banner392

Depremlere Hazırmıyız?

Van da meydana gelen 7.2 lik büyük depremden sonra yeniden Kuze Adadolu Fayının harekete geçip geçmeyeceği tartışmaları başladı. KAF nın 1999 da Marmara fayının kırılması sonucu meydana gelen felaketin acıları hala sarılmış değil, Sakarya da orta hasarlı çok sayıda bina nın bulunduğu SAÜ ünviresitesi tarafından gündeme getirilmekte.

Depremlere Hazırmıyız?
Peki Pamukova Havazası, İznik Gölü. Gemlik ve Bandırma körfezi boyunca tarihte meydana gelen depremler hakkında bilgi sahibimiyiz?

BURSADA BÜYÜK DEPREM OLACAĞI İDDİASI
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Jeoloji ve Fotogrameteri Mühendisli Afet İzleme ve Araştırma Labaratuarı Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kuroğlu, Bursa’da daha önceden 7.1 büyüklüğünde deprem olduğunu, tekrar böyle bir deprem olma olasılğının buluduğunu söylemesi iddiaların ciddiyetini artırmakta.
Temmuz 2011 de basına duyurdukları Bursa da deprem olacağı iddiaları aynı zamanda
ZKÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuarı'na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Dr. Oğuz Gündoğdu ve Dr. Tomonori Deguchı, Uzay Radar İnterferometri tekniğiyle gerçekleştirdikleri çalışmayla da Bursa Ovası'ndan geçen fay izini belirlemeleri. Gerçekleştirilen çalışmada fayın, Demirtaş bölgesinden Nilüfer ilçesine doğru 23 kilometre boyunca uzandığını belirten Kutoğlu, jeomorfolojik özellikler dikkate alındığında bu fayın, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin Sakarya-Pamukova'dan ayrılan ve Güney Marmara'ya doğru devam eden kolunun devamı olduğunu kaydetti.
Kutoğlu,
 "Çalışma başlattık Bursa ve çevresindeki faylarda herhangi bir hareketlilik var mı? 'Oradaki durum nedir' diye görmek istedik. Yüzey deformasyonları izlemek için, en son teknoloji olan Uzay Radar İnterferometri tekniğine başvurduk. Bu çalışmayı ZKÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuarı'ndan ben ve arkadaşlarım eşliğinde yürüttük.
Bunun sonucunda Bursa Ovası'nda, 2007-2010 yılları arısı radar görüntülerinden değerlendirmeler gerçekleştirdik. Bunun sonucunda enteresan sonuçlarla karşılaştık. Sonuçlara göre, Bursa Ovası'nda bugüne kadar izi sürülememiş fayın varlığını ortaya koyduk. Bu bölgede deformasyon izleri gördük. Bu deformasyon izleri Bursa'nın Demirtaş bölgesinden başlayıp Nilüfer bölgesine kadar 23 kilometre boyunca uzanıyor. Fayın Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin Sakarya-Pamukova'dan ayrılan ve Güney Marmara'ya doğru devam eden kolunun devamı görülüyor. Bu görüntü bölgede aynı zamanda bir sıkışmanın da varlığını gösteriyor. Bunun dışında, İznik kolunun denize daldığı Gemlik bölgesinde de dikkate alınması gereken bir hareketlilik tespit ettik. Bu elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, Marmara Bölgesi'nde deprem dediğimiz zaman deprem sadece Kuzey Anadolu'nun Kuzey kolunda değil, Güney kollarında da meydana gelebilir. Bu sonuçlar bunu gösteriyor. Dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü İznik kolu üzerinde en son deprem 1034 yılında gerçekleşmiş,
bizim ortaya çıkarttığımız fay üzerinde de yine arşivlerde 1855 yılında 7.1 büyüklüğünde deprem gözüküyor. Bu konularla uğraşan herkes bilir, geçmişte böyle büyük depremler olduysa, yine benzer büyüklükte depremler meydana gelebilir. Bu bağlamda sadece İstanbul değil, Bursa'da yaşayan vatandaşlarımızın da, yetkililerin de bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Depremlerin Batı'ya doğru kırılma sistematiği ile ilerlediğini belirten Kutoğlu, "Tetikleme anlamında bir şey söyleyemeyiz. Ama 1999 depreminden sonra daha önceki bilimsel araştırmalar gösterdi ki, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin 1939 yılından başlayarak, Batı'ya doğru kırılma sistematiği söz konusu. O günden bu güne kadar depremler Gölcük'e kadar ulaştı. Bundan sonra Marmara Bölgesi'ndeki faylarda bir kırımla bekleniyor. Bu Kuzey kolunda olabileceği gibi İznik kolu üzerinde veya Bursa'dan geçen bir kol üzerinden gerçekleşebilir." diye konuştu.


PAMUKOVA DAN GEÇEN DEPREM KIRIĞINDAN KİMSE NEDEN BAHSETMİYOR.
Yukardaki haberde dikkat edilirse Bursa uyarılmakta Pamukova-Gemlik hattı üzerinden geçen 23 km lik fayın tamda Pamukova üzerinden geçtiği söylendiği halde bölgesinde meydana getireceği tehlikeden söz edilmemekte. Çünkü Pamukova daha küçük yeleşim birimi olduğundan araştırmacılar sadece Pamukova ve gemlik hattı deyip geçmekteler. Büyük depremler de daha ziyade can kayıplarının büyük yerleşim alanlarında olacağı göz önünde tutularak bu tür araştırmalarda büyük şehir isimleri kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Pamukova fayında olabilecek bir depremle ilgili MTA da 2011 de yaptığı araştırmada Geyve ve İznik üzerinden geçen aynı faydan söz etmekte ve fayın hareketliğine işaret etmektedir.
1999 KAF ın kırılması sonucu Geyve ye kadar gelen KAF ın batı bölgesine uzanan fay kırığı nın da tetiklenmesi sonucu 1999 da Geyve de bazı kamu binaları yıkılmış Adliye binasının çökmesi sonucu binanın altında yargıçlar kalmıştı. Pamukova da ise bazı binalar orta hasarlı duruma düşmüştü, Hastane lojmanları, Askeri lojmanlar ve belediye binası bunlardan bazılarıdır. Pamukova fayı kırılmadığı halde Geyve ye atım gösteren bir fayın kırılması sonucu meydana gelen deprem dalgaları Pamukova da can kaybı meydana getirmemişti.
Deprem uzmanlarının zaman zaman gündeme getirdikleri Pamukova-Gemlik ve Bursa hattındaki 23 km lik hareketli fay yukarıda haberde de anlaşılacağı gibi tarihte önemli büyüklükte depremler üretmiştir.
Deprem in ne zaman olacagı belli olmadığı için gelişmiş toplumlarda her zaman depreme hazırlıklı yerleşim alanları yapılmakta her an olabilecek bir deprem düşüncesi ile birlikte yaşamaya devam edilmektedir.

Pamukovahaber.com
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2011, 00:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER