapatıldı. Geçen yıl kullanılan Valikonağı Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu Caddesi’ne ek olarak Mete Kavşağı’na da arama ve kontrol noktası kuruldu. Taksim Meydanı bariyerlerle kapatıldı. Kutlamalar sırasında yaşanabilecek taşkınlıklara karşı, meydandaki bütün otobüs durakları ile nostaljik tramvay durağındaki camlar söküldü. Camlar, kutlama sonrası geriye getirilmek üzere kaldırıldı.
Odatv.com
Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2011, 20:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
SELAHATTİN ÇIRAK
SELAHATTİN ÇIRAK - 13 yıl Önce

YANDAŞ GAZETELER BAYRAMIN TAKSİMDE KUTLANILMASINI MANŞETTEN VERDİLER
ŞİMDİYE KADAR 1 MAYISIN İŞCİ- EMEK BAYRAMI OLMASINI KABULLENEMİYENLERİN BAYRAMDA OLDUKLARINI GÖRDÜNÜZ
BEYLER SEÇİM YATIRIMI
BAŞBAKANIN-DEVLET BAHÇELİNİN-NUMAN KURTULMUŞUN
MUHSİN YAZİCİOĞLUNUN-DEMİRELİN EMEĞİN YANINDA TAVIR ALACAĞINIMI SÖYLÜYORSUNUZ.
BEN BAYRAMDAYDIM NUMAN BEYİLE GÖRÜŞEMEDİK

SIRADAKİ HABER