banner392

Pamukovalı Zeytin Üreticileri soğuk hava öncesi erken hasada yöneldi.

Pamukova da Zeytin üreticileri hava durumuna göre hasat dönemini erkene aldılar. “Pazartesi gelecek denen” soğuk hava raporlarını dinleyen zeytin yetiştiricileri bir an önce zeytinlerini toplayıp anbarlarına koymak için yarışmaya başladılar.

Pamukovalı Zeytin Üreticileri soğuk hava öncesi erken hasada yöneldi.

 Meteorolojiden yapılan hava tahmin raporları sonrasında haberlerleşme araçları tarafından da gündem olan Son 1 Haftalık Hava durumu tahminlerinde Marmara bölgesininde Hafta başından itibaren soğuk havanın etkili olacağı yer yer kar yağışı beklendiği açıklanırken özellikle zeytin üreticisi tedirgin oldu ve zeytinleri beklemeden daha hızlı bir şekilde toplaya başladı.

Pamkukova bölgesinde son yıllarda Zeytin yetiştiriciliğinin artış göstermesi üzerine zeytini işleme konusunda da kurulan zeytin Yağı Fabrikaları dikkat çekmekte ve vatandaşlarda ürettikleri zeytinleri daha çok zeytin yağına çevirmekteler.

Bugün Pamukova da ilk kurulan zeytin yağı fabrikası olan Işık Zeytinyağı Fabrikasında çok sayıda üretici kendi ürettikleri zeytinlerini yağa dönüştürürken görüntüledik.

ZEYTİN ÜRETİCİSİ FİYATLARDAN ZİYADE ÜRETİM DÜŞÜKLÜĞÜNDEN ŞİKAYETCİ

Son iki yıldır Pamukova ve çevresinde yetiştirilen zeytin üretimi olumsuz hava şartları nedeniyle düşük kapasite ürün alınabiliyor.

Zeytin yetiştiricileri aza bereket diyor. İnşallah önümüzdeki yıl daha verimli yıl olur diye de ümit ediyorlar.

Işık Zeytin Yağı Fabrikasında tamda zeytin hasadı dönemi diye fabrika çalışanları tam hazırlıklı gelmişler. Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışma gece geç saatlere kadar devam edileceği söyleniyor.

Fabrikanın tam kapasite çalışması ile 2 paletli çalışma düzeni içinde 24 saatte 100 ton kapasite ile iş yapılabildiği söyleniyor.

Ancak Pamukova da küçük büyük zeytin üreticisi havaların biraz daha iyi gitmesi ile daha geç mahsul toplama ve daha fazla ürün alınabileceğini bildiği için hava durumuna göre zeytin toplama ritmini de düzenliyor. Yağışların Hafta başında kar yağışına döneceği söylemlerine karşı zeytin yetiştirileri bir an önce zeytinleri toplamaya başlamışlar.

Fabika da zeytinlerin nasıl yağa dönüştürüldüğünü baştan sonra göstermek istedik.

İşte bugünler de Zeytinyağı fabrikasında kg 24 tl den satılan ve piyasada ise 30 tl gibi bir fiyatla satılan insan sağlı açısından kolestrolsüz ve sağlıklı yağ olan zeytinyağı ile ilgili bir iki ilginç rakamı da paylaşmak istiyoruz.

“Zeytin Yağı fabrikasına gelipte taze zeytinyağı yemeden gitmek olmaz diyorlar”

Nasıl Su Değirmenine gelipte Çörek yemeden gidilmediği gibi,  Mekece Işık Zeytin Yağı Fabrikasında makinelerden akan ve dana önceleri dinlenmiş zeytinyağı her gelen misafire çay ile birlikte iktam ediliyor.

Fabrikanın bir bömümünde yapılan istirahat yerinde çayını ve zeytinyağını ekmeğine sürerek yiyenler bir taraftan da sırası gelen yağ gelişlerini takip ediyorlar.

Tüm bu çalışma temposu içide bizde pamukovahaber.com kameraları ile yapılan çalımaları görüntüledik.

Fabrikanın patronunun bugün meğer daha yaşı 16 olan Osman Işık olduğunu öğrendik. Osman Işık babasının bugun Geyve de 2. Bir fabrikanın açılmış törelerine katıldığı için meşkul olması nedeni ile Mekece Işık Zeytin in gecici başkanı olduğunu yarın ise esas patron baba Gürsel Işık in görevi devralacağını öğreniyoruz.

Fabrikadan ayrılırken Pamukovhaber.com olarak 2017-2018 Zeytin Hasatı döneminin Pamukovalı ve Tüm Türrkiye li zeytin üreticilerine hayırlı olasını diyilor ve bol kazançlar temenni ediyoruz.

 


Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2017, 23:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER