banner392

Taşdeviren HES(AP) Sordu

MHP Milletvekili adayı Gökhan Taşdeviren İl Başkanlığı'nın düzenlediği Arifiye-Erenler-Serdivan muhtarları ile buluşma programında esti, gürledi. Ermeni meselesi ve sözde soykırım iddiaları hakkında hükümete yüklenen Taşdeviren yerel konulara geldiğinde Sakarya nehri üzerindeki HES için hesap sordu.

Taşdeviren HES(AP) Sordu

‘ZEKİ TOÇOĞLU HES'İN AMORTİSMAN SÜRESİNİ AÇIKLASIN’

Sakarya nehri üzerine kurulu HES'in ekonomik ömrü boyunca maliyetlerinin amorti edilmesinin güç olduğunu kaydeden Taşdeviren HES(AP) sordu.

 

Alt yapı ve inşaat maliyetleri ile işletme maliyetleri açısından bir fizibilite açıklaması beklediklerini kaydeden Taşdeviren şu soruları sordu:

1- İnşaat ve alt yapı maliyetleri kaç milyon TL'dir? Haber kaynaklarına göre 70 Milyon, 40 Milyon ve 20 Milyon TL gibi afaki rakamlar konuşulmaktadır.

2- İşletme maliyetleri yıllık kaç TL'dir?

3- Müşteriye 20 yıl boyunca elektrik hangi fiyattan satılacaktır?

4- Amortisman süresi ve karlılık hesabı ile gelir-gider tablosunun vatandaşa şeffaf bir şekilde sunulması demokratik bir hak değil midir?

5- Arada aracı var mıdır? Yani elektriği alan kimdir, o alan kurum müşteriye yani bize satarken kaç TL kar etmektedir?

6- Yine haber kaynaklarına göre yılda 40 Milyon Kilowat-saat enerji üreteceği ilan olunan HES kurulduğundan bu yana yılda veya ayda kaç Kilowat-saat enerji üretebilmiştir? Kapasitesinin yüzde kaçını kullanabilmektedir?

 

AMORTİSMAN SÜRESİ KAÇ YIL?

İşletme maliyetlerinin ortaya çıkan çöplük ve pislik yığınları nedeniyle artmış olacağını kaydeden Taşdeviren HES'in amortisman süresini sordu. Yukarıdan su düşürme esasına göre bile kendisini 40 yılda amorti eden HES'lere göre bir kıyaslama istediğini belirten Taşdeviren özellikle HES işletmesinin enerjiyi kime kaç TL'den sattığının en kritik soru olduğunu vurguladı.

 

KAMUOYU YANIT BEKLİYOR

Kendisinin de Yüksek Mühendis olduğunu vurgulayan Taşdeviren "Vatandaşa HES yaptık diye böbürlenmek yerine işin hesabını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşın. Aksi takdirde bu hesabı veremeyeceğinizi düşünürüz. Hesapları, fizibilite raporlarını ve gerçekleşen üretim ve kazançlar ile gelir-gider tablolarını acilen kamuoyuna sunmanızı istiyoruz" şeklinde konuştu. 


Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2015, 21:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER