banner392

Son yağışlar başta Geyve olma üzere ilçelerde maddi hasar ve can kaybı getirdi.

Bir haftadır devam eden yağışlar sonucu Geyve de Karaçay deresi taştı, ilçe sele teslim oldu. Bir vatandaş sele kapıldı.

Son yağışlar başta Geyve olma üzere ilçelerde maddi hasar ve can kaybı getirdi.

Hendek de ise OSB yi basan sel de can kaybı olmazken sanayi sitesi sular altında kaldı. Kocaeli, Sapanca, Akyazı, Pamukova ‘da da etkili yağış yolların bozulmasına, Pamukova da ise Kemaliye yolunda heyelan meydana geldi. Bir süreliğine yol trafiğe kapandı.

 

Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, ilçede yaşanan sel felaketinde sulara kapılan 1 kişinin kaybolduğunu belirterek, "Bu konuda ekiplerimiz tüm gücüyle çalışıyor" dedi.

Şehir merkezinden geçen Karaçay Deresi'nin yoğun yağışlar sonucu debisinin artarak taşması sonucu sel meydana geldi. Şehir merkezindeki bir sağlık ocağının Bodrum katını su basarken, sokaklarda bulunan araçlar metrelerce sürüklendi. İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki otoparkta bulunan araçlar da sular altında kaldı. Yol kenarındaki çoğu ağaç devrilirken, bazı vatandaşlar çocukları kucağında karşıdan karşıya zorlukla geçmeye çalıştı. Felaket sonrası insanlar su basan ev ve iş yerlerini boşaltmaya çalışırken, vatandaşlar kepçe ve traktör yardımıyla bulundukları yerlerden kurtarıldı.

 

Burhaniye köyündeki bir tavuk çiftliğinde ise 3 kişi mahsur kaldı. Mahsur kalanlardan ikisi kurtarılırken, Taner Yaman (22) isimli işçinin suya kapılarak kaybolduğu öğrenildi. Resmi kurumların neredeyse tamamı sular altında kalırken, kurumların önündeki otoparklarda bulunan araçlar kullanılamaz hale geldi.

Açıklama yapan Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, "Büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. İlçe merkezi tamamen sular altında kaldı. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Jandarma ve AFAD tüm imkanlarıyla çalışıyor. Şu anda bir can kaybı yaşanmış değil ancak bir kişinin kayıp olduğu bilgisini aldık. Bu konuda da ekiplerimiz tüm güçleriyle çalışıyorlar" dedi.

 

Sakarya'daki Sağanak yağış il genelinde etkili oldu.

İl genelinde iki gündür etkili olan sağanağın şiddetini arttırması nedeniyle Geyve, Hendek, Akyazı, Sapanca ve Kocaali ilçelerinde su taşkınları meydana geldi

 

Sakarya Kent merkezi ve ilçelerinde dünden beri etkili olan sağanağın şiddetini arttırması nedeniyle Hendek, Akyazı, Sapanca, Kocaali ve Geyveilçelerindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı, mahsur kalan vatandaşlar iş makineleriyle kurtarıldı.

 

Hendek

Evlerinde mahsur kalan çok sayıda kişi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, itfaiye, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin kullandığı paletli iş makineleriyle kurtarıldı.

Kurtarma çalışmaları sırasında D-100 karayolunun İstanbul yönünün kapatılması nedeniyle trafik ekipleri ulaşımı tek şeritten sağladı.

Orman muhafaza ekipleri, D-100 karayolunda ulaşımı aksatmaması amacıyla ormandan gelen su birikintisini kanallar açarak Çöplük Deresi'ne yönlendirdi.

Belediye ekipleri de ağaç parçalarını dere yataklarından temizleme ve tıkalı rögar kapaklarını açma çalışması başlattı.

 

Yaşlı çift, evlerinde mahsur kaldı

62 Evler Mahallesi'nde yaşayan Hikmet ve yatalak eşi Havva İmak, su baskını nedeniyle iki katlı evlerinde mahsur kaldı.

Çevredekiler tarafından kurtarılan Havva İmak, 112 Acil Servis ekiplerince Hendek Devlet Hastanesine kaldırıldı.

 

Akyazı

Etkili olan yağış nedeniyle Karacasu Deresi taştı, karayolundaki bazı mevkilerde toprak kaymaları meydana geldi.

Singapur Evleri'nin önündeki köprü, suyun debisinin artması sonucu kısmen çöktü.

Çevrede önlem alan Akyazı Belediyesi itfaiye ve zabıta ekipleri, su akışına engel olmaması için köprünün kalan kısmını da iş makineleriyle yıktı.

Alaağaç Deresi'nin taşması sonucu da Karaçalılık yolu ulaşıma kapandı.

 

Sapanca

Göl Mahallesi'nden geçen derenin kıyısındaki yazlık sitenin istinat duvarları yıkıldı.

Debisi yükselen dere, sitedeki bir evin giriş bölümü ile yüzme havuzunun alt kısmında oyuklara neden oldu.

 

İlçedeki bir evin bahçe duvarı yerinden ayrıldı, dereden taşınan molozlar,Sapanca Gölü yüzeyinin kahverengine bürünmesine neden oldu.

Ortaköy Mahallesi'nde zemin katları su bastı

 

Kocaali Kaymakamı Ahmet Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede sağanak nedeniyle önemli bir problem yaşanmadığını söyledi.

Melen Çayı üzerinde baraj çalışmaları olduğunu anımsatan Odabaş, "Şu anda bir sıkıntı yok. Melen Çayı üzerinde zaten baraj çalışmaları devam ettiği için orada problem yok. Daha çok Hasanlar Barajı'nın kapaklarının açılması, bir müddet belde merkezinde suların yükselmesine neden oldu. Daha sonra güvenlik tedbirlerini aldık. Şu anda bir sıkıntı yok. Çok şükür, herhangi bir can kaybımız da olmadı" diye konuştu.

 

Ortaköy Mahallesi'ndeki evlerin zemin katlarını su bastığını dile getiren Odabaş, "Evlerin tahliyesi yapıldı, boşaltıldı. Vatandaşlarımızı gece evlerde kalmamaları noktasında uyardık. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Tedbirlerimizi aldık. Jandarma ekiplerimiz oradalar. Vatandaşı uyarmaya devam ediyorlar" ifadesini kullandı.

 

SASKİ, kriz masası oluşturdu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), il genelindeki su taşkınları nedeniyle kriz masası oluşturdu.

 

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağanaktan Sakarya'nın güney bölgesinde, Geyve'den başlamak üzere Çaybaşı Yeniköy, Akyazı ve Hendek'in etkilendiğini söyledi.

Kısa sürede afete dönüşebilecek miktarda yağış düştüğüne dikkati çeken Keleş, şunları kaydetti:

 

"Yağışın başladığı andan itibaren hatta daha öncesinden meteorolojiyle görüşerek gerekli önlemleri aldık. Özellikle bu tür afetlerde ortaya çıkan selin basmış olduğu yerleşimler, özellikle Geyve bölgesi ciddi şekilde etkilendi. Geyve'nin merkezinde 1,5 metreye kadar varan etkilemeler söz konusu. Şu anda Büyükşehir, SASKİ ve ilçe belediye ekiplerimiz formülasyon halinde çalışmalarını sürdürüyor."

 

Metrekareye 100 kilogram yağış düştü

 

Temizlik işlemleri, suyun doğal yollardan ve evlerden tahliyesiyle ilgili çalışma yürütüleceğini anlatan Keleş, Akyazı, Hendek ve Kargalıhanbaba bölgelerinin de taşkından etkilendiğini kaydetti.

 

Keleş, suyun büyük oranda boşaltıldığını vurgulayarak, çalışmaların 2 güne kadar tamamlanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

 

Vatandaşlardan tedirgin olmamalarını isteyen Keleş, şöyle devam etti:

"Bölgemizde dünden beri devam eden fakat bugün şiddetini arttıran yağmur, mevsim normallerinin üstünde. Meteorolojiden aldığımız verilere göre metrekareye 100 kilograma varan yağış söz konusu. Yoğun şekilde çalışıyoruz, çalışmalarımız gece boyunca devam edecek. Şu anda sahada 150-200'e yakın iş makinemiz var. Bütün sahada 400-500 personelimiz var."dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2014, 00:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER