banner392

Biosun Katı Atık tesislerinde kapasite arttırma talebine vatandaşlar tepki gösterdi.

Sakarya Pamukova ilçesinde 4 yıl önce Pamukova Belediye başkanı ve meclis üyelerinin onayları sonucu kurulan Biosun (Katı Atık Fabrikası’nın) Katı Atık Yönetimi Entegre Tesisi Kapasite Artışına gitmek için ÇED Başvurusu toplantısında köy kadınları beklenmedik şekilde tepki gösterdiler

Biosun Katı Atık tesislerinde kapasite arttırma talebine vatandaşlar tepki gösterdi.

Karapınar da kahvede yapılan toplantıda fabrika yetkililerinin ÇED le ilgili sunumlarına bile sabır gösteremeyen kadınlar fabrikanın kurulduğu günden beri yaşadıkları çevreyi olumsuz şekilde etkilediğini dile getirdiler.

Köy kahvesinde bir gün önceden yapılacak toplantı ile ilgili bilgi alan köylüler toplantıya beklenmedik şekilde büyük ilgi gösterdiler.

Fabrika yetkilileri ise köyde yapılacak toplantı ile ilgili ön hazırlık yapmışlardı. Toplantıya katılacaklar için pasta börek gibi ikram hazırlıkları da yapılmıştı.

Saat 14.00 de başlayan toplantıya Sakarya Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, Pamukova belediyesinden ise başkan tarafından görevlendirilen görevliler katılırken, fabrikadan ise konuşmacı düzeyinde görevliler katılmışlardı.

Toplantının güvenliğinin ise Jandarma tarafından sağlandığı toplantı fabrika yetkililerinin beklendiği şekilde geçmedi. Toplantıyı yöneten daha çok İl Çevre Müdürlüğü yöneticileri oldu. Daha başta gergin başlayan toplantı sırası değişti. Fabrika yetkililerinin gerçek gündem olan fabrikanın kapasite artırımı için yaptıkları projeyi bile anlatmaya zamanları olmadı.

Daha çok vatandaşların tepkileri dinlendi. Çevre müdürlüğü görevlileri sabırla konuşmacıları dinlediler, onların istek ve dileklerini not aldılar.

Erkeklerden daha etkili konuşanlar kadınlar oldu. Kadınlar zaman zaman ses tonlarını yükselttiler, hatta fabrikanın sağlıklarını nasıl etkilediğini duygu dolu cümlelerle anlattılar. Yer yer göz yaşları bile döktüler.

Fabrikaya evi en yakın olanlardan olan  biride teren yolları emeklisi Mustafa Sarıolğu’nun 80 yaşındaki eşe oldu. Aysel Sarıoğlu “Benim kapımın önünden her gün 10 dakikada bir arabaları geçiyor. Atık suları benim kapımın önünden akitiyorlar. Onlar çok kötü kokuyor. Kapımın önünde bakteri tankı patladı. Bana 80 yaşındasın utanmıyor musun, dediler. Ben 80 yaşında değilim 100 yaşındayım.dedim. Onlara yazıklar olsun. Biz artık yaşamak istemiyoruz.”dedi.

Eşi Mustafa Sarıoğlu ise çaresizi kaldıklarını söyledi.

Fabrikada bir süre çalışan ve işten çıkan Emre Gider ise fabrikada olan bitenleri uzun uzun anlattı. “Bu fabrikada iş güvenliği ve iş sağlığı yok” dedi.

Gençler arasından çıkarak konuşan Burak Gider ise toplantının gaz alma toplantısı oluğunu söyledi toplantı sonunda bir sonuç çıkmayacağını iddia etti.

Yine bölgeye yakın oturan CHP eski ilçe başkanlarından Nail Türkmengil çok çarpıcı iddialarda bulundu. Pamukova da kurulan fabrika için yeterli çöp olmadığını söyleyen Türkmengil. “Fabrika kurulurken biogaz üreteceğini söylediler. Ancak şimdi görüyoruz ki yeni yapacakları yere doğalgaz çekmeye başladılar. Hani kendi enerjinizi üretecektiniz. Üretemezsizin çünkü yeterli ham madde yok. Onun yerine hazır enerji ile iş yapmaya kalkıyorsunuz. Oda taşıma su ile değirmen dönmeyecektir göreceksiniz”dedi.

Toplantının son bölümlerinde İl Çevre müdürlüğü yetkilileri fabrika yetkililerine değişik önerilerde bulundular. Yapılan CED proje raporlarında çelişkiler olduğunu gösterdiler. Kapasite artırımına giderken projede üretim de çok fazla artış rakamları olduğunu gösteren yetkili. Projenin bazı bölümlerinin iyi incelenerek yazılması gerektiğini ima ettiler.

Çevre temizliği ve kapalı atık depolarının daha düzenli olması gerektiği üzerinde de önerilerden sonra fabrika yetkililerine de söz verildi.

Fabrikadan üst düzey yetkili neden gelmedi hani genel müdür, hanı fabrika sahiplerinden biri diye soran vatandaşlara karşı kendi hataları ve eksikleri için de özür dilediler.

www.pamukovahaber.com 

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2018, 15:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
seyit gvn
seyit gvn - 9 yıl Önce

pamukova belediye başkanı keser in cebi doluyor köylü kanser verem olmuş umrundamı aksine belediye cöplüne gidin bakın kimyasal pakmaya filutorey camuru gibi kimyasal atıklar belediye cöplüne üstü gaların topragıgla gömülüyor keser beledeye başkanı h tarafında ve biosun un herşeyine müdahale ediyor sendika gelecek istifa etneyenleri sendikadan cıkarın iş ten işci ler 1000 tl maaşla calışıyor sendika gelirse 1500 tl maaş l olacak baktarunin mikribun icinde calışan arkadaşlarımızın bayram ikramiyesi yakacak kırtasiye yardımı olacak cevat kese sendikaya bile gelmemesi ucin müdahale ediyor sendikadan istifa edin diye calışankarı tehdid ediyor calışan işcilerun maaşına gözdiken bekediye başkanı ve mustafa patlak bey cöp arabalarını konturol etmedi gibi yollara cöp suyu döktürüyor emrah corbacı da görü yor bişey demiyor karapınar halkı malesef kötü kokulara maruz kalıyor

Mustafa Kamiloğlu
Mustafa Kamiloğlu - 9 yıl Önce

duyarlılığınız için teşekkür ederim. birlik olunsa bu problemler çözülür.

yabancı
yabancı - 9 yıl Önce

bu kokudan ve ilçe içersindeki tozdan .siyasiler özellikle belediye başkanı sorumludur.duyduğumuz kadarı ile ilçede oturmadığı için umursamazmış..idare mhkemesine dava açarken isim göstersin karapınar halkı .belediye başkanı koku ve tozu yutturuyor diye.

Bekir cam
Bekir cam - 9 yıl Önce

Biz pamukovali yatirimcilara tarim arazisinde yapilasma(fabrika,atolye )yasak oluyor bizi baska illere yonlendiriyorlar adamlar koyumuzde meyve bahcelerini yok ediyor
baska yermi yoktu sormak lazim

aşık veysel
aşık veysel - 9 yıl Önce

karapınarlı hemşerilerim, çed raporu için sakarya bölge idare mahkemesinde iptal davası açın, bilirkişi heyetine koku ve yanan çöplük için tesbit yaptırın... hem çed raporu iptal olur. hem de elinizde bilirkişi raporu olur. firma ve çevre bakanlığı yetkililerinin cici sözlerine inanmayın. bilirkişi raporunu üniversiteden profesörler verecek. davayı bireysel açabileceğiniz gibi, muhtarlık açsın, etkilenen kişiler ise müdahil olsun. biosun kokmasın, çöplük yanmasın...

serpil ün
serpil ün - 9 yıl Önce

buraya bu fabrikanın kim kurulmasına sebep olduysa allah bildiği gibi yapsın.gelsin çöp kokulu yerde kendi otursun.kendi cepleri para dolacak diye biz kanseri olalım hastalık mı kapalım sineklerden sivrisineklerden.gerekirse cumhurbaşkanına kadar gideceğim fabrikanın kapanması için.

SIRADAKİ HABER