banner392

Akçay Barajı Çalışmaları Başlıyor.

Sapanca Gölüne kaynak sağlamak için Pamukova’nın kuzey bölgesinde (Eskiyayla, Kazimiye köyleri ) sınırları içinde kalan Akçay Deresi üzerine kurulacak tatlı su barajı çalışmalarına Perşembe günü start veriliyor.

Akçay Barajı Çalışmaları Başlıyor.

10 Nisan Perşembe günü AKM de gerçekleştirilecek yer teslim töreniyle Akçay Barajı’nın ihalesini alan firmaya teslimi yapılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu “Akçay Barajıyla Sakarya’nın su geleceği garanti alıntına alınacak” dedi.

BARAJ HAVZASI İÇİNDE KALAN YERLERDE KESİNLİKLE YERLEŞİM OLMAYACAK.

1960 yılında kurulan ADASU (Adapazarı ve Köylerine Su Götürme Birliğinin) Sakarya Büyükşehir’e SASKİ ye devredilmesi ile başlayan Akçay Tatlı Su Barajı projesinin onayından sonra

Akçay Barajı ile ilgili ÇET raporu nu yapan Selin İnşat ın çalışmaları sonucunda tespit edilen Baraj alanı içinde kalacak (Eskiyayla, Kazimiye köyleri sınırları içinde kalacak) baraja kaynak sağlayan derelere yakın yerlerde, baraj bittikten sonra baraja akacak kar sularının geçtiği alanlarda hiçbir şekilde yerleşim alanı yapılamayacak. Yapılmış olanlar varsa alandan kaldırılacak.

Akçay Barajını tamamen insansız bir havzada inşa edeceklerini söyleyen Başkan Zeki Toçoğlu, "Akçay Barajı insani yerleşimin olmadığı Geyve-Pamukova Eskiyayla Havzasında inşa edilecek. Yerleşimin olmaması sayesinde Akçay Barajı çevresel tehlikelere karşı sıfır risk taşıyacak.” diyen başkan

HES DE KURULACAK

“Yılda 40 milyon metreküp su potansiyeli taşıyacak baraj; Akçay, İkramiye Dereleri ve kar sularından beslenecek.” diyen Toçoğlu: İshale hatları üzerine HES (Hidro Elektrik Santrali) kurulacağını da şu sözleri ile ima etti.

 “Akçay Barajı, alternatif kaynak projesi olmanın yanı sıra önemli bir enerji projesi. Akçay Barajından suyu kendi hareketiyle isale edeceğimiz için önemli oranda enerji tasarrufu sağlanacak. Ayrıca, isale hatları üzerine enerji türbinleri yerleştirilerek elektrik üretilecek" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 00:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER