banner392

Pamukova da toplu arı ölümleri arıcıları endişelendiriyor.

Pamukova da bilinçsizce atılan ilaç ve ot zehirleri toplu arı ölümleri getirdi. Arıcılar yetkililere acil yardım çağrısında bulundular. Bilinçsizce atılan ot zehirleri ve zirai ilaçlamalar yüzlerce kovan arının geleceğini tehdit ediyor.

Pamukova da toplu arı ölümleri arıcıları endişelendiriyor.

Pazartesi gününden beri Karapınar köyünde bulunan 200 dolayında arı kovanında aşırı şekilde arı ölümleri oldu ve hala ölümler devem ediyor.

 

Karapınar köyünde 50 kovan arası bulunan emekli öğretmen Alaeddin Kayan arılarını her gün yakından takip ettiğini ancak üç günden beri kovanların önünde çok sayıda arı ölüsünü gördükten sonra durumu yetkililere ilettiğini söyleyerek. Hala arılarının kimlerin attığı ilaç veya zehirden etkilenerek öldüğünü öğrenemediğini söyledi.

 

İlçe tarım yetkililerine durumu bildirdiğini de söyleyen Alaeddin Kayan belediye yetkililerini de arayarak durumu öğrenmeye çalıştı. Ancak belediye de yapılan bir anonsta 22-23 Mayıs tarihlerinde Bilecik 12. Yol Bakım Müdürlüğü nün yol kenarlarına zehirli ot atacağından vatandaşların o günlerde hayvanlarını bu alanlardan uzak tutmaları gerektiği konusunda anons geçildiğini duyduğunu söyledi.

 

Pamukova da 700 kovan arı yetiştirildiğini söyleyen Alaeddin Kayan arıcıların arılarını hayvanlar gibi bir bölgeye götürmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

 

Arıcıların bilinçsiz zirai ilaç kullanımı ile, yol kenarlarındaki otların yok edilmesi için atılan zehirlerin doğrudan arıları etkilediğini de söyleyen. Alaeddin Kayan;

 

“Yetkililere ve ilgililere sesleniyorum. Lütfen tam da çiçek dönemi olan şu günlerde arılar çiçeklerden bal topluyor. O çiçeklerde zehir olup olmadığını bilmeden çiçeklere konan ve çiçeklerden bal alan arılar aynı zamanda çiftçimiz için yararlı toz taşıma işini de yapıyorlar. Meyve ve sebzelerin meyve verimini artırma da katkıda bulunuyorlar. Yetkili ve ilgililere sesleniyorum. Çiçek dönemde lütfen ilaç atmayın, aksi takdir de çok sayıda arı ölümü gerçekleşecek. Çiçek dönemi takriben 20 gün sonra bitecek. Eğer ilaç ve zehir atacaksanız 20 gün sonra atın. Birde arıya zarar vermeyecek bilinçli ilaç kullanın” dedi. 

İŞTE ARICILAR ADINA KONUŞAN ALAEDDİN KAYAN IN KONUŞMASI

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 23:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER