banner392

Şemsi Bayraktar Kuraklık riskine dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptıkları noktasal analizlerde, 2018 yılında kuraklık riskinin aratacağını tahmin ettiklerini söyledi. “Çiftçilerin tarımsal faaliyetten kopmaması için gerekli önlemler alınmalı, olası bir kuraklık durumunda çiftçi kayıpları telafi edilmelidir” dedi.

Şemsi Bayraktar Kuraklık riskine dikkat çekti.
 Bayraktar, 2016-2017 yıllarında yaptıkları Noktasal kuraklık analizlerine göre, meteorolojik olarak, 2016-2017 tarım yılının son 44 yılın en kurak yılı olduğunu bildirerek, “barajlarda doluluk seviyesi azaldı. Her ne kadar halen tarımsal kuraklık boyutuna gelmese de önümüzdeki aylarda beklenen yağışların olmaması ve sıcaklıkların normallerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda meteorolojik kuraklığın yanı sıra tarımsal kuraklık riski de artacaktır” dedi.

Noktasal olarak yapılan kuraklık analizlerine göre, meteorolojik olarak,

 

( 2016-2017 tarım yılı, son 44 yılın en kurak yılı oldu.

2017 Aralık ayı yağışlarında normale göre yüzde 29,2, 2016’nın

Aralık ayına göre yüzde 31,7 azalma gözlendi.)

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün pek çok noktada yaptığı kuraklık analizlerine göre, 1 Ekim 2016’da başlayan ve 30 Eylül 2017’de sona eren 2016-2017 tarım yılının, analiz noktalarında, meteorolojik olarak son 44 yılın en kurak dönemi olduğunu belirtti.

Şemsi Bayraktar, Ekim, Kasım, Aralık 2017’de Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep illerinin bir bölümünde son 67 yılın en kurak döneminin yaşandığını vurguladı. Bayraktar, bu bölgelerin Mardin’in batısı, Şanlıurfa’nın güney batısı, Gaziantep’in güneydoğusu olduğunu, Şanlıurfa’nın hemen tamamında, Mardin’in büyük bölümünde, Diyarbakır’ın güneyinde, Gaziantep’in güneyi ve doğusunda da şiddetli kuraklık görüldüğüne dikkati çekti.

“Aralık’ta beklenen yağış gerçekleşmedi”

Bilindiği üzere 2016 yılı Ekim ve Kasım ayları kümülatif yağış azalmasının 1980 yılından buyana görülmemiş düzeyde gerçekleştiğini hatırlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“1980 yılından itibaren en fazla yağış azalması 1982 ve 1999 yıllarında 72 mm olarak gerçekleşirken, 2016 yılı Ekim, Kasım kümülatif yağışları 66,7 mm ile bu yılların da gerisinde kalmıştı. 2016 yılının kış kuraklığının ardından 2017 yılında tüm bölgelerde Ekim, Kasım ayları yağışları, 2016 yılının üzerinde olmuştur. Özellikle 2016 yılı kış kuraklığının hububatta hasada da yansıdığı İç Anadolu Bölgesinde bu yıl yağışların 2016 yılına göre yüzde 100’ün üzerinde artması ekim sonrası hububat için iyi olmuştur. Ancak, Aralık ayında beklenen yağışın gerçekleşmemesi çıkışların ve hububatta gelişimin yavaşlamasına yol açtı.

Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekimi genel olarak Kasım ayı itibariyle tamamlandı. Erken ekim yapılan alanlarda çıkışlar gerçekleşti. Aralık ayında bitkinin ihtiyacı olan yağmurun ve özellikle kar yağışlarının olmamasıyla ekili alanlarda stres yaşanmakla birlikte bu aylarda gerçekleşecek yağışlar tarımsal kuraklık riskini azaltacaktır. Bu aydan itibaren beklenen kar yağışlarının olması ve hububatta verimi etkileyen bahar yağışlarının da normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda tarımsal üretimde ülke genelinde kuraklığa bağlı bir azalma olmayacaktır.

Bu aylarda ve ilkbaharda yeterli yağış alınamaması durumunda özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıkıntı görülebilir. Kuraklık nedeniyle bu bölgede, başta buğday olmak üzere hububat ile kırmızı mercimek üretiminde rekolte kayıpları yaşanmasından endişe duyuyoruz.”

Barajlarda doluluk seviyesinin de azaldığını belirten Bayraktar, “her ne kadar halen tarımsal kuraklık boyutuna gelmese de önümüzdeki aylarda beklenen yağışların olmaması ve sıcaklıkların normallerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda meteorolojik kuraklığın yanı sıra tarımsal kuraklık riski de artacaktır. Bugünden planlamalar buna göre yapılmalı, arka arkaya kuraklık yaşayan çiftçilerin tarımsal faaliyetten kopmaması için gerekli önlemler alınmalı, olası bir kuraklık durumunda çiftçi kayıpları telafi edilmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2018, 20:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER