banner392

İşte Çiftçimizin hali.

Pamukova Turgutlu köyünde yağmurların kirazı vurması sonucu dibe vuran fiyatlarda aradığını bulamayan Çiftçi kabak ta da beklediğini bulamadı. 40 kuruşa maliyeti olan kabak 25 kuruştan satılıyor.

İşte Çiftçimizin hali.
Köyde önemli miktarda olan kabak üretimi şu anda 25 kuruş ile 30 kuruş arasında satılıyor. Köy halinden günde 50 tona yakın kabak satan köylü fiyatlardan hiç memnun değil. Üreticiler 1 kg kabağın ortalama 40 kuruşa masraf edilerek elde edildiğini söylüyorlar. Köyde 2 bin ton kabak üterimi gerçekleştirildiğini söyleyen köylüler “Ancak kabağın 25 ile 30 kuruştan satılması tamamen zararına satış anlamına gelir” diyorlar.
Bu sene havaların aşırı şekilde yağmasının ilk ürün olan kirazı etkilediğini kirazda aradıklarını bulamadıklarını kabak ta ise yine aynı hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyorlar.1 kg kabak üretimi için 40 kuruş harcandığını söyleyen köylüler Maliyet i ise şöyle açıklıyorlar. “(Tohum + gübre + sulama + tül + işçilik + icar) gibi harcamalar ve üzerine birde sulama için boru maliyeti de eklenirse tamamen zararına kabak satıyoruz. Hiç değilse zararı aza indirmek için çalışıyoruz” diyorlar.
Çiftçinin tamamen unutulduğunu söyleyen vatandaşlar birde Hal Kontrol noktası ile çiftçinin ürününün istediği yerde pazarlanmasının önün geçildiğini söyleyen Turgutlu lu üreticiler “Doğançay’da kurulmuş olan Hal Kontrol Noktasında pazara götürdüğümüz ürünümüz önü kesilerek Sakarya ya gitmesi için zorlanıyor. Hatta çeşitli bahanelerle cezalar kesiliyor ve çiftçi sahipsiz” diyorlar.
Turgutlu köylüleri yine de ümitlerini yitirmediklerini yeni üründen para kazanacakları hayali ile çalışmaya devam ettiklerini söylüyorlar. Kabak tan sonra şeftali, sonra karnıbahar ürünü piyasaya çıkacak.


Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2012, 01:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER