banner392

Cem Uzan hakkında bilinmeyenler.

Bir zamanlar Pamukova ya devlet gibi yardım eden, hastaları helikopterle alıp büyük hastanelere götüren, 1000 kişiye her ay askari ücret şeklinde yardım veren, Pamukova belediyesine iş makineleri hibe eden, Pamukova ya kültür merkezi yapan Bakacak köyünde kurduğu malikhane ile tüm dünyada köyü tanıtan adam Cem Uzan kim ?.

Cem Uzan hakkında bilinmeyenler.

Pamukova da köy muhtarlarına nakit para yardımı yaptığı söylenen, Uzanlar çiftliğinde onlarca insana iş veren, çiftlikte manda yetiştiren, köyden birçok kişinin peş para etmez yerlerini alarak onların Pamukova da ev sahibi olmasına sağlayan, köye cami yaptıran. Diğer köylere ve Pamukova ya okul yaptıran Cem Uzan Kimdir?

Türkiye tarihinde ilk defa kurduğu partinin Yüzde 5 lerin üzerinde oy almasını sağlayan, aslında balkan kökenli bir ailenin oğlu olan Cem Uzan bazıları tarafından Motorola ya rest çekti diye ABD tarafından cezalandırıldığı söylenen,

AKP nin iktidara gelmesi ile Erdoğan ile başlayan polemik sonunda ülkeyi terk etmek zorunda kalan Cem Uzan Kim dir?

CEM UZAN İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLEN ONUN KENDİ SOSYAL PAYLAŞIMLARINDAN DA DERLENEREK YAPILAN BU HABER ÇOK SES GETİRECEK GİBİ.

İşte o haber.

Cem Cengiz Uzan, yani bilinen ismiyle Cem Uzan, 26 Aralık 1960'ta Adapazarı'nda dünyaya geldi. Babası Kemal Uzan ve kardeşi Hakan Uzan'la birlikte Türkiye'nin ekonomik olarak en güçlü ailelerinden birinin üyesiydi. 1980'li ve 90'lı yıllara damgasını vurdu. İşte Türkiye'nin en ilginç isimlerinden Cem Uzan'ın bilinmeyen yönleri ve yaşam öyküsü...

İstanbul Alman Lisesi'nde okuyan Cem Uzan, mezun olduktan sonra üniversite eğitimi için ABD'ye gitti. Amerika'da Pepperdine Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Uzan, Almanca, Fransızca ve İngilizce’yi ana dili gibi konuşabilmektedir

60'lı yıllarda müteahhitlik yaptığı bilinen Kemal Uzan, ilk olarak Türkiye'de birkaç ihale alarak büyümeye başladı. Ardından Libya ve Suudi Arabistan'daki ihaleleri alarak kar marjı daha yüksek işlerle güç kazandı. Böylece Uzanlar Türkiye ekonomisinde kendilerine sağlam bir yer edinmiş oldu.

Uzanlar, Yeni İstanbul gazetesini alarak medyanın gücünü keşfettiğinde, dönemin en iyi yazarlarını transfer ederek medya alanına daha çok yatırım yapmaya başladı. Türkiye'de görsel ve işitsel basın alanlarında ilk özel (Star TV), ilk tematik (Teleon TV), ilk müzik (Kral TV), ilk Türk sineması (Yeşilçam TV) ve ilk Türk dizileri (Dizi TV) televizyon kanalları; ilk özel (Süper FM), ilk arabesk müzik yayını yapan (Kral FM), ilk yabancı müzik yayını yapan (Metro FM) ve ilk slow müzik yayını yapan (Joy FM) radyo istasyonları ile ilk sayısal yayın platformunu (Star Digital) kurdu.

Basında belli bir gücü yakalamasının ardından iki bankayla finans sektörüne, birçok çimento fabrikasıyla üretim sektörüne ve barajlar ile enerji sektörüne giriş yapan Uzan ailesi, 80'lerin sonlarına doğru, tüm bu farklı sektörlerdeki etkinliği ile hızla büyüdü.

Uzanlar, mobil iletişim alanında da Telsim şirketiyle varlığını sürdürüyordu. GPRS, MMS, WAP, MVS, PushToTalk gibi hizmetleri Türkiye'de ilk olarak Telsim ile Uzan hizmete soktu. Uzan ailesinin bankacılık, inşaat ve enerji alanındaki yatırımları bulunuyordu. Ancak 90'larda bu ağırlık merkezi radyo ve TV'ye kaydı. Uzan, Ali Sami Yen stadı başta olmak üzere birçok büyük tesisin inşaat ihalesini almıştı.

Tarihler 1 Mart 1989'u gösterdiğinde Türkiye'nin ilk özel kanalı Star TV, Star 1 adıyla kuruldu. Ortakları arasında Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal ve Cem Uzan vardı. Türkiye'de yeni bir dönem başlarken aynı zamanda Cem Uzan da yükselişe geçmişti.

DSP-MHP-Anap koalisyonu ve sonrasında Türkiye'nin bambaşka bir siyasi atmosfere girecek olması endişesi Cem Uzan'ı bir karar vermeye zorladı. 'Hırsı aklından önde' denilen Cem Uzan, 2002 yılında Uzan şirketler grubunu halka tanıtan bir dizi etkinliğin ardından açıkladı, 'Ülkeyi yönetmeye talipti.'

3 Kasım 2002 seçimlerinde henüz birkaç aylık partisiyle seçime giren ve herkesi şaşırtan bir şekilde yüzde 7.25 ile seçimin sürprizi olan Genç Parti (GP) ile ailenin öndeki ismi Cem Uzan, artık siyasi bir figür olarak sahnede yerini aldı.

Ancak bu sonuç her ne kadar ciddi bir başarı olsa da barajı geçmek için yeterli değildi. Sert bir muhalefet yapan Uzan, muhalefet topuna girmişti. Uzan'ın pekçokları tarafından 'uçuk' bulunan seçim vaatleri ise şöyleydi:

Mazot 1 lira olacak", "ÖSS ve Harçlar kalacak", "İşsize 350 lira maaş", "Emekliye 14 ay maaş verilecek", "Terör bitirilecek". Bu vaatlerinin daha sonra AKP hükümeti tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Uzan, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde de CHP ve Kılıçdaroğlu'nu 'Emekliye 2 maaş ikramiye' konusunda 'kendi vaadini kullanmakla' eleştirdi.

Seçimlerden sonra Uzanlar'ı zorlayacak günler de başladı. 2003 yılında Enerji Bakanlığı, ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmesini kanun ve yönetmeliklere uymadıkları gerekçesiyle iptal ederken, iletim ve dağıtım tesislerine de el konuldu. Böylece Uzanlar'ın enerji sektöründeki lokomotif şirketleri artık yoktu.

2005 yılına gelindiğinde ise Uzan ailesinin borçlarından ötürü TMSF tarafından el konulan Telsim, İngiliz Vodafone'a 4.5 milyar dolar karşılığında satıldı. Telsim, ailenin son kalitesi olarak nitelendiriliyordu.

Ardından Cem Uzan'ın, 2. Ergenekon iddianamesinde, Şener Eruygur'u askeri darbeye teşvik ettiği iddia edildi. Cem Uzan Eylül 2009'da gizli yollardan Türkiye'yi terk etti ve bir süre Interpol tarafından arandı. 12 Ekim 2009 tarihinde, Fransa’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu kabul edildi.

'Ezilenler iktidar olacak' sloganına sahip Genç Parti'nin oy oranı, Uzan'ın gücünün zayıflamasıyla beraber ciddi bir şekilde düşmüştü. 2007 yılındaki seçimlerde oy oranı yüzde 3'e kadar geriledi.

Aynı zamanda sıkı bir Galatasaray taraftarı olan Cem Uzan, Galatasaray'ın da başkanı olmak istiyordu. Ülkeden ayrılmasıyla bir süre kongre üyeliği ile ilgili problemler yaşansa da, yaptığı açıklamalar şu an bu sorunun ortadan kalktığı ve başkan olması için önünde hiçbir yasal engel kalmadığı yönünde oldu.

Üç kez evlenen Cem Uzan ilk evliliğini Feyyaz Berker'in kızı Şebnem Berker'le yapmış olup bu evlilikten Sinan Kemal ve Dilara Gizem adlarında 2 çocuğu vardır.

İkinci evliliğini ise Renç Koçibey'in kızı Alara Zeynep Koçibey'le yapmış, bu evliğinden de Emre Renç ve Yasemin Paris isminde 2 çocuğu daha olmuştur.

Ardından üçüncü evliliğini ise 28 Kasım'da takı tasarımcısı sevgilisi Fanny Blanchelande ile yapmıştır.

Paris'te Eyfel Kulesi manzaralı lüks bir rezidansta yaşamını sürdüren Cem Uzan, ailesiyle burada sakin bir yaşam sürüyor. Instagram hesabı üzerinden sık sık günlük yaşamına dair paylaşımlarda bulunan Uzan, ailesiyle bir arada olduğu pek çok fotoğraf da paylaşıyor.

İşte Cem Uzan'ın kendi Instagram hesabından yaptığı paylaşımlar... 


Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 09:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
amaç?
amaç? - 7 yıl Önce

yerel basında bu haberin amacını anlamadım?

SIRADAKİ HABER