banner392

S&P den kötü haber

Türk ekonomisine kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan (S&P) kötü haber geldi. S&P, dün akşam piyasaların kapanmasının ardından Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi.

S&P den kötü haber

Türkiye’nin ‘BB+’ olan kredi notunda ise bir değişiklik yapılmadı. Negatif (Eksiye) görünüm, S&P’nin önümüzdeki 12 ay içinde en az üçte bir olasılıkla Türkiye’nin kredi notunu düşürebileceği anlamına geliyor.

S&P açıklamasında, Türkiye ile ilgili 2 risk görüldüğünü belirtildi. Bunlardan ilki dış koşulların sıkılaşmasıyla Türkiye’nin mali ve para politikalarının ekonomiyi sert bir inişe maruz bırakabilme olasılığı. S&P, ikinci riski ise “kurumsal kontrol ve dengeler ile yönetim standartlarının öngörülmeyen bir erozyona uğraması” olarak gösterdi. S&P şu değerlendirmeleri yaptı:

Politika ortamına vurgu
-  “Türk ekonomisinde sert inişe yol açabilecek riskler artıyor.
-  Net dış finansman ihtiyacını karşılayan rezervlerin azalması kredi zayıflığı yaratıyor.
-  Türkiye’nin politika ortamının daha az tahmin edilebilir hale geldiğine inanıyoruz. Bu durum ekonominin direncini ve uzun dönemli büyüme potansiyelini etkileyebilir.
-  Bu nedenle Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notu görünümünü BB+ durağandan BB+ negatife, TL kredi notu görünümünü ise BBB durağandan BBB negatife (Eksi olarak) revize ediyoruz.
-  Yine de, düşük ve büyük bölümü yerel para birimi olan kamu borcu önemli tamponlar yaratıyor.”
S&P, Türkiye için temel senaryoda 2014 ve 2015 yılları için ortalama büyüme projeksiyonunu yüzde 3.4’ten yüzde 2.2’ye indirdi.
Bir diğer kredi değerlendirme kuruluşu olan Moody’s geçen ay, Türkiye’nin notu ve not görünümünün siyasi riskleri yansıttığını belirtmiş, Fitch ise krizin kredi itibarını zayıflatabileceği uyarısında bulunmuştu.
Fitch ve Moody’s Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyede tutarken, S&P’nin notu yatırım seviyesinin bir basamak altında.
 
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 23:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER