banner392

Bu defa Balkanlar’dan geliyor. 3 gün aralıksız devam edecek

Meteoroloji'den İstanbul için yoğun kar yağışı ve soğuk hava uyarısı: Kuvvetli yağmur ve sağanak şeklindeki yağışın, saat 16.00 civarında İstanbul'un batısında Çatalca Silivri hattında karla karışık yağmur ve kar şekline döneceği saat 20.00'ye kadar il geneline yayılarak yoğun kar olarak gece boyu ve Cumartesi günü devam edeceği ve 20 cm üzerinde kar örtüsü bırakacağı bekleniyor.

Bu defa Balkanlar’dan geliyor. 3 gün aralıksız devam edecek
 -30 dereceleri gören Erzurum ve Ardahan’da kutuplardan daha soğuk günler yaşanıyor. Uzmanlar, “Kuzey Kutbu’nun ısınması, soğuk hava tabakasının güneye kaymasına neden oluyor. Kuzey Kutbu soğumazsa donacağız” dedi. Meteoroloji uzmanları, özellikle bölgemizde yaşanan aşırı soğukların nedeninin, Kuzey Kutbu’nun yeterince soğuk olmamasından kaynaklandığını söyledi.

36 SAAT ARALIKSIZ YAĞACAK

Kuzey Kutbu’nun ısınmasının, bazı bölgelerden soğuk havanın güneye doğru kaymasına neden olduğunu belirten uzmanlar, soğuk hava tabakasının daha da soğuğa neden olacağı görüşünde.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi iklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Kuzey Kutbu ne kadar ısınırsa, kutbu çevreleyen ve soğuk havayı kutupta tutan hava akımı (polar jetstream) zayıflar.
Bu akımın zayıflaması bazı bölgelerden soğuk havanın bölgesel olarak güneye doğru kaymasına neden olabilir. Son 1 aydır kutuptan bölgemize doğru sarkan bir soğuk hava tabakası bulunuyor. Bu soğuk hava tabakasının önümüzdeki günlerde daha da soğuması bekleniyor.

Kuzey Kutbu 0 derece seviyesinde olduğunda 
Kars -20 dereceye düşebiliyor. Geçtiğimiz senelerde benzer bir olguyu ABD’nin doğu kıyıları da yaşamıştı. Şimdi de sıra bize geldi. Kuzey Kutbu soğumazsa bizim bulunduğumuz enlemlerdeki bölgeler sıklıkla soğuk hava akımları görebilir.”

‘ISINMA HIZLANIYOR’

İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Dünyanın ısısının değişmesi, Kuzey Kutbu’ndaki ısınmaya bağlı olarak hızlandı. Bizim için en önemli şey Kuzey Kutbu’nda yaşanan  ergime.
Buzulların ergimesi sonrasında dünyanın ısınması hızlanıyor; bu her geçen gün artacak. Önümüzdeki yıllarda 1 derecelik sıcaklık artışı 15 yılda bir hatta daha hızlı yükselmeye başlayacak. Esas tehlike bu. 2030’a kadar dünya bir derece daha ısınacak” dedi.
Balkanlar’dan gelmesi beklenen ve bu geceden itibaren İstanbul’u da etkisi altına alacak kar yağışının 36 saat aralıksız süreceği bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Genel Müdürü Ahmet Uçar’ın verdiği bilgiye göre, ilk 36 saat kesintisiz yağması beklenen kar yağışı, pazar gününe kadar aralıklarla devam edecekKar kalınlığının pazar gününe kadar İstanbul genelinde 15-20 santimetreye çıkması bekleniyor. Yüksek yerlerde kar kalınlığının 50 santimetreye kadar çıkabileceği belirtildi. Yağışın süreceği çarşamba gününe kadar kentte gece en düşük sıcaklıklar -3/-2, gündüz en yüksek sıcaklıklar ise -1/0 derece dolayında olacak.

AHL’DE KAR ÖNLEMİ

İstanbul’da etkili olması beklenen fırtına ve kar yağışı nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda da önlemler alındı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, seferlerin yüzde 30 oranında azaltılması kararı aldı.

WHATSAPP İHBAR HATTI

İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kış koşullarında olumsuzluklara karşı vatandaşların işbirliğiyle sorunları çözmek için WhatsApp ihbar hattı kurdu. Vatandaşlar Alo 153 Beyaz Masa numarasının yanı sıra artık (0 552 153 00 34) WhatsApp ihbar hattı üzerinden de müracaatta bulunabilecek.

KAYIKLA HASAT

Mersin’de 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketiyle sular altına gömülen tarım arazilerinde çiftçiler seralarına tekne ve kayıklarla ulaşabiliyor.

HABERTÜRK

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2017, 11:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER