banner392

Pamukova da Kursa Katılan Başarılı Arı Yetiştiricilerine Sertifikaları verildi.

Pamukova Halk Eğitim ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen Arı Yetiştiricilerine yönelik açılan kursta başarılı olan 41 Arı Yetiştiricisi Halk Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törenle sertifikalarını aldılar.

 60 Kursiyerin katıldığı Arı Yetiştiriciliği kursunda teorik ve pratik olarak ders aldılar. İlçe Tarım Müdürlüğünden Kurs hocası Veteriner Hekim Nazmi Yılancı'nın verdiği arıcılık kursuna katılan 60 kursiyerden 41i sertifika almaya hak kazandı. Sertifikaları Pamukova Kaymakam’ı Recai Karal, Sakarya Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör, İlçe Halk Eğitim Müdürü Tahsin Yolcu, İlçe Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Ümit Erol ile Ders veren Veteriner Hekim Nazmi Yılancı verdiler.

Törende konuşan Halk Eğitim Müdürü Tahsin Yolcu

“İlçe Tarım Müdürlüğümüzün de desteğiyle Nazmi Beyin usta öğreticiliği sayesinde kursumuzun hep birlikte başarılı bir şekilde tamamlandığına ben inanıyorum.

Gerek teorik derler işlenirken, gerek uygulama alanlarında kursa katılan kursiyerlerimizle güzel çalışmalar yaptıklarını gördüm. İnşallah bu kurs başarılı olmuştur. Kursiyerlerimize katkı sağlayacağını inanıyorum. Bu konuda Or-Köy ün devletimizinde kredi açtığını duyduk. Biliyoruz. Sizlerde faydalanırsınız. Dahada güzel geliştirirsiniz İnşallah. Sizlerede başarılar diliyorum.” dedi

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör ise,

Nazmi Hocanın derslerini dinlediğini ve çok beğendiğini söyledi.

“Nazmi Bey, çok düzgün ve güzel bilgiler anlattı. Avrupa da ne varsa, Dünya da ne varsa onları da bulmuş toparlamış onlarla ilgili bir çalışma yapmış bunları sizlere aktardı. Çok önemli doğru bilgiler anlattı. Bazı yerlerde böyle kurslar oluyor, katılımlarda olmuyor. Biz onları istemiyoruz. Birlik olarak ta onlara yazı yazıyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğümüze de yazıyoruz. Kursa gelmeden belge alma işi olmaz diyoruz. Sonra biz uğraşıyoruz. Yanlış işlemler yapıyorlar. Düzgün işlemleri olmayınca arıya düzgün bakamıyorlar. Oda zarar oluyor. Milli hasılaya da zararı var. Petekleri yanlış takıyor. Kovanları yanlış yere koyuyor. Bununla ilgili arkadaşımıza da huzurunuzda teşekkür ediyoruz. İlçe Tarım Müdürümüze de, Kaymakamımıza da Teşükkür ediyoruz.” Dedi

“PAMUKOVA SON YILLARDA ARICI CENNETİ HALİNE GELDİ” diyen Mustafa Ör;

“Burada daha önce ilaçlarla ilgili problemler vardı. Ama son yıllarda burası tam tersine döndü başka ilçelerde problemler başladı. Burada tarım müdürümüzün, kaymakamımızın da çalışmasıyla burası artık arıcı cenneti haline geliyor.

Burada bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Birlik olarak maske getirdik. Arıcılığın geliştirilmesi için ana sözleşmemizde olan ara yetiştiricilerimize bizde maske vererek destek olmak istiyoruz. Hayırlı olsun.” dedi.

İlçe Tarım Müdürü; Ziraat Mühendisi Ümit Erol ise

‘İLÇEMİZDE YILDA 10 TON DOLAYINDA BAL ÜRETİYORUZ’

“Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de arıcılık ayrı bir öneme sahiptir. İlçemizde giderek artan bir ivme kazanan arıcılık, gelecekte de ilçe ekonomisine önemli katkılarının olacağı bir gerçektir. Bizler, ilçemizde arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaşmasının sonucu olarak Çiftçilerimizin İyi Tarım Uygulamalarına geçişinde anahtar rol oynayacağı kanaatindeyiz. İlçemizin sahip olduğu iklim yapısı ve florası göz önüne alındığında arıcılık için uygun olup, bilinçli bir zirai mücadele programları ile birçok sorununda önüne geçilecektir. Bal arısı, bitkisel üretimin gerçekleşmesinde ve sürekliliğinde en önemli girdidir. Üründen ürüne, bölgeden bölgeye taşınabilen tek tozlaşma vektörüdür. Arıların popilasyonu ile ürünlere sağladığı yaralardan dolayıAvrupa ülkelerinde çiftçiler arıları tarlalarının kenarına yerleştirilmesi için arıcılara kira bedeli ödemektedir.”diyen Erol;

‘ARICILIK HALA BABADAN OĞULA ÖĞRENİLEN MİRAS MESLEK GİBİ’

“Günümüzde arıcılık hala babadan öğrenilen miras mesleğidir. Teknik anlamda arıcılık yapan işletme çok azdır. Açılan bu tür kurslar sayesinde öğrenilen bilgilerle yapılan arıcılık daha bilinçli ve karlı hale gelecektir.

Bugün Pamukova’da 14 adet Birlik Üyesi arıcımız ve bunun iki katı kadar da birlik üyesi olmayan küçük aile işletmeleri bulunmaktadır. İki İşletme gezginci arıcılık yapmaktadır. İlçemizde 1300 fenni arılı kovan ve Yaklaşık 150 kadar karakovan olmak üzere toplam 1450 kadar kovanımız vardır. İlçemizde Yaklaşık 10 ton kadar bal üretimi yapılmaktadır. 2015 yılında 13 işletmeye 947 kovan üzerinden 9470,00 tl arılı kovan desteği ödenmiştir.” Dedi.




Arı Yetiştiricilerine her türlü destek ve yardım için destek sözü de verdi.

“Yapacağınız her türlü tarımsal faaliyetlerinizde biz sizlerin yayındayız ve her türlü desteği vermeye hazırız, Yeter ki sizler gayret gösterin.” Dedi.

Ve kursa katılan arı yetiştiricilerine başarılar diledi.  

Kursa katılan ve başarılı olan Kursiyerlere arıdan korunma maskeleri verildi. Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından kuru pasta ve çay ikramı da yapıldı. 

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2016, 01:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER