banner392

Geyve Akıncı Mahalle Sakinleri, O Taş Ocağını yakınlarında istemiyorlar.

Geyve boğazı Akıncı Köyü yakınlarında Taş Ocağında yeniden dinamit hazırlıklarının yapılması köylüleri endişelendirmeye başladı. Daha önce de bu tür hazırlıklardan sonra taş çıkarmak için patlatılan dinamit sonrasında felaket olmuştu. Göçük altında kalan 1 işçi hayatını kaybetmişti.

 5 Ağustos 2013 tarihinde kurban bayramı öncesi ocakta yapılan dinamit patlatması sonucu 1 işçi hayatını hayatını kaybetmiş, başka 1 işçi ise yaralanmıştı.
 
Bugünler de aynı ocakta aynı yerde yapılan dinamit döşeme çalışmaları başlatıldı. Köylüler ise bu çalışmaları yüksekten kayda alarak önceki yıldaki gibi felaket ten korkuyorlar.
 
Yıllardır bölgede doğal yapıyı korumak için çoluk çocuk demeden caba harcayan Akıncı köyü erkekleri kadınları ve gençleri köyde sıra ile nöbet tutarak ocakta yapılan dinamit döşeme çalışmalarını dikkatle takip ediyorlar.
 
Bir yıl önce aynı ocakta tonlarca ağırlıkta dinamit döşeyen ocak çalışmalarını kayda alan, Akıncı Köyü Vadilerini ve Şelalelerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Emekli Polis memuru ve aynı zamanda Bomba uzmanı olan Kamuran Tan “ Daha önce taş ocağında meydana gelen kaza öncesi duyumlar ve çalışmalar yapılmakta. Korkarız ki 5 Ağustos 2013 tarihinde meydana gelen patlama sonrası acı olayı yaşamayız.
 
“Yetkilileri uyarıyoruz. Geyve Boğazı Akıncı köyü yakınında taş ocağında yapılan dinamit patlatma ön hazırlıkları denetlensin. Ocağın en üst kısmında Tedaş’a ait yüksek gerilim hattı altında yapılan dinamit döşenmesi çalışması bizleri endişelendiriyor. 5 Ağustos tarihinde de yapılan patlatma da 1 işçi ölmüş 1 işçi yaralanmıştı. Ancak ocak şehirlerarası D-650 karayoluna yakın olduğu için tehlike arz etmektedir.”dedi.
 
2008 yılından beri Akıncı köyü sakinleri dernek yöneticileri ile birlikte bölgede doğal yapıya zarar veren Taş Ocakları işletmelerine karşı, sürekli mücadele ediyorlar. Bu tür ocakların bölgede işletilmesine karşı olduklarını söylüyorlar. Ancak şimdiye kadar kesin bir şekilde buralarda ocak açılmasının önüne geçebilmiş değiller.


 
AKINCI MAHALLE SAKİNLERİ BU BÖLGEDE OCAKLARIN DURDURULMASI İÇİN HER YOLU DENİYORLAR.
 
Bu hafta da Akıncılar köyüne hafta sonu İstanbul Trek 5000 kulübü üyesi 20 sporcu, Akıncı Köyü Şelalelerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamuran Tan refakatinde Geyve  Boğazında yürüyüş gerçekleştirdi
 
Ayrıca Kamuran Tan’ın evinde misafirlere görüntü şekilde bilgilendirme yaptı. Köy kadınları, gençler ve çoluk çocuk demeden verilen o görüntülerden etkilenen misafirler doğal çevreyi korumak için mücadele eden köylülere destek sözü verdiler.
 
İstanbul dan gelen Güven Yüksek; Normal iş hayatı sonunda hafta sonları doğa yürüyüşlerine katılıyorum. Amacım şehirde yaşayabilmek için doğaldan enerji almak. Bunun koşullarından bir tanesi de doğada bulunmak, Bu Amaçla da Beşiktaş deresi olarak bilinen sarp vadisi, Geyve vadisi boğazının olduğu yere geldik.” Diyen Güven yüksel,
Buraya daha önce de geldiğini söyledi ve Bölgede Taş Ocakları ile ilgili sıkıntıyı çok iyi bildiğini söyledi.
“Vadi içersideki güzel bir doğa ölçüsü var, Çok eski 400-500 yıllık çınar ağaçları var. Onları görmeye geldik. 9 katlı Beşiktaş şelalesi var onu görmeye geldik. Ihlamur dokusu var, içerde defne ağaçlarını, kızılcık ağaçlarını, meşe ağaçlarını görüp keyifli yürüyüş yapmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile taş ocağını bir kez daha görüp çevreye verdiği zararı gözlerimizle görmek istiyoruz. Bu konuda mümkün olduğu kadar çevremizdeki insanları bilinçlendirmeye çalışacağız.”dedi.
İstanbul Şişliden bölgeye ilk geldiğini söyleyen bir bayan, taş ocaklarının verdiği zarara karşı mücadele eden köylülere desteklerini sosyal medya aracılığı ile yapacaklarını söyledi.
 
Başka bir bayan Taş Ocaklarının kullanılmasına değil yanlış kullanılmasına talan şeklinde kullanılmasına karşı olduklarını söyledi.
 
Beşiktaş deresine ilk geldiklerini söyleyen diğer Trekingciler de doğanın korunması üzerinde durdular ve Akıncı mahallesi sakinlerine destek sözü verdiler.
 
Sakarya Kültür ve Doğal Kaynakkları Koruma Derneği kurucu başkanı Fehmi Dumanında katıldığı günde Duman da şunları söyledi:
 
“Bu gün Bölgede  yaptığımız  tespitlerde  Büyük  felaketin  yaşandığına  şahitlik ettik. Geyve  Boğazındaki  Taş Ocakları   Çevresi Yaban Hayatı Mezarlığı durumunda. Kaplumbağlar, Salyongozlar, Yılanlar,  Ayılar, Domuzlar, Guguk Kuşları, Kertenkeleler, Bülbüller, Kargalar, İncir kuşları  telef  olmuş. Yörenin abidesi  Ihlamur ağaçları  yağmalanmış. Bu felaketin Sorumluları belli. Özellikle  Taş Ocaklarına  Ruhsat veren  ve  Denetlemesi gereken  birimler  bu yaban hayatı  yok  ettiklerine  göre  kendileri de  yok  olacaktır.”dedi
 
 
Daha sonra Akıncı köyü yükseklerine kadar çıkan ve Kamuran Tan’ın refakatinde  sıra halinde patika yollardan taş ocaklarının olduğu bölgeye doğru yürüyüşe geçen Trek 5000 kulübü üyeleri. Kaktüs bitkilerinin olduğu bölgeden de geçerek yürüyüş programlarını gerçekleştirdiler ve akşam saatlerinde bölgeden ayrıldılar. 

DERNEK BAŞKANI KAMURAN TAN 2008 DEN BERİ MÜCADELE ETTİKLERİ OCAK İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ. (altaki virdeodan izleyebilirsiniz)

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2014, 20:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER