banner392

Pamukova Köylerinde Barbunya Hasat Zamanı

Pamukova’nın köylerinde önemli miktarda ekilen Barbunya ve yerli tohum fasuyla ekiminin son dönemi olan hasat zamanı geldi. Yayla köylerinde ekimi yapılan bol ve temiz su ile yetişen barbunya büyütülmesi bu yıl zorlu geçti.

Pamukova Köylerinde Barbunya Hasat Zamanı
 Yayla köyleri olan, ilçeye göre daha soğuk havaya hakim olan köylerde daha çok dere kenarlarında, suyun bol olduğu yerlerde, yoğun bakım isteyen Brabunya adını daha çok Kemaliye, Mesruriye, gibi sulak yerleşim yerlerinde yetiştirilerek duyurmuş, daha sonra da Pamukova’nın yayla köyleri olan çilekli, Bakacak, Hüseyinli, Kazimiye, Kadıköy, Ağaççılar, Eskiyayayla gibi yazları serin geçen köylerinde yetiştiği duyulmuştu. İlk yıllarda bu köylerde yetiştirilen barbunya tamamen yerli tohum iken zamanla yabancı tohum Fasuyle yetiştirme işleride başlatıldı.

Ancak bu habarimizde yetiştirilen barbunya ve yer fasulyeleri tamamen yerli olup. 2 senedir tamamen yerli tohum tercihi ile yetiştirdiğimiz barbunya ve yer fasulyeleri bu günlerde toplanmaya başlandı.

Bu yıl hava şartlarının zorlu geçtiği yüksek yayla köylerinde (zamansız dolu, yağışlar vs) gibi olumuz hava şartlarına rağmen yinede güzel üretim yapıldı.

Yetiştirilmesi ve toplanması ve işlenmesi gibi zorlu dönemlerden sonra zaman zaman küçücük taneler tek tek elle toplanarak bir araya getiriliyor. Babunya ve yer fasulyesi yetiştirilirken yerin hazırlanması, doğal gübreler, her ocak için hazırlanan sopalarla sarmaşık gibi yetiştirilen Fasuye, Kuru fasulye olarak tüketildiği gibi taze olarakta tüketilmekte. Turşusu yapılmakta.

Bu yıl Eskiyayla da yetiştirildiğimiz Fasuyle Hasat Dönemini siz okuyucularımızla paylamak istedik. Bu gösteri ile Pamukova ve köylerinden her çeşit ürün yetiştiğini anlatmak için bu paylaşımı yapıyoruz.

İŞTE BİZİM 1150 M YÜKSEKTE YETİŞTİRDİĞİMİZ TAM YERLİ TOHUM OLAN BARBUNYA VE YER FASUYLESİNİN HASAT DÖNEMİNDEN KARELER.







 























Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2017, 16:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER