banner392

AKP nin en tepelerine yeniden gelen o ismin bilinmeyenleri

Yeni MKYK'da dikkat çeken isimlerden biri de, 2008 yılında Kılıçdaroğlu'nun "yolsuzluk" iddialarıyla gündeme gelen ve ardından istifa etmek zorunda kalan Şaban Dişli oldu.

AKP nin en tepelerine yeniden gelen o ismin bilinmeyenleri

AKP'nin yeni MKYK'sında, "yolsuzluk" iddiaları sonrası 2008 yılında istifa etmek zorunda kalan Sakarya Milletvekili Şaban Dişli de yer aldı.

AKP'de genel başkan ile birlikte partinin 50 kişilik MKYK listesi de değişti. Faruk Çelik, Cemil Çiçek, Ömer Çelik, Mehmet Özhaseki, Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu ve Ayhan Sefer Üstün gibi partinin ağır topları yeni yönetimde yer almazken, dikkat çekici bazı isimler de yeni MKYK'da yerini aldı.

Yeni MKYK'da dikkat çeken isimlerden biri de, 2008 yılında Kılıçdaroğlu'nun "yolsuzluk"iddialarıyla gündeme gelen ve ardından istifa etmek zorunda kalan Şaban Dişli oldu.

1 MİLYON DOLARLIK SUÇLAMA

2008 yılında, o dönemde CHP Grup Başkanvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantısında, Şaban Dişli’yi, "Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle" suçlamıştı. Kılıçdaroğlu, "Akademi Ofset A.Ş ile Şaban Dişli arasında imzalandığı ileri sürülen rüşvet belgesini" gazetecilere dağıtmış ve Dişli’nin istifa etmesini istemişti.

"Silivri'deki parsellerin satışı ile ilgili kredi sağlanması ve imar değişikliklerinin yapılması karşılığında alınacak 1 milyon ABD dolarına ilişkin bir protokol bulunduğunu" açıkladıklarınıanımsatan Kılıçdaroğlu, "Şu ana kadar bu protokol hiç kimse tarafından yalanlanmamıştır. Ben şimdi Sayın Dişli'ye açıkça soruyorum bu protokol açıkça para karşılığı iş takibi protokolü değil midir? Parlamenterlerin para karşılığında iş takibi yapması hangi yasal ve ahlaki kurala uygundur?" demişti.

İddialara bir basın toplantısıyla yanıt veren Dişli, söz konusu para karşılığında iş takip belgesinin, 'hukuki bir formatta hazırlandığını' belirterek, 'basında yer alan başlıksız belge, eski ortağıma kredi temininde yardımcı olduğumu gösteren bir belgedir' demişti.

Bu iddiaya da yanıt veren Kılıçdaroğlu "Sayın Dişli çok güzel diyor da söz konusu belgede böyle bir şey yok. Sayın Dişli, Mehmet Karasu'yu çok sevmiş olabilirsiniz, geçmişe dayalı sıkı dostluklarınız olabilir, ticari ilişkileriniz olabilir. Mehmet Karasu'ya 1 milyon, 2 milyon hatta 10 milyon dolar da vermiş olabilirsiniz ama verdiğinizi söylediğiniz 1 milyon doları niçin Silivri'deki arsaların imar değişikliği ile ilişkilendirdiniz? Sayın Dişli, mademki söylediğiniz gibi 1 milyon ABD dolarını Akademi Ofset A.Ş lehine bloke ettiniz, bu blokajla ilgili banka dekontunu neden kamuoyuna açıklamıyorsunuz? Sayın Dişli diyor ki 'benim konuyla hiçbir ilgimin olmadığını resmi yetkililer açıkladı'. Resmi ve gayriresmi yetkililer açıkladı da 31 Ağustos 2006 tarihli protokolde sizin Silivri'deki arsalarla bağlantılı olduğunuz, 1 milyon ABD doları karşılığında iş takibi yaptığınız, sizin kendi imzanızla kanıtlanmış durumda. Bu durumda başka yetkiliye gerek var mı?" demişti.

Bir süre devam eden polemiğin ardından iddialara cevap vermekte zorlanan Dişli, 2 Eylül 2008'de AKP'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu’ndaki (MYK) görevlerinden istifa etmişti.

2015'TE "KOVUŞTURMAYA YER YOK" KARARI

İddialar sonrası Kılıçdaroğlu'nun yaptığı suç duyurusu üzerine, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Dişli'nin milletvekili olması nedeniyle, TBMM Başkanlığı'na gönderilen soruşturma dosyası, tam 8 yıl boyunca rafta bekletildi.

AK Parti'deki "üç dönem" kuralı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Dişli'nin dokunulmazlığının kalkması üzerine, söz konusu savcılık soruşturma dosyasını yeniden ele aldı. Yargı ile ilgili ciddi skandalların yaşandığı yakın döneme denk gelen incelemede savcılık"kovuşturma yapılmasına yer olmadığı"na karar verdi.

Dişli, siyasete bir dönem ara verdikten sonra, 1 Kasım 2015 seçimlerinde Sakarya'dan aday olarak yeniden milletvekili olmuştu.

ABD'YE BİLGİ AKTARAN İSİMLERDEN BİRİYDİ

Odatv genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun kaleme aldığı “Sızıntı. WikiLeaks Belgelerinde Ünlü Türkler'' isimli kitabında, Şaban Dişli'nin de ismi geçiyordu.

ABD elçiliklerinin, bulundukları ülkeyle ilgili olarak Washington’a geçtiği gizli bilgi, belge ve raporlardan oluşan Wikileaks sızıntılarında, Türkiye’den geçilen binlerce gizli belge de yer alıyordu.

Söz konusu belgelerde Şaban Dişli'nin de ABD'lilere bilgi verdiği ortaya çıkmıştı. Dişli'den alınan bilgi Washington'a şöyle aktarılmıştı:

2005 tarihli belge: "Nimet Çubukçu, bakan olma isteğini aylar önce bize bildirmişti... AKP genel başkan yardımcısı Şaban Dişli’nin bize aktardığına göre, Çubukçu’nun söz konusu göreve getirilmesinde Emine Erdoğan ile yakınlığı ciddi rol oynamış...''

Odatv.com 
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 22:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER